Mindehhez több mint tizenhatezer tételt kóstoltak a borászok, szóval bőven van miért gratulálni!
Eredményesen szerepeltek a magyar, elsősorban a tokaji borászatok a világ egyik legrangosabb borversenye, a Decanter World Wine Awards (DWWA) idei kiírásában, melyről
egy Best in Show, öt platina- és tizenkét aranyérmet hoztak el.
A nemzetközi borversenyre idén ötvenhat országból érkeztek nevezések. A DWWA zsűrijében dolgozó 116 borszakértő (köztük harminchét Master of Wine és kilenc Master Sommelier) 16 518 tételt kóstolt Londonban egy teljes hónapon át. A borokat a megszokott, százpontos skálán értékelték; a legjobb magyar borok ezúttal kilencvenhét pontot értek el, közölte az MTI-vel kedden a sárospataki Harsányi Pincészet.
A magyar borok a tavalyi három platina- és hét aranyérmet magasan felülmúlták, idén ugyanis egy Best in Show, öt platina és tizenkét arany minősítést hoztak el a magyarországi borászatok. A legmagasabb pontszámot elért hat bor (öt aszú és egy édes szamorodni) a Tokaj-Hegyaljai borvidékről érkezett.
A fehérborok között a tokaji Juliet Victor 2017-es édes szamorodnija Best in Show minősítést szerzett. Platinadíjat is öt tokaji borászat nyert: a Barta pince 2016-os hatputtonyos Öreg Király Dűlő aszújával, a Dobogó Pincészet 2013-as hatputtonyos aszújával, a Harsányi Pincészet 2016-os hatputtonyos aszújával, a Kern Bor és Pezsgőház 2014-es ötputtonyos aszújával, a Sauska Pincészet pedig 2017-es ötputtonyos aszújával.
A legjobb magyar vörösek idén Villányból érkeztek a DWWA-ra: Maul Zsolt 2018-as Creator kékfrankosával, valamint 2017-es Dávid cuvée-jével nyert arany minősítést. Aranyérmet nyert még a tokaji Carpinus 2016-os hatputtonyos aszúja, a tokaji Chateau Dereszla 2016-os ötputtonyosa, valamint 2010-es hatputtonyos aszúja, a tokaji Disznókő 2017-es "1413" szamorodnija, a Grand Tokaj Zrt. 2013-as hatputtonyos aszúja, a tokaji Gróf Degenfeld 2016-os ötputtonyos aszúja, a Harsányi Pincészet 2017-es Kútpatka száraz furmintja, a tokaji Holdvölgy 2016-os Culture hatputtonyos aszúja, a Juliet Victor 2016-os Bomboly száraz furmintja, továbbá a badacsonyi Varga Pincészet 2010-es Olaszrizling Jégbora.
Ezennel virtuálisan is koccintunk a győztesekre!
Ez is érdekelhet:
(Forrás: MTI)
furmint | ötputtonyos | magyar bor | jégbor | verseny | aszú
Egy jó tervhez is kellhet több perspektíva
–
Sulciová Silvia interjú
Skót nyár a ködös budapesti belvárosban – Ilyen a 2023-as év whiskyje
Megérkezett a tél, már ki lehet csomagolni a Roadster legújabb, sorrendben 18. lapszámát. Mit találunk benne? A Costa Smeralda fedélzetén kipróbáljuk, milyen az élet egy tengerjárón Barcelona és Nápoly között. Ellátogatunk a luxusipar nagyágyúival dolgozó Edinas Paper kőbányai műhelyébe, megmutatjuk, milyen finomságokkal lehet átvészelni a hideg hónapokat, és megismerkedünk a római Palazzo Talìával is, amelyet az olasz rendezőzseni, Luca Guadagnino álmodott meg. Aktuális számunkban is rengeteg izgalmas helyszín bukkan fel: ilyen a kanadai Yukon vidék, az Amalfi-part, a Côte d’Azur-on kipróbáltuk, milyen az új Audi S5. Északabbra is elkalandoztunk: a lapszám talán legszimpatikusabb szereplője az a négy norvég fiatal, akik egy elhagyatott halfeldolgozó üzemet alakították át a skandináv ország és talán Európa legcoolabb pontjává. Ezen kívül bemutatunk öt divatbrandet, akiket érdemes követni, megvizsgáljuk, milyen volt az elmúlt száz évben a lejtők divatja és még ezen kívül is rengeteg izgalmas témánk van, de itt megállunk.
Megnézem, mert érdekel!