Hét program a Müpából, amivel megismerheted a világot

Mostanság a szokásosnál is nehezebb megjósolni a jövőt, már ami az utazást illeti. Jelenleg képtelenség megmondani, hol milyen korlátozások lesznek érvényben néhány hónap múlva (reméljük, semmilyenek). Addig is, aki nem érzi komfortosnak az utazást, vagy elriasztja a sok adminisztráció, de szeretne találkozni valamilyen formában a nagyvilággal, annak ajánlunk hét izgalmas eseményt a Müpa jövő évi naptárából.

Charles Lloyd – Egyesült Államok

Január első napjaiban mindjárt egy dzsesszlegenda áll színpadra. A hatvanas évek óta pályán lévő Charles Lloyd a "szaxofonszakma" megkerülhetetlen alakja.

A memphisi születésű, nyolcvanhárom esztendős ikonikus zenész kereken tíz év után tér vissza a Müpába – legutóbbi koncertjén Lukács Miklós személyében magyar közreműködő is fellépett vele, aki természetesen január 12-én is ott lesz, hogy eljátsszák a Wild Man Dance-t, egy húros hangszerek zengésével átszőtt hattételes művet.

Bővebb infók és jegyek

Daniel és Michael Barenboim Mozart-kamaraestje – Izrael, Németország, Argentína

Ilyen még nem volt: apa és fia Mozartot játszik Budapesten!

Egészen pontosan Daniel és Michael Barenboim még soha nem lépett fel együtt a magyar fővárosban, úgyhogy családi kamaraestjük tényleg rendkívüli élménynek ígérkezik.

Kettejük közül a nyolcvanadik életévét taposó apa számít ismertebbnek, egyrészt már hetvenegy éve koncertezik, másrészt korunk egyik legnagyobb muzsikusaként többszörös Grammy-díjas zongoraművész és karmester.

A harminchét éves, Franciaországban született fiú pedig kiváló hegedűművész, aki apjához hasonlóan szintén bejárta a fél világot. A világjárás tehát mindkettejük CV-jében kiemelt helyen szerepel: Daniel Barenboim például Buenos Airesben született, jelenleg pedig Berlinhez kötik zenekarvezetői feladatai. Budapesti műsorukon Mozart művei szerepelnek: konkrétan három szonáta és egy variációsorozat.

Bővebb infók és jegyek

Győri Balett: Movements to Stravinsky / Mimi – Oroszország, Ausztria

Kétrészes est, melyen a patinás múlttal dicsekedő Győri Balett jóvoltából eltérő világok találkozásának lehetünk szem- és fültanúi.

Az első etapban a művészeti vezető, Lukács András lenyűgöző, minimalista koreográfiája tölti meg a színpadot: a táncelőadás az orosz zenei zseni, Stravinsky kompozícióira készült és egyébként már az osztrák fővárosban, a Bécsi Operaház balettegyüttesének előadásában is hatalmas sikert aratott. Aztán az együttest igazgató Velekei László nagyszabású, a mágikus realizmus hatásáról tanúskodó cselekményes balettje következik, Lengyel Menyhért mára klasszikussá vált librettója alapján, méghozzá abszolút főszerepben a vágyott nővel, Mimivel.

Bővebb infók és jegyek

Magidom: Életközeli élmény – Magyarország

Egy újabb családi vállalkozás, valamivel könnyedebb formában. A testvérpárból, unokatestvérből és további két barátból álló zenekar 2010 óta játssza alternatív gitárpopját, melyet a Coldplaytől a hiperkarmáig, az indireocktól a folkig számos hatások értek.

Bár az említett két bandából nem feltétlenül ez következik, de hipertérbe kerülő, és egy földönkívüli tartománnyal is feldobott színházélményt adnak át január 21-én Egyed Brigitta színművész játékával összekapcsolva.

Bővebb infók és jegyek

Branford Marsalis és barátai – Egyesült Államok

2022 úgy látszik, a szaxofon éve lesz a Müpában, mert áprilisban a műfaj újabb nagy neve áll a deszkákra, ráadásul barátait is elhozza.

Marsalis a kortárs jazz egyik legnagyobb hatású szaxofonosa, akit szoros kötelékek fűznek az afroamerikai zenei hagyományokhoz, ezért is van különös jelentősége annak, hogy az autentikus magyar népzenét is megjelölte forrásként.

Ennek leginkább a közönség örülhet, ugyanis a világhírű szaxofonos barátaival egy kifejezetten a Müpa felkérésére született, magyar népzenei ihletésű darabot is előad.

Bővebb infók és jegyek

Palya Bea, Michal Elia Kamal és a Light in Babylon – Törökország, Irán, Izrael

A magyar énekesnőt aligha kell bemutatni, május 4-ei színpadi partneréről pedig azt kell tudni, hogy iráni gyökerű, Izraelben született, de Törökországban él – Palya Bea szerint hozzá hasonlóan neki is a testében van a ritmus, szintén táncol és ütős hangszereken is játszik, valamint ünnepli az éneklés közösségi erejét.

Ebből könnyedén kitalálható, hogy a gyönyörű hangokkal tarkított est valódi örömzene lesz.

Bővebb infók és jegyek

Brett Dean: Hamlet – Dánia, Egyesült Királyság, Ausztrália

A dán királyfi ezúttal operában, ausztrál zeneszerző dalművében látható és hallható, brit operasztárokkal, akik percek alatt elfeledtetik Benedict Cumberbach Hamletjét.

Brett Dean operája letarolta a kritikusokat (naná, hogy pozitív értelemben), a címszereplőt alakító Allan Clayton hangjára pedig egészen biztosan rácsodálkozik majd, aki június 4-én hallja először.

Ugyan nem hús-vér valójában fogja, hanem a vásznon, mert ez egy operaközvetítés lesz egyenesen az ikonikus New York-i Metropolitan Operából.

Bővebb infók és jegyek

(Fotók: Veres Anita, Silvia Lelli, Eric Ryan Anderson, Richard Hubert Smith, Janine Escher, Patyus Ferenc, Müpa)

zene | nagy sztori | világsztárok | előadás | balett

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom