Honnan tudhatjuk, hogy megromlott a csoki?

Az ünnepek után gyakran hosszabb ideig áll a szekrényben egy-egy tábla (vagy bármilyen formájú) csoki. Szinte automatikusan nyúlunk értük, de a nagy felhozatalban lejárt szavatosságú is közéjük keveredhet – de vajon ettől automatikusan romlott is?

Enni, vagy nem enni, ez itt a kérdés

A lejárt szavatosságú csoki ugyan veszíthet a minőségéből, de ez nagyban függ attól is, hogyan tároljuk és milyen típusú csokoládéról van szó, hiszen ezek a tényezők befolyásolják az eltarthatóságát. Általában azt szokás mondani, hogy a csokoládénak nincs lejárati dátuma, a csomagoláson feltüntetett idő csupán egy iránymutatás.

A képlet viszonylag egyszerű: minél régebbi a csokoládé, annál inkább veszít az ízéből.

Minél magasabb a csokoládé tejtartalma, annál gyorsabban veszít ízéből, ami azt jelenti, hogy a fehér csokoládé és a tejcsokoládé nem áll el olyan sokáig, mint az étcsokoládé. A fehér csokoládé, amely gyakorlatilag teljes egészében tej- és kakaóvaj, a legnagyobb veszélynek van kitéve, így ezt érdemes a leghamarabb elfogyasztani.

Ha kivirágzik a csokoládé

A csokoládétáblákon néha láthatunk fehér képződményeket, amelyek a kakaóvaj zsírjának a kicsapódásai. Ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy a csokit nem lehet megenni, azonban tény, hogy az íze már messze nem olyan, mint amilyennek lennie kellene.

Ennek ellenére sütéshez továbbra is gond nélkül használható, például babkához.

Szintén biztonságosan fogyasztható, bár veszít élvezeti értékéből a csokoládé akkor, ha a felületén a helytelen tartási körülmények és a kondenzáció miatt cukor csapódik ki. Ekkor érdemes a csokit felolvasztani, majd egy formába kiöntve hagyni, hogy ismét megdermedjen.

Honnan tudhatjuk, hogy megromlott a csoki?

Nincs bevált módszer annak a megállapítására, hogy a csokoládé rossz-e. Ha az illata és az íze jó, akkor alapvetően nem lehet gond. A csokoládé nem romlandó élelmiszernek számít, de minél régebbi, annál kevésbé emlékeztet eredeti ízére, így valószínűleg jobb mellőzni, mint elfogyasztani.

(Forrás: Fine Dining, fotók: Getty Images)

csokoládé | csoki | fehércsokoládé | tejcsokoládé | étcsokoládé | szavatosság

FOLYTASD EZZEL

Hét dolog, amit ki kell próbálnod a legszebb horvát nemzeti parkban

Nagyvárosi kalandor a Volvótól

Rendeld meg a Roadster magazin 19. számát!

Hawaiitól Tanzániáig, az egyik legjobb magyar sommeliertől a belga csúcsdizájnerig, az új Rolls-Royce-tól Horvátország titkos gyöngyszemeiig, a Roadster magazin új lapszáma ismét a világ izgalmas, kreatív és hedonistán lüktető ŕétegeibe viszi el olvasóit. Elmegyünk a bécsi három Michelin-csillagos Amadorba, ahol találkozunk Bencze Ádám sommeiler-vel, beszélgetünk Havancsák Terézzel, aki a közelmúltban kezdett el dolgozni az amerikai outerwear brand AETHERnél, Portugáliában kipróbáljuk, milyen a tengerparton száguldozni az új Ferrarival – egész kellemes –, a kortárs irodalom kedvelőinek pedig egy olyan Roadsternek írt Parti Nagy Lajos írással jelentkezünk, ami szerintünk a legjobbjai közé tartozik. Az aktuális számban lesz egy 20 oldalas mellékletünk is, amelynek főszereplője a még mindig rengeteg újdonságot rejtő Horvátország. Ezen kívül is sok színes történetünk van még, úgyhogy ezúttal is érdemes elmerülni a Roadster gazdag és kalandokkal teli világában!

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Mutatjuk, hogy fokozhatod a tengerparti élményt
Hirdetés
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom