Ide utazz, ha napsütésben sütkéreznél!

Papíron tavasz van már, igaz, a hőmérő reggelente még nem igazolja vissza ezt. Vannak viszont olyan helyek a kontinensen, ahol lényegében mindegy, milyen évszakot írunk, a nap nem nagyon rejtőzik a felhők mögé.

Nagyon el tud rontani egy  kiruccanást az időjárás hirtelen megváltozása. A szállásfoglaló Holidu éppen ezért megnézte azokat az európai városokat, amelyeknél a legtöbb napsütésre számíthatunk egy hónapban, vagyis kisebb eséllyel szól bele egy esetleges rossz idő a nyaralásba.

A lista élén a spanyolországi Alicante áll, ahol havonta átlagosan 349 órát süt a nap, az éves átlaghőmérséklet pedig körülbelül tizennyolc fok.

Fehér homok és fehér házak mindenhol – ezért nevezik Spanyolország dél-keleti partvidékének legszebb részét Costa Blancának, azaz fehér partnak.

A kétszáz kilométer hosszú szakaszon Európa talán legtisztább levegőjébe szagolhatunk bele, kristálytiszta vizű tengerben fürödhetünk, a régió fővárosában, Alicantéban pedig hangulatos pálmafás sétányok, történelmi épületek (természetesen főként az óvárosban), pörgős éjszakai élet és rengeteg kiváló étterem található. Sierra Helada parkja és az Altea-öböl tartozik a mindenképp látni kell kategóriába.

Másodikként a Szicília szigetének keleti felében lévő Catania következik havi 347 napsütéses órával. A napsugarak élvezete mellett az UNESCO Világörökség részét képező óváros, a La Playa strand, valamint a hátteret megfestő Etna panorámája miatt is érdemes elutazni oda. A harmadik hely ismét Délkelet-Spanyolországé, méghozzá a Costa Cálida partján fekvő Murciáé 346 napsütéses órával, ugyancsak lenyűgöző óvárossal és rengeteg stranddal, továbbá fürdőzésre alkalmas öböllel.

Spanyolország és Olaszország eléggé dominálja a listát: Malaga és az olaszországi Messina a negyedik és ötödik hellyel és nagyjából egyaránt 345 napsütéses órával büszkélkedhet. A szintén spanyolországi Valencia 343-mal hatodikként futott be, aztán feltűnik egy francia város is: Nizza, ahol 342 órát süt a nap egy hónapban. A top 10-be befért még két további spanyol város (Las Palmas és Grenada), hogy aztán tizedikként még egy itáliai, Palermo zárjon havi átlag 340 napsütéses órával.

A spanyol, olasz és francia városok tehát uralják a rangsort, az első "nem közéjük tartozó" hely az albániai Tirana a maga tizenhatodik pozíciójával és 336 napsütéses órájával.

A városok rangsorolásához a Holidu a World Weather Online adatai alapján a háromszáz legnépesebb európai város átlagos napsütéses óráinak számát vizsgálta 2009 és 2021 között.

A napfényes Málagától északnyugatra, Marbella közelében, Andalúzia szívében található Sierra de las Nieves már több mint hat éve vár arra, hogy nemzeti parkká nyilvánítsák. Megannyi várakozást követően nemrég végre hivatalosan is jóváhagyást kaptak, hogy a Parque Nacional Sierra de las Nieves nevet használják, így Spanyolország 16. nemzeti parkjává válhattak.

(Forrás: Travel and Leisure, fotók: Getty Images, Pixabay, Unsplash)

 

rangsor | napsütés | nagy sztori | városok | Európa

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom