Világokat bejárni sokféleképpen lehet. Nyilván fizikai valójában a legjobb, de akkor is kaphatunk szép pillanatokat, ha gondolatban, lélekben, vagy csak online történik meg. Vagy Budapesten a Lánchíd lábánál.
Aki járt már a Hotel Clark tetején működő Leo Rooftopban és kóstolt ott bármilyen italkreációt, az nagyjából kitalálhatja, mire utalhat a sejtelmes bevezető. És valóban:
új koktélmenü debütált a nyolcadik emeleten.
Korábban többek között csillagjegyek vagy csakrák dominálták az aktuális évadot, idén különböző világokat járhatunk végig egy hétmegállós belső utazáson, aminek gondolatiságát a múlt kibontásában fontos szerepet betöltő életfa vezeti. A számos kultúrában és vallásban megjelenő ősi szimbólum az összekapcsolódást és az élet körforgását jeleníti meg – a Leóban pedig hét szuperkreatív és közérthető koktélt, melyek eredetét a magyarság múltját megéneklő mondák ihlették. A spirituális vezérfonal szálai ezúttal is Dreghiciu Gábor bármenedzser kezében futnak össze, bár a koktéllapra felkerült végleges változatok szokás szerint gondos csapatmunka eredményei. Gáborral, és a csapat másik meghatározó tagjával, Erdélyi Botonddal ültünk le egyik este újdonságokkal ismerkedni.
Rutinos Leóba járóként mindjárt észrevettünk némi visszacsatolást a korábbi menüre, de mielőtt még nagyon mélyre kezdtünk volna ásni az emlékekben, kiderült, itt nyomban elfelejtjük, hol vagyunk, hová jöttünk és hová tartunk. Pláne igaz lehet ez, ha végig isszuk a koktélsort – vághatnánk rá, de nyilván nem az a cél, hogy a vendég tudata módosuljon és úgy lépjen egy „másik világba.”
Maga a koktéllap ismét mutatósra sikerült. Játékos formában, mesebeli képi világgal csatlakozik rá egy-egy italra több olyan apró utalással, melyek már sejtetni engedik, mit kapunk majd a – szintén szemrevaló – pohárba. E mellé Tőke Ildikó, a Leo Rooftop és Bistro marketing vezetője tollából néhány soros mesék társulnak, hogy tényleg el tudjuk képzelni, hová vezet a következő belső utazásunk. És ez még mindig nem minden, mert ismert színészek, színésznők és Simon Márton költő is elmondja ezeket a kis meséket, hogy a közösségi médián keresztül is átadják a világutazás élményét.
(Az Óriás és a Tündér)
A startvonalnál, avagy a legalsó szinten az Óriás áll és Rooster Rojo tequilából, sárgarépából, levendulából, dinnyéből, mezcalból, pici csípősséget adó csiliből, valamint házi almaszódából összeállított koktéllal indít útnak, hogy aztán egy lépcsővel fentebb már egy Tündér kísérgessen légiesebb léptekkel és könnyedebb ízvilággal, esetében méhviasszal átmosott, selymesebb textúrájú ginnel, zsályával, grapefruittal, kamillával és pezsgővel.
Ötből ötös erősséget jelez már a koktéllapon a következő tétel, úgyhogy ettől önmagában ijesztőnek tűnik és akkor még rá se néztünk a nevére (a Szellem!) Utóbbit nem egyszerű feladat ábrázolni, hiszen jobb esetben átlátszó, és legyünk őszinték, a marketingje se túl jó, de Botond szerint ennek ellenére sem kell megijedni tőle, pedig még csavar is van benne. Tiki jellegű kreáció, ám rum helyett whiskyvel, plusz szerecsendióval, citrusokkal, vetiverrel, bergamottal és némi kávés jellegért PX Sherry-vel alkot egy komplex italt annak érdekében, hogy megmutassa: így lehet jó egy szellem!
Nem szándékosan, de eddig valamennyi Leo-koktélmenüben felbukkant egy Moscow Mule-variáns. A hagyományt idén a Hős viszi tovább. Kicsit átvariálták, kihagyták belőle például a szódát, helyette „felbuborékozott” házi Rooibos tea adja a pezsgését. A gyömbérsört friss gyömbérdzsúz váltotta és akadnak benne csöppet sem szokványos összetevők is a tormától a málnáig. Mindannyian remekül működnek együtt ebben az alapból amúgy egyszerű, habbal díszített vodkás koktélban.
A milkpunch-jellegű Sámán egy remek példa arra, miért nem kell ódzkodni a whiskytől. A bourbon alapú, nagyjából húsz összetevős, könnyedebbnek érződő koktéllal arra akarták ösztökélni a vendéget, hogy egyáltalán ne tartson tőle. Nekünk ez olyannyira sikerült, hogy holtversenyben az egyik kedvencnek jelöltük.
Méghozzá a Nap és a Hold fantázianevű koktéllal holtversenyben, ami a hűvösebbnek tűnő májusba már ez első kortyával teleportálja a nyarat és a trópusokat. Tanqueray ginnel, gojival, kókusszal, maracujával, mézzel, és tepache-val (fermentált ananászlé) készül, és a főként az antioxidánsokkal, valamint C-vitaminnal teli goji bogyónak hála egy nagyon egészséges italt eredményez.
Az emberi mértékben már nem igazán megfogalmazható legfelső szinten pedig az Univerzum Bölcse áll tulajdonképpen a mindenség felett. Koktélban ez egy dekoratív poharat, szép színeket, nagyon erős, sok összetevős, ízvilágát tekintve a Cuba Librét hozó italt jelent (rummal, de igazi kóla nélkül, pár csepp kivonattal), úgyhogy ennek elkortyolgatása után már tényleg nincs más dolgunk, mint lezárni ezt a nem mindennapi belső utazást és újragondolni a létet.
italok | rooftop | új | budapest | skybar | koktélmenü
5 lélegzetelállító túraútvonal Európában, amin egyszer az életben végig kell menni
Manhattan lüktető energiáját mostantól bárki magán viselheti ennek az új kollekciónak köszönhetően

Hawaiitól Tanzániáig, az egyik legjobb magyar sommeliertől a belga csúcsdizájnerig, az új Rolls-Royce-tól Horvátország titkos gyöngyszemeiig, a Roadster magazin új lapszáma ismét a világ izgalmas, kreatív és hedonistán lüktető ŕétegeibe viszi el olvasóit. Elmegyünk a bécsi három Michelin-csillagos Amadorba, ahol találkozunk Bencze Ádám sommeiler-vel, beszélgetünk Havancsák Terézzel, aki a közelmúltban kezdett el dolgozni az amerikai outerwear brand AETHERnél, Portugáliában kipróbáljuk, milyen a tengerparton száguldozni az új Ferrarival – egész kellemes –, a kortárs irodalom kedvelőinek pedig egy olyan Roadsternek írt Parti Nagy Lajos írással jelentkezünk, ami szerintünk a legjobbjai közé tartozik. Az aktuális számban lesz egy 20 oldalas mellékletünk is, amelynek főszereplője a még mindig rengeteg újdonságot rejtő Horvátország. Ezen kívül is sok színes történetünk van még, úgyhogy ezúttal is érdemes elmerülni a Roadster gazdag és kalandokkal teli világában!
Megnézem, mert érdekel!