Tükrökkel meséli el az Alpok történetét ez csodaház Svájcban

Ha még nem döntöttük el, hol töltjük az idei téli vakációt, Gstaad remek opciónak tűnik, és nemcsak az eleganciája, hanem egy különleges installációja miatt is.

Svájc nyugati részén, a francia határ közvetlen közelében találjuk a túlzás nélkül világhírűnek mondható téli üdülőhelyet. A síszezonban népesül be igazán a kisváros, ilyenkor ismert sportolók, színészek és művészek foglalnak szobát Gstaadban,

amely jellegzetes svájci faházaival és az utcaképet színesre festő sok-sok virággal annak ellenére meg tudta őrizni kedves, romantikus báját, hogy a legnagyobb márkák üzletei is felsorakoznak itt, illetve ezekben a napokban rengetegen keresik fel.

Ebben a szépséges környezetben épített fel Doug Aitken egy tipikus amerikai ranchre emlékeztető házat – tükrökből. Az egyszintes Mirage-szerkezetű installáció izgalmát ugyanis az adja, hogy visszatükrözi az épületet körbeölelő hegyvidéki tájat.

Az amerikai művész tervei szerint a követketkező két évben itt marad a ház, ezért lehetőségünk nyílik egészen különleges szemszögből megfigyelni az évszakok változásával módosuló környezetet,

láthatjuk, hogyan festenek hótakaróban, viharban, vagy nyáron, amikor zöldell a legelő.

A látogatók bátran felfedezhetik és szabadon járhatnak ki-be a házban, amelynek belső terei is tükröződnek, egészen pontosan gyorsan változó, megtört hatást keltenek. A koncepció az 1920-as és 1930-as években felhúzott kaliforniai ranchekre épül, melyek Frank Lloyd Wright modernisa építész ötletei alapján valósultak meg. Azért választotta ezt a formát, mert bár az Egyesült Államokban banálisnak és tipikusnak hat, az Alpokban viszont igazi különlegességnek számít.

Aitkennek egyébként nem ez az első Mirage-projektje: korábban a Palm Springs-i sivatagban és Detroitban is állított fel hasonló installációt. Utóbbi megvilágításhoz annak idején mesterséges fényt használt, itt viszont a természetre bízza a feladatot, melynek segítségével a ház szinte önálló életre kel, mozog, és kaméleonszerűen változik.

Ez is érdekelhet:

Reggel hatos indulással már délre ezen a csoda helyen lehetünk

Lago Maggiore, Lago di Como, Lago di Garda... csak néhány ismert és kedvelt olasz tó, mely folyton szem előtt vannak. Találtunk egy következő gyönyörűséget.

(Fotók: Dezeen)

ház | installáció | tükör | Doug Aitken | mirage

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom