Van egy lappföldi hely, ahol olyan kevés vendéget tudnak fogadni, hogy máshol takarítóból több van

A lappföldi atyafiak földjén, Észak-Svédországban található a Sapmi Természetvédelmi Tábor. Full extrás ellátás nincs, de sarki fényből annál több akad.

"A Skandináv-félsziget legészakibb részén, mely már messze a Jeges-tengerbe nyúlik bele, lakik egy ősrégi népfaj: a lapp. Bennünket, magyarokat főleg azért érdekelhet ez a faj, mert szintén a finn-ugor nyelvcsaládhoz tartozik. Távoli atyafiságban vagyunk tehát."

Így írt 1931-ben Dr. Varga Lajos Lappföldről a Magyar Földrajzi Társaság folyóiratában, A földgömb-ben. Közel száz évvel később a lapokkal való atyafiságban már kevésbé vagyunk biztosak, de Lappföld továbbra is létezik, és érdemes a figyelmünkre.

Miért? Azért, mert gyönyörű vidék.

Lappföld Skandinávia északi részét foglalja el, és négy ország határain is átnyúlik: Svédország, Norvégia, Finnország és még Oroszország is a magának mondhat egy darabot ebből a hatalmas területből. A Sapmi Természetvédelmi Tábor Észak-Svédországban található, és egy olyan hely, ahol alaposan belekóstolhatunk a Lappföld-feelingbe.

"Ez a különös népfaj egyike Európa legősibb lakóinak. Sokak megállapítása szerint legalább 2500 esztendeje laknak Skandináviában. Egykor ők lakták az egész óriási félszigetet. Később északra szorították őket a normanok és a finnek. Kétségtelen, hogy a finn nép a mai hazájába való költözködésekor a IV-V. században Kr. u. már ott találta a lappokat."

Dr. Varga Lajos, 1931

A Laponia világörökségi területnek számító régióban (lásd a jelet a fenti térképen) a tábor működtetői szerint belekóstolhatunk az őslakosok életformájába, amit azzal kezdhetünk, hogy a szállás nem egy skandináv modern dizájnnal felszerelt butikhotelben van, hanem egy lavvuban, azaz sátorban. A kényelemről azért nem kell lemondani: vigvamokra hajazó ingatlanokban van fűtés (fatüzelésű kályhák), duplaágy, a bútorok pedig a helyi folklórt idézik.

"A Lappföld északon úgy borítja be Skandináviát, mint valami óriási sportsapka. A Kóla-félszigetnél, a Fehér-tenger mellett kezdődik s a csodálatosan szép Lofot-szigeleknél végződik ez a föld. Ám a sapka a mérhetetlen idők folyamán elszakadozott."

Dr. Varga Lajos, 1931

A tábort egy régi állattenyésztő család tagja, Lennart Pittja vezeti, aminek a kisujjában van a helyi lapp életforma, mindent tud a természetről, népszokásokról, ráadásul akkor sem jön zavarba, ha túrákat kell vezetnie, hogy megmutassa, merre legeltetik a rénszarvasokat a helyiek már évszázadok óta. Az autentikus élményre annyira odafigyelnek, hogy az ebédmenün csak olyan fogások szerepelnek, amelyek helyi alapanyagokból készültek.

És hogy mennyire kisléptékű a Sapmi Természetvédelmi Tábor befogadóképessége?

Lennart Pittja mindössze öt sátort épített, amelyekben összesen tíz ember fér el.

"Vastag, szikrázó hókristályokból alkotott hólepel takarja be a Lappföldet. De teljes sötétség csak hóviharok idején van. Ha a felhők eltakarodnak, a Hold mellett a csillagok milliói világítanak. A sötétség eloszlatásában közreműködik a Lappföld téli csodája is: az északi fény, az aurora borealis titokzatos jelensége, amelyről keserűen panaszolta nekem egy norvég filmrendező, hogy semmiképpen sem lehet lefotografálni."

Dr. Varga Lajos, 1931

A tulajdonos húsz éve dolgozik a turizmusban, előző projektjével, a Vägvisaren-samiska upplevelserre, azaz Lappföldi úttörőkkel rengeteg tett a svéd-lappföldi turizmus fejlesztéséért. Lennart Pittja a kis léptékű turizmus elkötelezett híve, és az a célja, hogy azok a kevesek, akiket fogadni tudnak, minél többet megtudjanak a vidékről. Így az itt eltöltött túra nem egy szimpla nyaralásra, hanem egy egészen más szintet képviselő kaland- és élménytúrára hasonlít, amely során az utazó nem felületesen, hanem mélységében ismerheti meg a célállomást.

A mi kultúránk a természet. Próbáld ki, milyen velünk egy sítúra! Barangoljunk a környéket hótaposóval a lábunkon! Csodás lehetőség, hogy felfedezzük az északi fényt.

Lennart Pittja

Szállásfoglalás itt.

sapmi természetvédelmi terület | svédország | lennart pittja | skandinávia | lappföld

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom