Ez az utolsó esély turizmus, ami nem biztos, hogy jót tesz a bolygónak

Néhány éve terjed már és a globális felmelegedés miatt egyre népszerűbb.

Az utazási forma arról szól, hogy lényegében olyan helyeket veszünk célba, amelyek egy idő múlva szó szerint és egészen biztosan eltűnnek a bolygóról.

Vegyük például az Antarktiszt.

A '90-es évek eleje óta folyamatosan növekszik az oda irányuló turizmus. A Nemzetközi Természetvédelmi Unió adatai szerint 1992 és 2020 között megtízszereződött a hideg kontinensre kalandozó turisták száma, a 2019-20-as szezonban előbb 75 ezerre, a 2022-23-as szezonban pedig 104 897-re emelkedett.

A technika fejlődésének és a lehetőségek növekedésének köszönhetően egyre könnyebben megközelíthető, ami egyértelműen kiemelt szerepet játszik ebben,

de nem lehet figyelmen kívül hagyni azt sem, hányan utaznak a Föld legdélebbi kontinensére azzal az ürüggyel, hogy ez lehet az utolsó esélyük rá.

Nick Hunt a The Guardian egyik cikkében azt írja, hogy az "utolsó esély turizmus" komoly kárt okoz a veszélyeztetettnek számító helyeken. Hunt nemrég a svájci Alpokban található Aletsch-gleccseren túrázott , ahol egy kutató biztosította arról, hogy a gleccseren tett túráknak nincs közvetlen hatása az olvadás mértékére, mégis, elég szomorú volt a helyzet arrafelé.

"Megnyugtató érzés látni, ahogyan a gleccseren hulló hó fehérré változtatja a szürkeséget, de ez múlandó.  A jövő ideutazói sajnos már egy sziklavölgyben fognak kirándulni" – írja. "A következő kétszáz évben várhatóan minden gleccserünk eltűnik. Tisztában vagyunk vele, mi lesz, és mit kell tenni ellene, de csak mi tudjuk majd, hogy valóban megtettük-e."

Számos utazási célpont létezik – például az Antarktisz és a Nagy Korallzátony –, amely az emberi beavatkozás miatt van veszélyben, ellenben akadnak bőven olyanok is – mint a Cserápundzsi hidak –, melyek valószínűleg eltűntek volna enélkül is.

Ahogy Dylan Thuras, az Atlas Obscura társalapítója mondta egyszer: – A turizmus hatásos. Figyelmet és pénzt generál, de mindkettőt megteheti pozitív és negatív módon is. Arról van szó igazából, hogy törekendjünk rá, hogy a saját utazásainkat a lehető legfenntartóbb módon szervezzük meg. Úgy gondolom, a turizmus abszolút jótékony hatású lehet, amennyiben figyelünk erre.

Ha elvonulnánk valahová a mindennapok zaja elől, a legjobb opció erre egy sziget lehet. Legyen szó akár egy rövid hétvégi bulizásról Ibizán, egy tengerparti pihenésről Szicíliában vagy egy laza kiruccanásról a Kanári-szigetekre, semmi sem áll közelebb egy hibátlan nyári vakációhoz, mint egy kis tenger, homok, napsütés kombó és némi városnézés.

(Forrás: InsideHook, fotók: Getty Images)

turizmus | utolsó esély | last chance turizmus | eltűnő | helyek

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom