Indul a szaloncukorszezon: ezekre az ízekre esküsznek a magyarok

Évről évre nő szaloncukor forgalma, amely a karácsonyi időszak egyik legnépszerűbb szezonális terméke.

A Magyar Édességgyártók Szövetségének adatai szerint Magyarországon évente csaknem háromezer-ötszáz tonna szaloncukrot vásárolnak a fogyasztók, egy-egy háztartás átlagosan egy kilogrammot.

Bár az édesség egyre többféle ízesítésben kapható, a legkedveltebb továbbra is a zselés, a marcipános, a kókuszos, a karamellás és a csokoládékrémes

közölte az MTI-vel a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) pénteken.

A prémium termékek az elmúlt tíz évben különösen kedveltekké váltak, ugyanakkor a drágább édességek iránt idén kissé csökkenni látszik a kereslet. Egy év alatt két nagyon fontos alapanyag, a cukor és a kakaó ára is több mint másfélszeresére nőtt, és ez begyűrűzik a szaloncukrok árába is. Mindamellett továbbra is keresettek a cukormentes, vegán és egyéb alternatív változatok.

Az alapanyagokat jellemzően a világpiacról szerzik be a vállalkozások, annak ellenére, hogy több összetevő Magyarországon is beszerezhető, mint például a marcipán és a cukor. A hazai beszállítás ugyanakkor alapvetően a gyümölcsökre és a feldolgozott termékekre korlátozódik, mert a belföldi gyártók mennyiség és ár alapján nem tudják teljesíteni a multinacionális gyártók igényeit.

Aki új ízeket is megkóstolna, annak érdemes figyelnie a civil kezdeményezésű Az Év Szaloncukra versenyt, amelyre a gyártók minden évben száznál több ízt neveznek be.  Olyan különlegességek születtek már itt, mint az aranygaluskás, robbanócukros vagy vörösboros aszalt szilvás marcipános szaloncukor.

Bár eredetileg a szaloncukor külföldről érkezett Magyarországra, korábbi formájától annyira eltér, hogy hungarikumnak tekinthető a NAK szerint. A papírba csomagolt, eredetileg fondant, azaz cukorszirupból készült édesség német közvetítéssel jutott el a történelmi Magyarországra, és vált népszerűvé egész területén a tizenkilencedik század végére.

Ez a világ leggyakrabban készített karácsonyi desszertje, ezért a hét karácsonyi süteményért pedig az egész világ rajong.

(Forrás: MTI, képek: Getty Images)

karamellás | zselés | szaloncukrok | csokikrémes | legjobb | kókuszos

FOLYTASD EZZEL

Otthonos minimalizmus, avagy egy stílusos családi ház Szombathelyen

5 lélegzetelállító túraútvonal Európában, amin egyszer az életben végig kell menni

Rendeld meg a Roadster magazin 19. számát!

Hawaiitól Tanzániáig, az egyik legjobb magyar sommeliertől a belga csúcsdizájnerig, az új Rolls-Royce-tól Horvátország titkos gyöngyszemeiig, a Roadster magazin új lapszáma ismét a világ izgalmas, kreatív és hedonistán lüktető ŕétegeibe viszi el olvasóit. Elmegyünk a bécsi három Michelin-csillagos Amadorba, ahol találkozunk Bencze Ádám sommeiler-vel, beszélgetünk Havancsák Terézzel, aki a közelmúltban kezdett el dolgozni az amerikai outerwear brand AETHERnél, Portugáliában kipróbáljuk, milyen a tengerparton száguldozni az új Ferrarival – egész kellemes –, a kortárs irodalom kedvelőinek pedig egy olyan Roadsternek írt Parti Nagy Lajos írással jelentkezünk, ami szerintünk a legjobbjai közé tartozik. Az aktuális számban lesz egy 20 oldalas mellékletünk is, amelynek főszereplője a még mindig rengeteg újdonságot rejtő Horvátország. Ezen kívül is sok színes történetünk van még, úgyhogy ezúttal is érdemes elmerülni a Roadster gazdag és kalandokkal teli világában!

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa