A Michelin-kalauzba első ízben beválasztott izmiri és bodrumi éttermeket együtt fogják bejelenteni a másodjára is bekerülő isztambuli éttermekkel egy egyedülálló esemény keretében, amelyet 2023. november 9-én tartanak Isztambulban.
Izmir és környéke, ideértve a borúton található elragadó Urla városát is, erőteljesen gyökerezik a török riviéra és a Földközi-tenger kulináris hagyományaiban és helyi természeti adottságaiban, ennek köszönhetően az ételek masszív választékát kínálja.
A gasztronómiai és trendi éttermektől a modern kávéházakon át a hagyományos és népszerű vendéglőkig terjedő kínálatával İzmir kiemelkedik a sokszínűségével.

Számos étterem – melyeket sok esetben fiatal helyi séfek vezetnek –, arra törekszenek, hogy modern köntösben tálalák a gasztronómiai örökséget. Az éttermek égei-tengeri ízeket, frissen fogott halat és gazdag mezzéket kínálnak.
A Muğla tartományban található Bodrum az egyik leghíresebb luxus színvonalú törökországi úti cél. Ott az autentikus és tengeri ízeket kínáló török éttermek nagyszerűen keverednek a nemzetközi konyhát felsorakoztató vendéglőkkel – melyek közül az ázsiai és az olasz a legnépszerűbb –, s mindez egy rendkívül érdekes gasztronómiai jelleget kölcsönöz a városnak.
Az ottani luxusüdülők a legkifinomultabb és legkreatívabb étkezési élményekre koncentrálnak.
Gwendal Poullennec, a Michelin-kalauz nemzetközi igazgatója így nyilatkozott: – A tavalyi első isztambuli állomás után ítészeink örömmel vették fel İzmirt és Bodrumot is az útitervükbe. Valóban, ez a két hely nemcsak a kulturális és turisztikai élmények szempontjából emlékezetes, hanem a gasztronómiai lehetőségek is felfedezést érdemelnek. Míg İzmir és környéke olyan izgalmas vendéglőkkel vár, amelyek a helyi jelleget hangsúlyozzák és a sok fiatal séf magas szintű gasztronómiai tudását mutatják be, addig Bodrum az éttermek sokféleségével tűnik ki, melyek közül a tradicionálisak a városközpontban helyezkednek el, az innovatív koncepciót alkalmazók pedig a luxusüdülőkben találhatók. Őszintén reméljük, azzal, hogy ezt a két új régiót felvesszük a Michelin-kalauz családjába, a világ minden tájára eljuttathatjuk az üzenetet, hogy Törökország kihagyhatatlan gasztronómiai célpont.
Az Isztambuli Michelin-kalauz ötvenhárom étterem ajánlásával mutatja be Törökország fővárosának gasztronómiai potenciálját és kulináris sokféleségét. Az éttermek közül ötöt Michelin-csillaggal (egyet két csillaggal, négyet pedig egy csillaggal), egyet Michelin zöld csillaggal, további tízet pedig Bib Gourmand elismeréssel tüntettek ki.
Az Isztambuli Michelin-kalauz számos szezonális és különleges ételt sorakoztat fel, illetve különleges megvilágításba helyezi a különböző étteremtípusokat – a gasztronómiai bisztrótól kezdve a luxuséttermeken át egészen a hagyományos vendéglőkig. Az általa tárgyalt valamennyi úti célhoz hasonlóan a Michelin-kalauz İzmir és Bodrum kulináris színtereit emeli ki, illetve hagyományos és egységes módszertan alapján ajánlja a legjobb éttermeket. A névtelen és független bírák, az ágazat korábbi szakemberei és a Michelin-csoport munkatársai által kidolgozott módszertan csak az ajánlott étel minőségére összpontosít, az alábbi öt kritériumot szem előtt tartva:
- a hozzávalók minősége
- a főzési technikák mesteri használata
- az ízek harmóniája
- a séf személyisége az ételek alapján
- a színvonal állandósága időben és a teljes étlap tekintetében
A 2024-es isztambuli, izmiri és bodrumi Michelin-kalauz teljes étteremválasztékát 2023. november 9-én fedik fel az Isztambulban tartott ünnepségén. A válogatás elérhető lesz a kalauz weboldalán, illetve az ingyenes iOS és Android mobilalkalmazásokban is.
(Fotók: Getty Images)
étterem | gasztronómia | michelin kalauz | Isztambul | izmir | törökország
5 lélegzetelállító túraútvonal Európában, amin egyszer az életben végig kell menni
Manhattan lüktető energiáját mostantól bárki magán viselheti ennek az új kollekciónak köszönhetően

Hawaiitól Tanzániáig, az egyik legjobb magyar sommeliertől a belga csúcsdizájnerig, az új Rolls-Royce-tól Horvátország titkos gyöngyszemeiig, a Roadster magazin új lapszáma ismét a világ izgalmas, kreatív és hedonistán lüktető ŕétegeibe viszi el olvasóit. Elmegyünk a bécsi három Michelin-csillagos Amadorba, ahol találkozunk Bencze Ádám sommeiler-vel, beszélgetünk Havancsák Terézzel, aki a közelmúltban kezdett el dolgozni az amerikai outerwear brand AETHERnél, Portugáliában kipróbáljuk, milyen a tengerparton száguldozni az új Ferrarival – egész kellemes –, a kortárs irodalom kedvelőinek pedig egy olyan Roadsternek írt Parti Nagy Lajos írással jelentkezünk, ami szerintünk a legjobbjai közé tartozik. Az aktuális számban lesz egy 20 oldalas mellékletünk is, amelynek főszereplője a még mindig rengeteg újdonságot rejtő Horvátország. Ezen kívül is sok színes történetünk van még, úgyhogy ezúttal is érdemes elmerülni a Roadster gazdag és kalandokkal teli világában!
Megnézem, mert érdekel!