Ennél jobb helyet aligha lehet választani távmunkához

Lehet, hogy nem Svájc az első ország, amire a digitális nomádok gondolnak, ha költözésről van szó, de a békés hegyvidéki környezet minimum csábítóan hangzik.

Andy Stofferis tíz, digitális nomádként eltöltött év és a "világ bejárása" után az alpesi Lenk faluban kötött ki, ahol a csend léte, valamint a tömeg hiánya sokkal jobb munkakörnyezetet biztosít számára, mint a forgalmasabb, hagyományosabb nagyvárosok.

– Jobban szeretem a nyugodt környezetet, ahol zavartalanul tudok dolgozni és produktív lehetek, mert nincsenek zajok – mondja Andy, aki most egy digitális nomád-központot hoz létre a faluban azok számára, akik csatlakoznának hozzá.

Lenkben október 16. és december 22. között magánapartmanok bérelhetők, amelyek a szólóban érkező távmunkásoktól kezdve a családokig bárki számára alkalmasak lehetnek egy átmeneti új életre. Mindegyikben akad külön személyes tér, de kialakított egy co-working részt is.

A svájci Alpokban található falu 2500 állandó lakossal bír, a helyiek tizenöt százaléka más országokból költözött oda. Mintegy húsz különböző túraútvonal indul Lenkből, plusz Európa legmagasabb hegycsúcsai közül több is könnyedén megközelíthető onnan autóval vagy tömegközlekedéssel. A nyári hónapokban lovagolni, kerékpározni lehet a környéken, télen pedig kétszáz kilométernyi sípálya áll rendelkezésre.

Andy szerint a helyszín ideális a természetjáróknak, de a kicsit introvertáltabbaknak is. Nem kell tapasztalt digitális nomádnak lenni ahhoz, hogy nála szálljon meg valaki, és reméli, hogy olyan távmunkásokat is vonz majd, akik szívesen elhagynák néhány hónapra az otthonukat.

Lenk nem szakad el teljesen a városi életformától. – A főváros, Bern mindössze másfél óra innen vonattal – mondja Andy. A genfi, bázeli vagy zürichi repülőtérre történő ingázás sem bonyolult és csöppet sem elhanyagolható szempontként az ország többi részéhez képest Lenk viszonylag megfizethető pontja Svájcnak.

– Az első hónapban az apartmanok ezerötszáz svájci frankba (600 ezer forintba) kerülnek, errefelé ez elég korrekt összeg. Ha a másodikra is maradsz, már csak ezerkétszázat (480 ezer forintot) kell fizetni, míg a harmadik hónapra csupán nyolcszázat (320 ezer forintot), ami egy svájci magánlakás esetében nagyon jónak számít.

Andy célja egy olyan távmunkásokból álló közösség létrehozása, amely képes integrálódni a helyiekkel – utóbbi az átutazónak mondható nomádok számára nem mindig könnyű feladat. – A távmunkában dolgozóknak általában komoly szakmai tapasztalatuk van, ami biztosan jól jön a helyieknek, míg utóbbiak a környékkel kapcsolatos tippeket oszthatják meg velük, legyen az egy szép túraútvonal, vagy mondjuk hogyan érdemes spórolni a költségeken. Éppen ezért ahelyett, hogy egy újonnan érkező csak egy-két hétig maradna, Andy azt javasolja, inkább hónapokra táborozzon le Lenkben.

Bár a faluban egyszerre akár ötezer turista is megfordulhat, Lenk tavasszal és ősszel kevésbé vonzza a látogatókat. Télen a havas sportok, nyáron a szabadtéri tevékenységek miatt érkeznek ide a legtöbben. Egy népszerűvé váló digitális nomád-központ viszont minden bizonnyal sokat segíthetne a külföldiek bevonzásában a turisztikai szempontból sivárabbnak tartott hónapokban.

Ugyan Európában számos ország bevezette már, de Svájcban még nincs digitális nomád-vízum. Ez azt jelenti, hogy a nem uniós polgárok nem élhetnek és dolgozhatnak ott anélkül, hogy hagyományos módon kérelmeznék a vízumot, aminél gyakran alapkövetelmény, hogy svájci munkaadónál álljanak alkalmazásban, vagy erős kötődésük legyen az országhoz.

Andy szerint az EU-n vagy az Európai Gazdasági Térségen (EGT) kívülről érkezők számára a legjobb megoldás a C típusú schengeni vízum lehet. Ez a rövid távú tartózkodásra jogosító vízum lehetővé teszi, hogy valaki 180 napos időszakon belül legfeljebb 90 napig maradjon a schengeni térségben. A munkavállalónak igazolnia kell, hogy tartózkodása idejére rendelkezik egészségbiztosítással, elegendő pénzzel, és hogy máshová adózik.

Az uniós polgárok vagy az EGT-országok állampolgárai a szabad mozgásra vonatkozó szabályok miatt három hónapig maradhatnak. Ha ennél hosszabb ideig szeretnének, akkor regisztráltatniuk kell, és svájci tartózkodási engedélyhez kell folyamodniuk.

Bár magyar fizetésekkel számolva az embernek nincs olyan könnyű dolga, ha gazdaságosabb életmódra váltana, mint a nyugat-európai távmunkásoknak, de még így is profitálhat a kimozdulásból.

(Forrás: EuroNews, fotók: Getty Images)

alpesi | Svájc | falu | digitális nomád | nagy sztori

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom