Zöld fordulat a McDonald's-nál - Megnyílt a legkörnyezetbarátabb gyorsétterem

A McDonald's állítása szerint ez az Egyesült Királyság első nettó nulla szén-dioxid-kibocsátású épülete.

Természetes vagy újrahasznosított anyagok felhasználásával épült, energiaigényét pedig szélturbinák és napelemek kombinációjával biztosítja a Market Draytonban található gyorsétterem, amelyet úgy terveztek, hogy megfeleljen a nettó nulla szén-dioxid-kibocsátású épületekre vonatkozó szabványoknak mind kivitelezésében, mind mindennapos működésében. Egyetlen szépséghiba, hogy a fagyasztás miatt létrejövő károsanyag-kibocsátást nem küszöbölték ki, így összességében véve, ha nagyon szigorúak akarunk lenni,  nem nulla a szén-dioxid-kibocsátása.

Úgy tudni, az étterem falait mesterséges anyagok helyett gyapjúval szigetelték, a burkolatot pedig újrahasznosított informatikai eszközökből és háztartási cikkekből készítették. A parkolóban egyenként 182 újrahasznosított műanyag palackból több mint ezer térkő készült, aminek köszönhetően

a McDonald's szerint a hagyományos betonlapokhoz képest jelentősen tudták csökkenteni a szén-dioxid-kibocsátásukat.

Az áramellátást két szélturbina és kilencvenkét négyzetméternyi napelem biztosítja, amelyek együttesen évente hatvanezer kilowattóra energiát termelnek. A projektbe a helyi közösséget is bevonták, hiszen az ott élő iskolás gyerekek kertet és tanösvényt is terveztek az étterem mögé.

A zöld innovációk ellenére a hely megtartotta a jól ismert McDonald's arculatot és hangulatot. A tervek szerint az épület egyfajta kiindulási pont lesz az Egyesült Királyságban működő gyorséttermek számára, a vállalat ugyanis azt a célt tűzte ki, hogy

2030-ra az Egyesült Királyságban lévő ezernégyszáz étterme és irodája is megfeleljen a nettó nulla károsanyag-kibocsátási normáknak.

A hosszútávú stratégia következő kötelezettségvállalása az, hogy az új és felújított éttermekben minden bútor újrahasznosított vagy tanúsított anyagokból készüljön. 2025-re ígéretet tettek arra is, hogy vegán étel- és italkínálattal is rendelkeznek majd.

(Forrás: Dezeen, fotók: Anthony Devlin és Richard McCarthy/PA Wire)

mcdonalds | meki | fenntarthatóság | környezetvédelem | károsanyag-kibocsátás

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom