A natúrborok épp meghódítják a világot, és van egy kicsi magyar pince is, amire érdemes figyelni

Több mint puszta hóbort, kevesebb mint vallás – mondhatnánk a natúrborokról. Olyan műfaj ez, amire ha valaki egyszer rákap, teljesen belecsúszik: más szemmel kezd bort kóstolni, gondolkodni, és talán nem túlzás azt mondani, hogy élni is. Ha körbenézünk a világban, valószínűsíthető, hogy a natúrbor nem egyszerű divathullám, ami pár év alatt lecsendesül.

Ami biztos, hogy tavasszal a Szent György-hegyen megnyitott az elsó natúrborbár, a Murci, több borkereskedésben már kizárólag natúrborokkal foglalkoznak, és a borászok szemlélete is sokat változott. Ez az, ami minket is kíváncsivá tett.

Natúrborok a Murciban

Meg persze az, hogy nagyon úgy fest, a fogyasztók nem elégednek már meg azzal, ha egy bor "kézműves", "organikus", vagy ha úgy tetszik, "bio". Bár ahhoz is komoly követelményeknek kell megfelelni, hogy egy bor és borászat hivatalosan bio minősítésű legyen, léteznek a természetes borkészítésnek jóval holisztikusabb formái is, ami a szőlőben és azon kívül is más életformát kíván.

Egyik a biodinamika, amit például a soproni és burgenlandi borász, Franz Weninger is követ.

Ahogy a borász, a biodinamikus gazdálkodás ideológiája is osztrák. Még a 19. századból, Rudolf Steinertől származik, aki a szőlőtermesztést egy zárt, és folyamatos körforgásban lévő rendszerként értelmezi: a szőlő a talajjal és a terület növény- és állatvilágával is folyamatos kölcsönhatásban van, sőt, a gazdálkodást befolyásolják a kozmosz erői.

Ez azt jelentheti, hogy a szőlőmunkák és a szüret például a holdfázisokhoz igazodnak: az egyes holdciklusokban különböző a talajvízszint, a Hold másképpen veri vissza a Nap sugarait, és a szőlőben zajló folyamatok is változnak. Ebbe a természet adta ritmusba kell bekapcsolódnia a borásznak.

Tehénszarvba töltik a szerves trágyát, mielőtt a földbe ássák

De említhetnénk akár a trágyázás különös mozzanatait is, amelynek nagy része hosszú idők tapasztalatán alapszik, nem pedig tudományos tényeken. Ez az egyik oka annak, hogy sokan puszta bűvészkedésnek tartják, pedig számos eredmény igazolja, hogy a módszer működik.

A biodinamika legnagyobb előnye, hogy arra készteti a termelőket, szinte együtt lélegezzenek a szőlővel, vegyszerek helyett inkább a növény immunrendszerét erősítsék, sőt, a fajélesztők és bizonyos derítőszerek használatát is tiltja. Ennek eredményeként a legtöbb pincénél a bor stabilitását hosszú érleléssel, a tisztulást többszöri fejtéssel éri el, minimális, vagy zéró kén használata mellett.

Oké, de akkor mi a natúrbor?

A legegyszerűbb értelmezésben olyan bor, amihez semmit nem adtak hozzá, és amiből semmit nem vettek el. Nincsenek adalékanyagok, fajélesztők vagy vegyszerek a szőlőben, nincs szűrés és derítés, sőt, a legtöbb esetben kén hozzáadása sem.

A natúrbor minimum bio, de gyakran biodinamikus szőlőből a lehető legkevesebb beavatkozással készül – az angol gyakran nevezi “Low-intervention wine”-nak –, a természettel összhangban. A cél minél közelebb maradni az alapanyaghoz, a lehető legkevésbé megváltoztatni azt külső behatásokkal.

Hogy ez a szemlélet mit eredményez? Leginkább azt, hogy a natúrbor a palackozás után is él és változik. Néha finom és megnyerő, máskor furcsa, szokatlan, érdekes, ami gyakran köszönhető a durvaseprőn tartásnak és hosszabb héjkontaktnak is.

A natúrbor-mozgalom viszont minden más irányzatnál szenvedélyesebb, és talán ebben van a legnagyobb ereje. Ez a fajta szabadság az, ami még a kiszámíthatatlanságot és a kezdeti, néha negatív kóstolási élményeket is képes feledtetni, amik általában csak a szokatlanságból adódnak.

Egy aprócska balatoni borászat, ahol csak natúrborok készülnek – Grand Vin de Barnag

Szilágyi Bencéék Barnagon készítenek natúrborokat. A Grand Vin de Barnag a 2017-es szürettel debütált, de csak a 2018-as borok kerültek forgalomba, összesen 2200 palack.

"Édesapámnak volt egy picike szőlője, de már nem volt energiája és ideje foglalkozni vele. 2017-ben vettük át a területet, koncepció nem volt, csak erős vágy, hogy valami újszerűt alkossunk. Nem akarjuk túlkomolykodni, inkább kipróbálni mindent a borkészítésben, ami érdekel" – meséli Bence.

A borok sok szempontból rendhagyók. A címkék alapja, például egy 16. századi rézkarc, ami a hét fő bűn közül a mértéktelenséget ábrázolja.

"Lényegében egy 16. századi házibuli pillanatképe került a címkére, ami régóta nagy kedvencem."

A három bor közül, ami a tavalyi évjáratból készült, a rozé a belépő kategória. Három fajta – kékfrankos, zweigelt, és blauburger –, egyetlen ültetvényről, egyben szüretelve, spontán erjesztve, majd szűretlenül, derítés nélkül, minimális kénnel palackozva. Az extra, hogy mind a 839 nyomásálló palackot koronazárral zárták le, ami a söröknél megszokott, de a boroknál nagyon is különc.

Alapszabály: rázd fel, mielőtt kibontod. Shake it! – ahogy a címkén is olvasható

Bár a borászat kicsi, Bencéék kortárs, dinamikus szemlélete sokat segített abban, hogy olyan fővárosi helyekre is bekerüljön a Fieldblend névre keresztelt rozé, mint a Blitz Konyha vagy az Esca, ahol az ételekben és az enteriőrben is megjelenik a natúrborokhoz passzoló természetközeli gondolkodás.

Az apró borászat legizgalmasabb tétele viszont kétségkívül a Vadon olaszrizling, ami egy elhagyatott, mindszentkállai terület termése.

"Az ültetvényhez tíz éve nem nyúlt senki. Az egészet benőtték a bokrok, a magasművelésű tőkék is már kisebb fáknak tűntek. Fél hektárról mindössze 150 palack bor készült, a szőlőt pici bogyókkal, szellős fürtökkel szüreteltük. Szinte semmi lé, csak vastag héj és mag" – emlékeznek vissza.

Azóta a szőlőt kivágták, így a Vadon tényleg egyszeri és megismételhetetlen lett. Hogy mégis mennyire telitalálat a bor, jól mutatja, hogy volt olyan, szintén natúrborokat készítő borász, aki egy kartonért cserébe bármilyen bort hajlandó lett volna adni Bencééknek.

Vadon a pohárban

A szűretlen, derítetlen és kevés kénnel készített natúrborok közül a vörösborok fogadhatók be legkönnyebben, ha valaki még csak ismerkedik a műfajjal. A Schmutzig névre keresztelt zweigeltjük mindössze kilenc napig volt héjon áztatva, a szüret is korábbi a megszokottnál, a savak élesebbek, az alkohol alacsonyabb. Olyan vörös ez, amit nyáron is jó inni, dzsúzos és élettel teli – nem véletlen, hogy nemrég a brutális húsairól ismert KNRDY étterem borlapjára is felkerült.

Bencéék sosem mondják, hogy az a jó irány, amit ők képviselnek. Egyszerűen nekik ez a szimpatikus – és bizony egyre többen vannak, akik osztják a véleményüket.

Hol kóstolhatsz natúrborokat?

Az említett helyeken túl hamarosan a Balatonra érkezik a Mitiszol? natúrboros rendezvénysorozat. A fantasztikus hangulatú, szentbékkállai Pegazusban augusztus 10-én egész napos kóstolóra készülnek a természetes borok hívei, ami aztán jó eséllyel egy komolyabb házibuliba torkollik majd.

Az pedig különösen klassz, hogy nemcsak hazai borászok mutatják meg boraikat ebből a kissé még különc műfajból, hanem Európa számos pontjáról érkeznek szenvedélyes natúrborkészítők.

Mi egész biztos, hogy ott leszünk!

Ez is érdekelhet:

Nem Európában kell keresnünk a világ jelenlegi legjobb borászatát

Az Andok lábainál fekvő argentin Zuccardi Valle de Uco kapta a rangos elismerést.

(Fotók: Gyana Dániel, Getty Images, Murci – Murci Facebook, Blitz – Talabér Géza)

szűrés | murci | Balaton-felvidék | Grand Vin de Barnag | borászat

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom