Budapest esti buliszívének sok-sok éve kérdés nélkül egyik legkultikusabb koszorúere a Központ, ahol a nap végi levezető italok könnyen torkollnak nagy világmegfejtésekbe, majd intenzív DJ-szettekbe és koncertekbe. Igen, erről az oldaláról piszok jól ismerjük, most viszont megnéztük onnan is, hogy áll a Központnak az a bizonyos nappali fény. Röviden: nagyon jól. Hosszabban? Mondjuk is!
Vannak Budapesten azok az utcák, terek és sarkok, melyeket az isten is az éjszakai fényeknek teremtett, és bevalljuk, a Madách teret és környékét mi abszolút ide tettük: naplemente után indul be itt igazán a felkapcsolódó esti fényekkel a minden is, hogy a belvárosi értelmiségtől a külföldi bulituristákig megteljenek a bárok és kocsmák kint és bent zsizsegő partiélettel.
Emiatt mindig kicsit olyannak éreztük ezt a környéket nappali fényben, mint mikor walk-of-shame-másnaposan ébred az ember valahol a városban, még az előző este párnanyomos sminkjével és a délelőtthöz nagyon nem illő partiszettjében, hogy lehetőleg lehajtott fejjel és kötelezően napszemüvegben jusson haza a leggyorsabban és a legészrevétlenebbül.
Úgy gondoltuk, hogy éppen ezért a Központ is leginkább csak az estében kínál igazán izgalmasat, hogy ez a kultikus hely is inkább rápihenő üzemmódban van napközben, hogy felkészüljön a következő estére.
Nem is tévedhettünk volna nagyobbat, a Központ ugyanis pontosan az a hely, ahol egy Központos estét a legpazarabbul ki lehet heverni délelőtt.
A srácok nagyon sok éves éjszakai életes tapasztalata érződik minden egyes reggelis és brunch-fogásban, ugyanis olyan változatos szortimentet kínálnak, ahol mindegy, hogy nagyon másnapos vagy, esetleg kicsit húz a fejed, vagy épp teljesen kipihent vagy, egészen biztos találsz valamit, ami regenerál, visszahoz, istenien eltelít vagy épp frissítően energetizál.
A konyhát elsősorban izgalmasan nemzetközi, keleties, török és ázsiai ízek jellemzik, nagyon nem a minden sarkon elérhető Eggs Benedictek.
Ilyen isteni két fogás például a cilbir és a menemen: az első egy klasszikus török reggeli buggyantott tojással, sűrű joghurttal és török paprikapehellyel ízesített, barnított vajjal, na meg rengeteg egzotikus zöldfűszerrel, a menemen pedig egy mediterrán jegyeket is felvonultató, friss és könnyű tojásos lecsó.
Ha a toastok felé kacsintanánk, a Központ itt is azonnal visszakacsint, méghozzá pár nagyon ínycsiklandó tétellel: az egyik a banh mi, egy vietnámi klasszikus street food, ami attól különleges, hogy keveredik benne a nyugati (majonéz, májpástétom, bagett) és a közel-keleti konyha (savanyított zöldségek, szójaszószos, fűszeres csirkecomb, koriander) minden zsenialitása – extra pluszpont még, hogy csirkés és gombás vegán verzióban is kérhetjük.
A klasszikusabb toastokba is vittek pár nyálösszefutós csavart a Központban: a grillsajtos toastot a rengeteg cheddar mellett házi snidlinges majonézzel és bio salátakeverékkel lapátolhatjuk magunkba, az avokádó toast pedig extra szűz olivaolajjal és limelével érkezik olyan feltétekkel, melyek az avokádó diós ízét húzzák alá: hónapos retek, retekcsíra, koriander és gránátalma, mindezek pedig zseniálisan finom kovászos kenyéren.
De a lazacos bagellel sem lehet mellélőni, amit szintén izgalmasan újragondoltak: a klasszikusnak számító krémsajtot, füstölt lazacot és friss zöldségeket a Központban egy nagyon különleges, kapribogyós-mustáros dresszing egészíti ki.
A szuperegészséges és energetizáló reggeli pedig mennybe megy a smoothie bowllal: vibráló, friss gyümölcsök (eper, banán, kiwi), hozzáadott cukor nélkül, de hozzáadott energetizáló váó-élménnyel.
Italok terén is ugyanilyen magasra tették a lécet a Központban, a kínálatban egymásnak adják a stafétát az egészséges, friss és házi különlegességek. A kávék mind Casino Mocca pörkölésből készülnek, szóval a minőség tízpontos, de a kávék mellett rápróbálhatunk a nagyon izgi matcha, chai és kurkuma latte jeges és meleg változataira is, valamint a nyár egyik legforróbb italát, az espresso tonicot szintén lehet kávé helyett matcha teával kérni, ami ritkaságnak számít Budapesten.
A hűsítők közt olyan pazar tételek közt válogathatunk, mint a házi csipkebogyó, mate és rooibos cold brew tea, valamint a friss limonádéból is többféle változat vár, melyekbe frissen facsart citrusmix kerül.
De nagyon nem egyszerű a dolgunk akkor sem, mikor a kamillás-grapefruitos, a piros gyümölcsös fahéjas, a mangós mentás, a mate-csipkebogyós és a pink grapefruit-kamilla limonádé közül kell választani, ugyanis egytől-egyig zseniális és hűsítő ízbombák a harminc pluszos nyári hőségben.
Szóval ha délelőtti regenerálódás, akkor bizony irány a Központ, ahol külön fantasztikus, hogy a reggeliket egész nap lehet kérni. A srácok a tervek szerint szeptemberben nagyon izgalmas, új tételekkel csavarják meg a mostani kínálatot, és néhány a mostaniakból biztosan ki is kerül,
úgyhogy szerintünk érdemes még az utolsó augusztusi, forró napokon kiülni a nyitott ablakos, tágas bárba, és az elképesztően finom étel- és italtételek mellett élvezni az ébredő várost és a zsúfoltságmentes regenerálódást Budapest szívében.
Ez is érdekelhet:
(Fotók: Kőrösi Tamás)
madách tér | reggeli | központ | budapest | brunch
Egy jó tervhez is kellhet több perspektíva
–
Sulciová Silvia interjú
Skót nyár a ködös budapesti belvárosban – Ilyen a 2023-as év whiskyje
![](https://roadster.hu/uploads/2024/12/roadster-18-promo.jpg)
Megérkezett a tél, már ki lehet csomagolni a Roadster legújabb, sorrendben 18. lapszámát. Mit találunk benne? A Costa Smeralda fedélzetén kipróbáljuk, milyen az élet egy tengerjárón Barcelona és Nápoly között. Ellátogatunk a luxusipar nagyágyúival dolgozó Edinas Paper kőbányai műhelyébe, megmutatjuk, milyen finomságokkal lehet átvészelni a hideg hónapokat, és megismerkedünk a római Palazzo Talìával is, amelyet az olasz rendezőzseni, Luca Guadagnino álmodott meg. Aktuális számunkban is rengeteg izgalmas helyszín bukkan fel: ilyen a kanadai Yukon vidék, az Amalfi-part, a Côte d’Azur-on kipróbáltuk, milyen az új Audi S5. Északabbra is elkalandoztunk: a lapszám talán legszimpatikusabb szereplője az a négy norvég fiatal, akik egy elhagyatott halfeldolgozó üzemet alakították át a skandináv ország és talán Európa legcoolabb pontjává. Ezen kívül bemutatunk öt divatbrandet, akiket érdemes követni, megvizsgáljuk, milyen volt az elmúlt száz évben a lejtők divatja és még ezen kívül is rengeteg izgalmas témánk van, de itt megállunk.
Megnézem, mert érdekel!