Van egy hely Somlón, ahol buborékonként szűnik meg az idő. Ellátogattunk a Kreinbacher Birtokra és egy óriási panasszal élnénk: miért nem lehet örökké itt élni?
Somló, azaz egész pontosan a Nagy-Somlói borvidék Magyarország egyik legkisebb borvidéke; már önmagában ez is megterít annak az exkluzivitásnak, ami a somlói Kreinbacher Birtokon vár ránk. Viszont megérkezni az Ekler Dezső-tervezte, kortársan vagány és mégis meghitten harmonikus épületegyüttesbe, még egy szinttel magasabb élmény:
azonnal azt érzi az ember, hogy egy új univerzumba érkezik, amelynek nem érdemes kilépni a koordinátarendszeréből, mert önmagában annyit kínál, hogy az ember egy kisebb életet is szívesen eltöltene itt.
Minden sósba kell édes, minden édesbe kell sós
A Kreinbacher Birtokon természetesen amellett, hogy isteni pezsgőket és borokat kóstolhatunk, megismerkedhetünk a bor- és pezsgőkészítés tradícióival, elindulhatunk dűlőtúrára és olyan gyönyörű látványokkal jutalmazhatjuk meg magunkat, mint a Kőkonyha, a Taposó-kút és Somló kápolnáinak panorámái. Ha pedig kisétáltuk, kiokosítottuk és kikóstoltuk magunkat, akkor még több öröm várja az ízlelőbimbóinkat, méghozzá Langer Gábor executive séf jóvoltából a Kreinbacher Birtok éttermében.
Az újranyitásra megújult, a kertre nyíló terasszal és az eddigi legkedveltebb fogásokból összeállított étlappal készült a séf és csapata; a fine bistro vonalon mozgó konyha ételei Langer Gábor összetéveszthetetlen stílusjegyeit hordozzák:
letisztult, precíz arányokra épít és közérthető marad, de az ízélményben mindig meghatározó egy-egy váratlan hatás.
Az eddigi közönségkedvencek között van a rántott borjú és a bodzavelővel, citrusos ízvilággal frissített túrógombóc is, a karakteres tányérok pedig csak még inkább kiemelik a letisztult, mégis kidolgozott fogásokat.
A séf nemzetközi szemléletét és tapasztalatait integrálta Somlóra érkezve, a dublini fine dining éttermek és Four Seasons mellett a Babelben és a Jankovich Kúriánál vitte a konyhát és csiszolta stílusát.
A séf boszorkánykonyhájában így a nagyon sok éves tapasztalat keveredik valami olyan varázslattal, amin nem kell gondolkozni, csak a szemünket lehunyva élvezni.
A birtok étlapján leginkább a magyar és ázsiai konyha finom és letisztult fúzióját élvezhetjük; Gábor a négy alapíz – savanyú, édes, sós, csípős – arányait viszi tökélyre minden fogásban; nincs olyan vega, halimádó, mindenérzékeny vagy épp szárnyasrajongó, aki ne találná meg a kedvencét az étlapon (na és persze tökéletes párosításban a hozzá illő pezsgőt vagy bort).
A birtok nyári étlapja az elkövetkezendő hetekben forr ki: izgatottan várjuk, mivel rukkol elő Gábor, de a minőséget, méghozzá a nagyon magas minőséget mi látatlanban garantáljuk.
Hektárok és buborékok
Kreinbacher József 2002-ben alapította a birtokot és vásárolta első dűlőit a Somló hegyen. 2003 óta folyamatos az ültetvények újratelepítése és a szőlészet, a borászat fejlesztése, hogy a terroirt leginkább kifejező borok születhessenek meg. Mára mintegy 48 hektáron gazdálkodnak organikusan és évente további 20-30 hektárról szüretelnek a birtokon; az első itt készített pezsgők 2014-ben mutatkoztak be, újabb fejezetet, méghozzá csodálatos fejezetet nyitva a borvidék történetében.
A Kreinbachernél rosszat inni lehetetlen, de még a jó is enyhe alulminősítés: a birtok borairól és pezsgőiről túlzás nélkül csak epitheton ornansokban tudunk beszélni. Na jó, lehet, hogy túlzás, de teljesen megérdemelt a feldicsérés: nehéz egyenként felsorolni, úgyhogy kiemelnénk egyet a számtalan kóstolt tétel közül;
a magnum palackban érkező, épp most nyárra debütált Extra Dry Magnum 2017 részletgazdagsága, lágy habzása, lendületes frissessége és eleganciája például már az első kortynál elvarázsol és valami egészen új szintre viszi a pezsgőélvezetet.
De minden egyes Kreinbacher-tétel megízlelésénél ezt érzi az ember: azt, hogy itt valami egészen mást gondolnak a pezsgőzésről, mint amit megszokhattunk és ez a szokatlanság minden ízében felemelő.
Miközben az ember a barátaival egy csodás, panorámaüveges kóstolóteremben kortyolja a birtok isteni tételeit, az ízek, a történet, a dizájn, a hely karaktere és az egész élmény egy új tanulsággá áll össze:
miért ne lehetne mindig így élni? Vagy ha nem is mindig, de sokkal gyakrabban?
Valamiért azt szoktuk meg, hogy a pezsgő „csak” egy ünnepi ital: születésnap, szilveszter, esküvő, munkahelyi sikerek, neves napok; körülbelül csak ilyen alkalmakkor szoktunk pezsgőt bontani és valljuk be, sokunknak a biztos lerészegedés alapköveinek is számít, ha pukkan a palack.
A Kreinbachernél viszont valami egészen másban hisznek: abban, hogy pezsgőt akár minden nap lehet fogyasztani, mint mondjuk a franciák, akik két pohár bort megisznak az ebédhez és egy-két palackkal vacsorára.
A pezsgőt valamiért eltettük az exkluzív alkalmak valamiért kevéssé exkluzív képzettársításokat hordozó italának és ezzel teljesen félreértelmezzük magát a műfajt.
Számomra a Kreinbacher Birtokon tett látogatás egyik óriási tanulsága, hogy egy fantasztikus pezsgő felbontásához nem kell különleges, évi pár alkalom: bármikor felbonthatjuk, és cserébe az adott alkalom válik különlegesen széppé.
Dizájnfúzió és a tökéletes minibár
Ha több napot itt töltenénk – márpedig nagyon megéri –, akkor a szobákban sem fogunk csalódni: az épületekre jellemző modernitás csodásan keveredik a melegséget árasztó vintázs dizájnelemekkel, a vagányul ubránus és indusztriális stílusjegyekkel, valamint a vidéki rusztikusság hangulatával (mindezt úgy, hogy a minibárban olyan pezsgőkínálat vár, amitől minden jóérzésű pezsgőafficionádónak a meghatottság könnyei szöknek a szemébe).
Mi szívből ajánljuk, hogy fedezd fel a Kreinbacher Birtokot, Somlóhegyet, az isteni italokat és ételeket, mindezek fölött pedig azt a magaséletet, ahogy lehet és érdemes is minden nap élni.
(Fotók: Juhász Bogi, Szendeff Lőrinc)
ázsiai konyha | prestige | látogatás | brut | somlóhegy | Somló
5 lélegzetelállító túraútvonal Európában, amin egyszer az életben végig kell menni
A szenvedély, az árulás és a túlvilág jelenik meg egyetlen, zsigerig ható kortárs darabban a Müpa színpadán

Hawaiitól Tanzániáig, az egyik legjobb magyar sommeliertől a belga csúcsdizájnerig, az új Rolls-Royce-tól Horvátország titkos gyöngyszemeiig, a Roadster magazin új lapszáma ismét a világ izgalmas, kreatív és hedonistán lüktető ŕétegeibe viszi el olvasóit. Elmegyünk a bécsi három Michelin-csillagos Amadorba, ahol találkozunk Bencze Ádám sommeiler-vel, beszélgetünk Havancsák Terézzel, aki a közelmúltban kezdett el dolgozni az amerikai outerwear brand AETHERnél, Portugáliában kipróbáljuk, milyen a tengerparton száguldozni az új Ferrarival – egész kellemes –, a kortárs irodalom kedvelőinek pedig egy olyan Roadsternek írt Parti Nagy Lajos írással jelentkezünk, ami szerintünk a legjobbjai közé tartozik. Az aktuális számban lesz egy 20 oldalas mellékletünk is, amelynek főszereplője a még mindig rengeteg újdonságot rejtő Horvátország. Ezen kívül is sok színes történetünk van még, úgyhogy ezúttal is érdemes elmerülni a Roadster gazdag és kalandokkal teli világában!
Megnézem, mert érdekel!