Megmutatjuk az idei legolvasottabb cikkeinket

2020 január eleje és december közepe között húztunk egy képzeletbeli vonalat, és megnéztük, mely anyagainkra kattintottak a legtöbben ebben az évben. Nincs meglepetés: a top 10 nagy részét a koronavírussal kapcsolatos írások és hírek uralták, például a legjobb ötbe is befért két, a járványhoz köthető téma. A legolvasottabb anyagunkhoz azonban nem volt köze. Íme az első öt helyezett, az ötödiktől indulva!

Koronavírus = újrakezdés

Dezeen nevű építészeti portálnak nyilatkozott a hatvankilenc éves holland trendelőrejelző, Li Edelkoort a koronavírus kérdésében. Szerinte a vírus a fogyasztási szokások karanténját is jelenti, melynek hatalmas kulturális és környezeti hatása lesz. Ahogy a vírus egyre inkább befolyásolja a globális szállítási rendszereket és az utazást, az emberek idővel elkezdenek együttélni azzal, hogy kevesebb tulajdonuk van, és kevesebbet is utaznak.

A New Yorkban saját trendelőrejelző ügynökséget is üzemeltető Edelkoortot a világ egyik legbefolyásosabb trendelőrejelzőjének tartják, fő területe a fenntartható divat.

Egy trendelőrejelző szerint a koronavírus "tiszta lapot ad az újrakezdéshez"

Li Edelkoort szerint a járvány „olyan mértékű gazdasági hanyatláshoz vezet, amelyet még nem tapasztaltunk”, de végül „segíteni fog abban, hogy újraértelmezzük az értékeket”.

Rejtett csoda Izlandon, egy véletlennek köszönhetően

"Egész napos felföldi menet végén, naplemente előtt eljutottunk egy folyóátkelésig, ami végül megállított minket – kezdi mindjárt eseménydús beszámolóját izlandi útjáról Tóth Gergely fotós. – Szerettem volna ezen keresztül haladni tovább a Maelifell vulkánhoz, viszont a közelben volt egy másik hely is, amire kiemelten kíváncsi voltam. Választani kellett, hogy merre tovább."

A Maelifell vulkánt képeken nagyjából minden szögből látta már, így a nap utolsó lehetőségeként a teljes ismeretlen felé vették inkább az irányt. Utólag kijelenthető, hogy ennél jobb döntés nem is születhetett volna, egy igazi rejtett csodát, egy neonzöld oázist találtak fantasztikus naplementével kísérve.

Rejtélyes minibirodalomra bukkant egy magyar férfi

Tóth Gergely fotográfus sokszor megfordult már Izlandon, ennek pedig nagyon örülhetnek a varázslatos sziget és a megkapó képek rajongói. Mi mindkét halmazba beletartozunk, úgyhogy megkértük Gergelyt, meséljen kicsit egyik legemlékezetesebb kalandjáról.

Egy pekingi magyar tanár üzenete

Izing Patrik öt éve él Kínában, ahol tanárként dolgozik egy nemzetközi iskolában. A koronavírus-járvány miatti karantén java részét pekingi otthonában töltötte február elejétől kezdve. A szigorú előírásokat (csak maszkot viselve megy ki, a lakásába kerülő bármilyen tárgyat, a bevásárolt termékeket alaposan lemossa, együttműködik a hatóságokkal stb.) betartotta és a mai napig követi.

A járvány kirobbanásának elején mesélte el, hogyan élte meg a pekingi mindennapokat.

Ezt üzeni nekünk egy Pekingben élő magyar tanár

Pár gondolat onnan, ahol már túl vannak a nehezén.

Le a hűtőmágnesekkel!

"Tulajdonképpen maximum tíz eurót kell költeni, és letudok mindenkit. Csupán tíz euró és pár perc, amíg ki nem választom a szerintem egész ízléses mágneseket, amelyeket nagymamától a barátnőig mindenkinek ajándékozok. Mert ennek mindenki örül, hát mégis, ki ne szeretné kitenni a hűtőre, aztán rápillantani, hogy ezt figyelmességből kaptuk egy baráttól, rokontól! Ezzel egyszerűen nem lehet mellényúlni! És hát segít is az otthonba csempészni a nyaralás hangulatát, elvégre tájképek, az adott kultúrára jellemző szimbólumok vannak rajta."

Ilyen és ehhez hasonlatos érveket hozunk fel a hűtőmágnes mellett, vagy nem is érvelgetünk, hanem reflexből bevásároljuk a szokásos adagot, kiegészítve a Kati néninek szánt mágnessel. Legyen ennek vége!

Búcsúzzunk el a szuvenírként vásárolt hűtőmágnesektől!

Egészen fura kapcsolatot ápolok a hűtőmágnesekkel.

Egyeurós házak

Az elmúlt egy-két évben számos olasz régió – leginkább Szicília és pár déli olasz környék – apró városa ajánlott fel egyeurós vételárért házakat abban a reményben, hogy ezzel felpezsdíthetik a haldokló közösségeket. A botrányosan olcsó árak híre természetesen futótűzként terjedt el, és világszerte milliók kezdtek lázas morfondírozásba, mennyire fantasztikus is lenne aprópénzért lecserélni eddigi lakóhelyüket egy falusias olasz csodára.

De vajon kik azok, akik valóban bele is vágtak és megvettek egy ilyen házat? És mi történt azután? Kiderül abból a cikkből, amit a legtöbben olvastak a Roadsteren 2020-ban.

Egyeurós házak tulajdonosai mesélik el, milyen az olasz álom a valóságban

Egy euróért házat venni a világ egyik legvágyottabb országában olyan dealnek hangzik, amit senki nem akarna kihagyni. Meg persze olyannak, amiben nagyon sok az apró betűs rész. Friss olaszház-tulajdonosok mesélnek, mi történt azután, hogy megvették egy euróért az olasz álmot.

(Fotók: Unsplash, Getty Images, Tóth Gergely Koen Hauser)

izland | vélemény | olaszország | koronavírus | magyar tanár

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom