Ilyen egy nappal együtt ébredős reggeli a világ legmagasabb épületében

Nem mindennapi élmény 452 méter magasból megfigyelni, ahogyan a sivatagi metropolisz szépen, lassan magához tér.

Dubaj egét karcolgatva számos rekordot tart a szédítő számadatokkal bíró tekintélyes Burdzs Kalifa: a 828 méteres magasságával a világ jelenlegi legmagasabb épületének számító függőleges városban ezerkétszáz üzlet, ezernegyvennégy luxuslakás, százötven étterem, öt szálloda, egy-egy pláza és korcsolyapálya található a jó néhány iroda, fitneszterem és kilátópont mellett.

Az Adrian Smith által megálmodott liliomforma-szerkezetű torony százhatvanhárom emelet magas, tiszta időben akár Irán partjai is feltűnhetnek, a felhőkarcolót pedig kilencvenöt kilométerről is látni. 

Az alumíniumból és rozsdamentes acélból készült csillogó burkolata 142 ezer négyzetmétert tesz ki, ötvenhat lift üzemel a telt ház esetén tizenkétezer főt befogadni képes épületben.

A tíz évvel ezelőtt átadott, másfél milliárd dollárból felhúzott Burdzs Kalifában a legmagasabb lakószint a száznyolcadik emeleten található, a száznegyvennyolcadikon pedig szabadtéri kilátóteraszról lehet körbenézni, amire a százhuszonnegyediken is van lehetőség.

A néhány napot az Egyesült Arab Emírségekben töltő Izabella és férje utóbbit választotta, de igyekeztek különlegessé tenni a dubaji tartózkodásuk egyik reggelét, ezért úgy döntöttek, előző este korán nyugovóra térnek, hogy aztán másnap hajnalban 452 méter magasságból csodálják meg a sivatagi napfelkeltét.

"A Burdzs Kalifa és környéke, a Dubai Mall és a vízesés mindig tele van élettel, ezért ritka és meglehetősen furcsa érzéssel teli az a hajnali pillanat, amikor az ember 6–6.30 között megérkezik – általában taxival – a végtelenül karcsú, kivilágítatlanul szinte észrevétlen épületóriás tövébe, és végigsétál a kihalt téren a szintén üresen kongó Dubai Mall felé. Már csak emiatt is megéri ez a hajnali program – mondja Izabella, aki férjével együtt azért döntött a hajnali időpont mellett, hogy elkerüljék a tülekedést, hiszen kevesen vállalják be a korán kelést. – Pedig csodálatos látvány, ahogy egy óriási város reggel hét óra körül felébred, és aztán a sötétség pár pillanat alatt eltűnik – itt érzékelhető igazán, hogy mégiscsak a sivatagban vagyunk."

Szerinte egy dolog ronthat az élményen, ami persze nem a látogatókon múlik: a szinte minden reggel és délelőtt a városra nehezedő köd és pára. Ilyen esetben nem mindig lehet messzire ellátni – ez napközben vagy az esti naplemente idején is simán előfordulhat.

A megkapó látványon kívül egy kis extra járt még a hajnalozásért, mégpedig egy szendvicsből és forró italból álló ajándék reggeli, amit a földszinti kávézóban kaptak. "Azt hittük, adnak egy kis péksüteményt, meg valami gépi kávét, de mivel Dubajról van szó, a tenyerünknél nagyobb croissant szendvics és igazi olasz presszókávé, illetve tea és gyümölcslé várt ránk. A szendvicsből volt húsos, sajtos és zöldséges is, hogy mindenki megtalálja a számára legjobbat. Nyolc óra tájékán, amikor leértünk, a zsúfolt belvárosi tömeg még mindig hiányzott, csak reggeli kocogókkal és a járdamosókkal találkoztunk. Mire délután visszatértünk ebédre, úgy tűnt, mintha ez a hajnali nyugalom sosem létezett volna."

Akadnak igazán előkelő opciók is a panorámában gyönyörködésre: jóval fentebb egy skybar és egy lounge található, ám oda nem lehet hajnalban felmenni.

Ez is érdekelhet:

Ilyen a felhőkarcoló, amelyen nincsenek ablakok

Beton, gigantikus méretek, Le Corbusier, mindez jól eltalált fotókompozíciókon.

(Fotók: Izabella, Unsplash)

dubaj | naplemente | felhőkarcoló | torony | panoráma

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom