Kiderült, hogy nem a turisztikai látványosságokért vagy történelmi látnivalókért utaznak a magyarok leginkább, hanem az idegen kultúráért

Egy friss kutatás szerint nagyon nagy a kulturális éhségünk.

A régió országaihoz hasonlóan a magyarok is legfőképp azért utaznak, hogy felfedezhessenek egy idegen kultúrát, de a Kiwi.com reprezentatív kutatásából kiderül az is, hogy hazánk fiataljainak a legnagyobb a kulturális éhsége, és egy kiállítás, koncert kedvéért ők utaznak leginkább külföldre.

A keresési és foglalási adatok azt mutatják, hogy az elszálló infláció ellenére az utazási vágy töretlen. A Kiwi.com kíváncsi volt arra, hogy mi hajt minket leginkább, mik a legfőbb motivációs tényezőink az utazás terén. Reprezentatív kutatásukat Magyarország mellett Csehországban, Lengyelországban, Romániában és Szlovákiában is elvégezték azok körében, akik az elmúlt hat évben legalább kétszer jártak külföldön.

Ezért utaznak a magyarok:

  • 59% azért, hogy megismerje a helyi kultúrát, a helyiek életét, nyelvet tanuljon/gyakoroljon, és éppen ezért sokan felkeresnek helyiek által ajánlott éttermeket, kocsmákat, rendezvényeket
  • 43% városnézésre vágyik, így főképp turisztikai látványosságokat, történelmi helyeket látogat meg és nem igazán keresi a helyiekkel való interakció lehetőségét
  • 30% a kalandokat keresi, szeretne megismerni más utazókat is
  • 25% kulturális programokért utazik, azaz múzeumokat keres fel, kiállításokat néz, koncertekre, fesztiválokra megy
  • 24% családtagokat vagy barátokat látogat
  • 14% pihenni szeretne, nem igazán érdeklik sem a látnivalók sem a helyi kultúra
  • 8% sporteseményekre megy akár nézőként akár résztvevőként.

A kutatási eredmények kapcsán Eliška Řezníček Dočkalová, a Kiwi.com ügyfélélményért felelős igazgatója elmondta, hogy „az emberek leginkább egy másik ország kultúrájának felfedezése miatt szelik át az országhatárokat és azért, hogy nyelvet tanuljanak. Ez minden vizsgált országban nagyobb motivációval bír, mint például a turisztikai látványosságok, történelmi helyek megtekintése. Az összesített adatok azt mutatják, hogy a magyarok az átlagnál (39%) jóval inkább utaznak kimondottam városnézés miatt”.

A legtöbben szeretnének tehát belekóstolni abba, hogy milyen lehet az adott desztináción élni. Nem meglepő módon az ez iránti vágy az életkor előrehaladtával csökken. Magyarországon a legmagasabb arányban a fiatal felnőtteket motiválja a helyi kultúra felfedezése, közel kétharmaduk utazik ezzel a céllal. Az azonban már meglepő, hogy minden vizsgált országban magasabb erre az igény a nők körében.

Olyannyira, hogy ez pár országban, így Magyarországon is szignifikáns eltérést hoz. Sőt, a magyar nőknél (62%) csak a lengyel nőket (63%) motiválja még inkább utazásra az, hogy felfedezzék a helyi kultúrát, a helyiek életét. A magyar férfiak 55%-a jelölte meg ezt motivációként.

A kutatás alapján a régió vizsgált országai közül a magyar fiatalok kulturális éhsége a legmagasabb. A fiatal felnőttek jellemzően innen utaznak kifejezetten azért, hogy kiállításokat nézzenek, koncerteket hallgassanak. Tízből három 18-29 év közti jelölte meg ezt motivációs tényezőként.  Konkrétan család- és barátlátogatási céllal a magyarok a régiós átlagnál (27%) kisebb arányban utaznak. Ez az érték a románok körében kiugróan magas, 35%-uk utazik azért, hogy felkeresse szeretteit.

(Fotók: Unsplash)

felmérés | utazás | magyar | kiwi | külföld

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom