Ezért vannak apró lyukak a repülőgép ablakain

Az ideges utasok meglepődhetnek, ha meglátják – de szerencsére ez egy jó dolog.

A következő repülés alkalmával bizonyosan első dolgunk lesz majd csekkolni, feltéve, hogy ablak mellé szól a jegyünk.

A kis lyukakat "bleed hole"-nak nevezik és a kabinnyomás változása miatt van rájuk szükség. Mark Vanhoenacker pilóta ezzel kapcsolatban elárulta, hogy a kabin két külső ablakát úgy tervezték meg, hogy felfogja a kabin és az égbolt között tapasztalható nyomáskülönbséget.

– Mind a középső, mind a külső üvegek elég erősek ahhoz, hogy önmagukban is kibírják ezt a differenciát, de normál körülmények között a külső üveg viseli ezt a nyomást – a légtelenítő nyílásnak köszönhetően – mondja a szakember.

Az aprócska lyuk azt is lehetővé teszi, hogy a nedvesség távozzon az ablakon, így azok kevésbé párásodnak.

A légitársaságok nem nagyon beszélnek erről a lyukról, de mindez nagy szerepet játszik abban, hogy biztonságban és kényelemben repülhessünk.

Vannak dolgok a repüléssel és az utazással kapcsolatban, amelyeket természetesnek veszünk. Például ritkán gondolkodunk el rajta, miért a bal oldalon szállunk fel a repülőgépre. Most eláruljuk. A rutinos utazók számára pedig a felszállás előtti, légiutas-kísérő által bemutatott tájékoztató rutinszerű, már-már érdektelen. Akadnak azonban különböző hangjelzések, amelyek menet közben szintén információkat közölhetnek.

(Forrás: The Sun, fotók: Getty Images)

ablak | biztonság | lyukak | repülés | utazás

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom