Egy alvás szempontjából rosszul sikerült éjszakát általában egy közvetlenül ébredés utáni kávéval igyekszünk kompenzálni – nem biztos, hogy jól tesszük.
Egy friss tanulmány szerint ugyanis az éhgyomorra elfogyasztott kávé negatívan befolyásolhatja a vércukorszint-szabályozást, illetve növeli a cukorbetegség és a szívbetegségek kockázatát.
"Tudjuk, hogy az emberek majdnem fele, mielőtt bármihez is kezdene, előbb kávézással indítja a napját. Sokan minél fáradtabbnak érzik magukat, annál erősebb kávét készítenek" – mondta James Betts, az angliai Bath egyetem professzora.
"Eddig korlátozott ismeretekkel rendelkeztünk arról, hogy ez milyen hatással van a szervezetünkre, különösen az anyagcserére és a vércukorszint-szabályozására" – folytatta a professzor, majd ismertette egy huszonkilenc önkéntes részvételével végzett kísérlet eredményét.
Az önként jelentkezők többféle éjszakai bánásmódban részesültek (a nyugodt alvástól a folyamatosan megzavartig), majd ébredéskor megkapták a várva várt koffeinbombát, hol csak egy cukros ital elfogyasztása után, hol pedig tisztán éhgyomorra.
A kutatók megállapították, hogy a megzavart alvás nincs különösebb hatással az anyagcserére, a reggeli előtt legurított kávé ellenben ötven százalékkal növelte a vércukorszint-reakciót.
Vagyis egészségünk megőrzése érdekében tanácsos előbb enni valamit, és csak utána elkortyolgatni az ébresztőnek szánt feketét.
Egy szénhidrátban gazdag reggeli előtt pedig úgy egy órával nem érdemes kávét fogyasztani.
Ez is érdekelhet:
(Forrás: CNN, fotók: Pixabay)
hatás | éhgyomor | kávé | ébredés | negatív | reggel
5 lélegzetelállító túraútvonal Európában, amin egyszer az életben végig kell menni
A szenvedély, az árulás és a túlvilág jelenik meg egyetlen, zsigerig ható kortárs darabban a Müpa színpadán

Hawaiitól Tanzániáig, az egyik legjobb magyar sommeliertől a belga csúcsdizájnerig, az új Rolls-Royce-tól Horvátország titkos gyöngyszemeiig, a Roadster magazin új lapszáma ismét a világ izgalmas, kreatív és hedonistán lüktető ŕétegeibe viszi el olvasóit. Elmegyünk a bécsi három Michelin-csillagos Amadorba, ahol találkozunk Bencze Ádám sommeiler-vel, beszélgetünk Havancsák Terézzel, aki a közelmúltban kezdett el dolgozni az amerikai outerwear brand AETHERnél, Portugáliában kipróbáljuk, milyen a tengerparton száguldozni az új Ferrarival – egész kellemes –, a kortárs irodalom kedvelőinek pedig egy olyan Roadsternek írt Parti Nagy Lajos írással jelentkezünk, ami szerintünk a legjobbjai közé tartozik. Az aktuális számban lesz egy 20 oldalas mellékletünk is, amelynek főszereplője a még mindig rengeteg újdonságot rejtő Horvátország. Ezen kívül is sok színes történetünk van még, úgyhogy ezúttal is érdemes elmerülni a Roadster gazdag és kalandokkal teli világában!
Megnézem, mert érdekel!