Méregdrága aranyszobor készült egy avokádós bagelről

A különleges szendvicset a berlini Művészeti Héten mutatták be. Az alkotónak nem ez az első meghökkentő, látványos műve.

Két évvel ezelőtt Tim Bengel már meglepte egyszer a berlini Művészeti Hét résztvevőit egyedi installációjával. Akkor Flower Skull Cemetery címmel készített alkotásában száz sírkövet helyezett egy, a berlini fal maradványainak közelében lévő üres ingatlanra. A márványköveket alakzatba rendezte és több ezer virággal vette körül, így a kompozíció felülről nézve egy hatalmas vörös koponyát formált. A sírköveken pedig ilyen feliratok álltak: "Próbáltam lenyűgözni azokat az embereket, akiket nem szerettem",  illetve "Csak egyszer éltem. LOL".

Az idei berlini Művészeti Hét szeptember 15-én, szerdán kezdődött, Bengel pedig bemutatta legújabb munkáját, ami minden szempontból figyelemre méltóra sikerült.

Az alkotást ugyanis egy igazi bagellel kezdte, amelyben öt paradicsomszelet, öt hagymakarika, öt szelet avokádó és tíz levél rukkola volt.

Miután alaposan megvizsgálta a bagel formáit, 3D-s nyomtatóval újraalkotta azokat, majd az egészet több mint 300 ezer euró (kb. százmillió forint) értékű folyékony aranyba öntötte. Tette mindezt azért, mert szerinte ennél az anyagnál semmi sem lehet alkalmasabb az “avokádó kulturális jelentőségének megragadásához”.

A huszonkilenc éves művész célja az volt, hogy a jelenlegi kulturális légkör egyik aspektusából kiindulva megtalálja a millenniumi generáció szimbólumát, amelyben egyszerre jelenik meg az internet, a közösségi média, az egészséges életmód, a "turbokapitalizmus" és a zöld forradalom. A választ pedig az avokádós bagelben találta meg.

A Who Wants to Forever Live című alkotás – amelyet hamarosan az Art Miamiban is kiállítanak – a Galerie Rother-en keresztül lesz megvásárolható 2,5 millió euróért.

Ha igazán jó bagelekbe harapnánk, nem kell Berlinig mennünk. Budapesten is egyre több olyan pékség, kávézó van, melynek kínálatában megtalálhatók a változatos, bagelekkel készült ételek.

(Forrás: Food & Wine, fotók: Tim Bengel)

arany | aranyszobor | bagel | berlin | művészeti hét

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom