A világ legrangosabb szakmai díját kapta két magyar dizájner egy lámpakollekcióért

Koczka Kristóf és Miklósi Ádám a dizájnszakma Oscarját, a Red Dot-ot vihette haza. 

Az általuk megálmodott Nousu (finn főnév, jelentése: Gradiens, felkelő) lámpakollekció esszenciáját a búrák homokfújt, derengő és víztiszta, áttetsző üvegfelülete közötti finom, térbeli átmenet adja.

A termékcsalád egy függőlámpából, egy olvasó-, és egy asztalilámpából áll, melyek azonos elven, de megoldásaikat tekintve különböző módon forgathatók.

Az egyszerű funkció, a tiszta tömegű, tubuláris lámpatest lakások, irodahelyiségek kiegészítője lehet, folyamatosan alkalmazkodva a tér illetve a felhasználók aktuális vagy épp mindenkori adottságaihoz, igényeihez.

"Januárban összeültünk, mondván elkezdünk önerőből fejleszteni egy-két saját projektet. Átnéztük a fiókban maradt, eddig valamiért ki nem dolgozott ötleteinket, így bukkantunk rá ennek a lámpának a prekoncepciójára, ami eredetileg Kristóf finnországi tanulmányai során realizálódott. Az év elején úgy ítéltük meg, hogy ez egy remek ötlet, érdemes lenne átgondolni, egy picit korszerűsíteni, megvalósíthatóbbá, gyárthatóbbá tenni. Visszabontottuk a nullára az eredetit, és egy teljesen új konstrukcióval újraépítettük, ennek eredményeként született meg a jelenlegi formaterv" – mesélte  a Roadsternek Miklósi Ádám a lámpa megvalósulásának történetét.

Koczka Kristóf és Miklósi Ádám

Koczka Kristóffal együtt úgy gondolják, a kollekció azért érdemelhette ki a Red Dot-díjat, mert egy hétköznapi jelenségre épít. "Az üvegbúra egyik része teljesen homokszórt, tehát szórja a fényt, a másik pedig tiszta, vagyis irányított fényt lehet vele létrehozni. Ezáltal a felhasználó az éppen aktuális hangulatához illően tudja beállítani a fényviszonyokat a lakásában. Ez a jelenség pedig egy nagyon egyszerű és analóg mozdulattal szabályozható. Az egyszerűségét és a letisztultságát értékelhették, valamint még azt is, hogy ez nem egy öncélű, hanem egy őszinte terv, amely nem akar többnek látszani annál, mint ami" – mondta Miklósi Ádám, aki természetesen nagyon örült a közösen kapott díjnak. Úgy érzi, kitűnő megerősítése annak, hogy valamit jól csinálnak.

A lámpa jövőjét illetően elárulta, hogy jelenleg az előkészítési folyamatok zajlanak, illetve gyártópartnert keresnek a megvalósításhoz. Működő, demózható prototípussal már tudnak szolgálni.

Red Dot Awardra az évek során ráragadt a "dizájnszakma Oscar-díja" elnevezés, mert ez az egyetlen olyan díj, amely nem csupán a szakmabeliek számára lehet ismert, hiszen a logóját világsikerű termékek csomagolásán láthatjuk viszont. Jelentősen kimutatható a gazdaságra gyakorolt hatása: könnyebben eladható és sokkal jobban fogy egy Red Dot-plecsnivel ellátott termék.

(Fotók: Kevin Harald Campean)

elismerés | magyar | dizájn | tervezők | Nousu

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom