A vidéki fine diningnak igenis van létjogosultsága – Íme, a két Michelin-csillagos Platán

A tatai Platán Gourmet nemcsak az első hazai vidéki étterem, amelyet Michelin-csillaggal ismertek el, de a Pesti István séf által vezetett étteremnek a Michelin Guide mindjárt két csillagot ítélt meg.

A kalauz szerint két Michelin-csillagot annak az étteremnek adnak, ahol nemcsak csúcsminőségű alapanyagokat használnak, és egyenletesen magas színvonalon készítik el a különleges ízvilágú ételeket,

de ahol a séf személyisége és tehetsége nyilvánvalóan tükröződik a kifinomult és ihletett fogásokon.

Az ugyancsak a tatai Platánban működő Platán Bisztró bekerült az első önálló magyarországi Michelin-kalauz, a Michelin Guide Hungary Selection 2022 kiadványba, ezzel a Varga Vivien és Varró Mónika üzletvezetők irányítása alatt működő Platán másik étterme is a Michelin-család tagjává vált. A Platán Bisztrót az átadáson Futó Gergely Head Chef képviselte. Az elismeréseket csütörtök este a budapesti Millenárison adták át.

– Mindig is hittem benne, hogy a magas minőséget képviselő vidéki étteremnek van létjogosultsága. Sok munkába került, mire eljutottunk ide. Szeretném megköszönni a Michelinnek, és mindenkinek, aki támogatott  ebben – mondta az díj kapcsán Pesti István séf.

– Óriási megtiszteltetés számunkra a Michelin-kalauz elismerése. Eddig és ezután is arra fogunk törekedni, hogy a vendégeinket a lehető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki – mondta Varga Vivien, a Platán üzletvezetője.

Pesti István séf 2015-ben vette át, az akkor már évek óta nagy sikerrel működő, tatai Öreg-tó partján fekvő Platán étterem konyhájának vezetését azzal a céllal, hogy megmutassa, a vidéki fine diningnak igenis van létjogosultsága. Csapatával és Varró Zoltán dizájner segítségével alapjaiban újította meg a Tatai vár és az Esterházy-kastély között fekvő Platán gasztronómiai koncepcióját.

Az átalakulás eredményeképpen 2020 nyarán megnyílt a szezonális és helyi alapanyagokból készülő fogásokat fesztelen, családias környezetben kínáló, jelenleg Futó Gergely Head Chef vezetésével működő Platán Bisztró, majd egy évvel később, tavaly májusban a csúcsgasztronómiai élményt nyújtó fine dining étterem, a Platán Gourmet. A Platán saját kertészetéből származó zöldségek és fűszerek összetett használata mellett a legmodernebb technológiákkal és legmagasabb minőségi alapanyagokból születnek meg azok az ételkreációk, amelyekben visszaköszön az egykor itt élő Esterházy-család szellemi és kulturális öröksége, illetve a történelmi Magyarország gasztronómiai hagyománya is, és amelyeket a Platán izgalmas bor párosítással kínál.

A Platán saját kézműves pékségében minőségi alapanyagokból, gondos odafigyeléssel készülnek a kovászos kenyerek és péktermékek, de itt a saját készítésű lekvárok és Platánnak dedikált speciality kávé is megvásárolható. Az Öreg-tó partján, az étterem nevét is adó 234 éves platánfa közelében felállított Kioszk elviteles ital- és étel kínálattal várja a tó körüli sétára indulókat.

Pesti István ételkölteményeire, valamint a környék kulturális örökségére és természeti környezetére reflektál a tíz szobát magában foglaló Platán Udvarház és a tizenkét szobás Platán Utca is. A New York-i Gold Key Award elismeréssel díjazott Varró Zoltán enteriőrjeit a természetközeliség és a modern meghittség egyszerre jellemzi.

A szálláshely vendégei is részesei lehetnek annak a komplex élménynek, ami a Platán sajátja: a természet és az épített környezet találkozásának európai szinten egyedülálló elegye, a középkori vízi vár, az Esterházy-család öröksége, és a több mint kétszáz féle madárt rejtő természeti kincs, melynek felfedezését a vendégek Pesti István séf és csapata által összeállított gourmet reggelivel és a Platán kiadásában megjelent Madárkalauzzal indíthatják.

2021-ben a Platán melletti várárokban Varró Zoltán dizájner tervei alapján készült el a Mirror Spa. A friss forrás vízzel működő spa a Gold Key Award-on specialty design kategóriában a döntőbe, és ezzel a világ legjobbjai közé került. A szaunát, jakuzzit, gőzkabint, merülőmedencét, masszázs- és pihenőhelyiséget magukban foglaló tükör borítású mobil épületeket a természetet tiszteletben tartva, helyi természetvédőkkel együttműködésben alakították ki a középkori várfal lábánál.

A Budapesttől ötven kilométerre található Platán a vendégeket saját sofőrrel szállítja Tatára, így a vidéki csúcsgasztronómiát a környező városok közönsége is napi szinten élvezheti.

A Michelin-csillagot a kiemelkedő konyhaművészetért ítélik oda azoknak az éttermeknek, amelyekben a vendégek a legkiválóbb kulináris élményekben részesülnek. Az ellenőrök öt egyetemes kritériumot vesznek figyelembe a csillag odaítélésekor: az alapanyagok minőségét, az ízek harmóniáját, a technikák mesteri művelését, a séf személyiségét, és azt, ahogyan mindez a konyhájában manifesztálódik, és a következetességet – mind a teljes étlap, mind pedig az idő tekintetében.

(Fotók: Darabos György / Gáncs Erika – belsőépítészet, Kaunitz Tamás – gasztronómia, Gáncs Erika – Tata)

tata | hotel | michelin-csillag | étterem | pesti istván

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom