Nem gondoltuk volna, de ebbe a városba akart elutazni tavaly a fél világ

Ha egy forgalmas, turistákat vonzó városra gondolunk, valószínűleg London, Párizs vagy Bangkok jut eszünkbe elsőként. Az Euromonitor International szerint közülük egyik se nyerte el a 2023-as év leglátogatottabb városa címet.

Merthogy valójában Isztambul volt az, ahová tavaly a legtöbb turista érkezett.

Törökország gazdasági és kulturális fővárosa 2023-ban 20,2 millió látogatót fogadott, 2024-re ez a szám pedig várhatóan csak emelkedni fog.

Az ország egyrészt nemrégiben enyhítette a vízumkötelezettséget az Egyesült Államokból és Kanadából érkezők számára, másrészt a káprázatos kulturális látnivalók gazdagsága, valamint az ázsiai és az európai kultúra kereszteződése miatt alapból is elképesztően népszerűnek számít.

A sikeres turizmus ellenben nem mindig jelent áldást – csak az isztambuli Hagia Sophia évente mintegy 3,5 millió látogatót fogad, úgyhogy a belépés hamarosan huszonöt euróba (kb. 9500 forintba) kerül majd. Ugyanakkor biztató látni, hogy erőfeszítéseket tesznek a város történelmi emlékeinek megőrzésére.

Ami a lista további helyezettjeit illeti, London 18,8 millió turistával a második helyet foglalja el, és mivel a város látogatottsága a járvány előtti szintre emelkedett, ez aligha mondható meglepőnek. A harmadik helyen Dubaj végzett 16,8 millióval, a negyedik pedig egy másik török város, Antalya lett.

A top tíz így fest:

  • Isztambul
  • London
  • Dubaj
  • Antalya
  • Párizs
  • Hongkong
  • Bangkok
  • New York
  • Cancún
  • Mekka

Egy friss kutatás azt vizsgálta, hol, mennyit kell fizetni a közlekedésért, a turisztikai látványosságokért, a szállásért és az étkezésért. A kapott információkból pedig összeállították az idei év legjobb ár-érték arányú úti céljainak listáját.

(Forrás: TimeOut, fotók: Getty Images)

Isztambul | 2023 | lista | tavaly | városok

FOLYTASD EZZEL

Valódi legenda telefonnal: Polly Dániel és a Xiaomi 14 művészi projektje

Titkos helyek, amiket csak a hajósok ismernek Horvátországban

Rendeld meg a Roadster magazin 15. számát!

Nyakunkon a tavasz, és ami még jobb hír, itt a legújabb Roadster magazin is. Mit találunk benne? Találkozunk az amerikai képzőművésszel, Jim Denevannel, aki amellett, hogy land artban utazik, egy csodás rendezvényszervező céget is működtet, amely elképesztő helyeken szervez vacsorákat Kaliforniától kezdve Dél-Afrikán át Toszkánáig. Kifaggatjuk a kultikus Iditarod Trail Race kutyás szánhúzó verseny szervezőjét, a biennáléra készülő Nemes Márton festőművészt, megismerkedtünk a Friluftsliv filozófiával, Arnaud Montagard fotós révén megnézzük, milyen Amerika hátsó udvara, főzünk a 101 Bistróban, és a Totemism legújabb kollekcióját is szemügyre vesszük. ismét látványos, sok állomásos, 220 oldalas tripet alkottunk, szerintünk érdemes lesz benevezni rá. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Valódi legenda telefonnal: Polly Dániel és a Xiaomi 14 művészi projektje
Hirdetés
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom