Ennyire komoly havi fizetés kell egy kétszobás manhattani lakáshoz

Ha tippelnünk kellene, melyik amerikai nagyvárosban kerül a legtöbbe a lakhatás, talán New Yorkot mondanánk. Esetleg Los Angelest. Egyik sem talált.

No, de ezt majd később fejtjük ki, kezdjük előbb New Yorkkal, a világ egyik legbefolyásosabb városával, ahol annyi inger éri az embert, hogy felocsúdni sincs ideje, és amely olyan egyedi, megfoghatatlan és vibráló hangulattal bír, amit eddig sehol máshol nem tapasztaltunk.

Mivel az élet leginkább Manhattanben zajlik arrafelé, és az üzleti élet központját is ott találjuk, ezért aligha meglepő, hogy USA-mércével is kiemelkedően kell keresnie annak, aki ebben a városrészben szeretne lakást bérelni.

A SmartAsset elemzéséből kiderül, hogy egyes amerikai nagyvárosokban mekkora minimális bevételre van szükségük a háztartásoknak ahhoz, hogy megengedhessenek maguknak egy kétszobás lakást. Egy manhattani lakosnak legalább 162 857 dollárnak kell érkeznie a számlájára évente, hogy egyedül ki tudjon gazdálkodni egy ekkora lakást (és persze ne legyen gondja semmire), melynek bérleti díja egyébként havi 3800 dollár körül mozog. Tehát évente úgy 45 ezer dollárt utal a főbérlőjének a folyton nyuzsgő városrészben élő New York-i.

Ehhez képest egy manhattani dolgozó átlagjövedelme évente nagyjából 85 ezer dollár, így hát nem csoda, hogy rengetegen választják a lakótársas megoldást, azaz egyszerre többen vesznek ki egy lakást.

Az Egyesült Államok legdrágább városaiban az átlagjövedelemmel számolva nagyon nehéz fenntartani egy jobb és nagyobb otthont, és akkor még nem szóltunk az egyéb kötelező kiadásokról, az étkezéstől kezdve az egészségügyi biztosításig, melyek alaposan megterhelik a büdzsét.

Egyes szakértői elemzések szerint ideális esetben egy háztartás a bevételeinek legfeljebb harminc százalékát költhetné el lakhatásra, amennyiben viszont utóbbi költségek elviszik a beérkező összeg felét, komoly gondok jelentkezhetnek.

Mindezek ellenére mégsem New Yorkban, hanem a nyugati parti San Franciscóban a legmagasabbak az árak az Államokban. Egy kétszobás lakásért átlagban 4593 dollárt kérnek el a lenyűgöző Bay Areában, vagyis évente legalább 197 ezer dollárt kell összekalapoznia annak, aki a Golden Gate híd közelében szeretne élni kényelmesen egy kétszobás otthonban – lakótárs nélkül. Ami a további városokat illeti, San Francisco és New York után Washington a harmadik legdrágább, aztán San José, Los Angeles, Seattle, Boston, San Diego, Denver és Chicago következik.

Összehasonlításképp Budapesten 2019 májusában egy pesti oldalon található lakás négyzetméterenként ára átlagban 721 ezer forint volt, vagyis mondjuk egy ötven négyzetméteres lakást 36 millió forintért (120 ezer dollárért) lehetett megvásárolni, egy belvárosi lakást pedig átlagban 200-240 ezer forintért (668-800 dollár) lehetett kivenni.

Ez is érdekelhet:

Már lehet lakásokat vásárolni New York történetének legmagasabb lakóházába

A 2020-ra elkészülő, külsejében is kiemelkedő építmény Manhattan ikonikus pontja lesz.

(Fotók: Unsplash)

lakás | manhattan | albérlet | san francisco | kereset

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom