Súlyos milliókért kelhet el egy szinte tökéletes Mona Lisa-másolat

Leonardo da Vinci több mint négyszáz évvel ezelőtt készült festményének másolata kerül kalapács alá kedden Párizsban, hónapokkal azután, hogy rekordáron kelt el a világ egyik legismertebb portréjának egy másik reprodukciója.

Leonardo eredeti műve – amelyet I. Ferenc francia király 1518-ban vásárolt meg a festőtől – a párizsi Louvre múzeumban található, és természetesen nem eladó.

Az eladásra kínált, 1600 körül készült másolat viszont annyira hasonlít az eredetihez, hogy valószínűsíthetően a művésznek közeli hozzáférése volt Leonardo változatához – közölte az Artcurial aukciósház. Becslések szerint a másolat 150-200 ezer euró (kb. 54 és 72 millió forint) közti áron kel majd el.

„Mona Lisa a festészet legszebb nője – mondta az Artcurial aukciósház szakértője és aukcióvezetője, Matthieu Fournier a festmény bemutatásakor. – Mindenki Mona Lisa egy kiváló minőségű változatát akarja birtokolni. Leonardónak rengeteg rajongója volt, mert feltalált egy stílust. Akadtak követői, utánzói is”.

Még júniusban a Christie's párizsi árverésén egy európai gyűjtő 2,9 millió euróért (kb. egymilliárd forint) vásárolta meg a Mona Lisa 17. századi másolatát, ami rekordnak számít a mű reprodukciójáért.

Eközben itthon nyolcvan év után került vissza Magyarországra Szinyei Merse Pál Vitorlás a Starnbergi-tavon című festménye, amellyel a Magyar Nemzeti Galéria november 12-től látogatható, nagyszabású Szinyei-kiállításán találkozhat a közönség.

(Forrás: Reuters, fotók: Pixabay, Unsplash, Getty Images)

reprodukció | aukció | árverés | rekord | mona lisa

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom