Pár éve még háborús csatatér volt, mára vonzó turisztikai célpont lett

Az iraki Moszul leginkább harctérként, nem pedig turistacsalogatóként volt ismert az elmúlt években. A helyzet azonban nagyot változott.

A várost 2014 júniusában foglalták el az Iszlám Állam katonái, és ezzel több évig tartó konfliktus kezdődött köztük és az iraki fegyveres erők között.

Miután 2017 júliusában felszabadították, a helyiek nekiláttak, hogy átformálják a városról alkotott negatív képet.

Sikerült, manapság már a turisták is szívesen utaznak Moszulba.

"Biztos voltam benne, hogy egy nagyon tiszta országot találok, amelyet nem tett tönkre a tömegturizmus" – mondja például a portugál Yvette Carnell, aki először látogatott el a városba.

"Mindig is látni szerettem volna, mi történt itt, és jobban meg akartam érteni a helyzetet. Nagyon megható érzés eljönni Moszulba, és aztán saját szememmel látni, hogyan dolgozzák fel az emberek a történteket, hogyan térnek vissza az életbe".

A közelmúltban érkezett  látogatók az elsők között vettek részt az ingyenes idegenvezetésen. Az új kezdeményezés célja, hogy turistákat vonzzon Irak második legnagyobb városába. A  nemzetközi turizmus feltámasztására irányuló erőfeszítések részeként egyébként Irak harminchét ország – köztük az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság és az uniós országok – állampolgárai számára megszüntette az előzetes vízumkötelezettséget.

A túrákat önkéntesek vezetik, akik második nyelvként beszélik az angolt. Az ingyenes kirándulásokon kívül a résztvevők hagyományos iraki ételeket is kóstolhatnak helyi éttermekben. "Most azon szorgoskodunk, hogy felélénkítsük a város turizmusát, kedvet csináljunk a turistáknak, jöjjenek akár külföldről, akár Irakból. Ingyen kezdtünk el dolgozni a város népszerűsítésén, hogy megmutassuk, Moszul biztonságos és képes turistákat fogadni" – mondja Ayoub Dhanoun, a túrák mögött álló Mosul Heritage csoport vezetője.

A Moszulban eltöltött idő alatt a látogatók megismerkedhetnek a városközpont egyedülálló építészetével, a nyüzsgő piacterekkel és a 12. századi épületekkel. A nem kormányzati szervezetek, mint például az UNESCO, komoly összegeket fektettek be a város óvárosának újjáépítésébe, reményt adva arra, hogy egy nap visszatérhet régi fényébe.

A városban szeretnék bebizonyítani, hogy a Közel-Keleten nem mindenki terrorista. Tele van normális, kedves emberekkel, akiknek ugyanolyan álmai és vágyai vannak, mint bárki másnak a világon. A háború sebei pedig lassan kezdenek begyógyulni.

Nemrég megírtuk, hogy Mohamed bin Szalmán szaúdi koronaherceg Szaúd-Arábia történetének egyik legfontosabb városfejlesztési projektjét mutatta be. A NEOM nevű fejlesztési projekt keretén belül egy hatalmas, futurisztikus várost építenének meg, amely a The Line (A vonal) névre hallgatna. A névválasztás nem véletlen: a városban nem lennének autók vagy utcák, cserébe százhetven kilométer hosszan húzódna – ez nagyjából a Szeged és Budapest közötti távolságot jelenti.

(Forrás: EuroNews, fotók: Getty Images)

utazás | irak | újjáépítés | turisták | turizmus

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom