Gyönyörű tanösvény fog kanyarogni a Normafa lombjai közt

Sok száz éves fák lombjain át vezet majd a Hello Wooddal közösen megálmodott tanösvény. 

"Példaértékű konszenzus" született a zöld szervezetek, a civil szervezetek és a Hegyvidéki Önkormányzat között a Normafán kialakítandó lombkorona-tanösvény ügyében, közölte az MTI-vel csütörtökön az önkormányzat.

A Normafa parkerdő megújításához kapcsolódó lombkorona-tanösvény végleges nyomvonalának kialakítását harminchat hónapos egyeztetéssorozat előzte meg. Az önkormányzat által a tervezéssel megbízott Archabit Kft. és Hello Wood Zrt. az előkészítésnél részletesen megvizsgálta, hogy a korábbi, nagyszabású elképzelések helyett hogyan alakítható ki olyan nyomvonal, amely tiszteletben tartja a Normafa adottságait és értékeit.

Mint az önkormányzat kiemelte, a Normafa és a környező erdők nemcsak kedvelt kirándulóhelyek, de különleges természeti kincsek is. A területen négyszáz éves tölgyek és hársfák, két-háromszáz éves bükkfák is állnak;

Magyarországon itt található az egyik legnagyobb, kivételesen összetett idős faállomány.

Az eredeti lombkorona-sétány csaknem egy kilométer hosszan futott volna a gerinc mentén, összekötve a parkolót és a volt Budai Sport Hotel területén megvalósuló harmincméteres kilátót.

A zöld szervezetek véleményét meghallgatva az elképzeléseket az önkormányzat felülvizsgálta, és a hasonló méretű nemzetközi példákat is felmérve új nyomvonalterv készült, amelynek mentén a tervezők bemutattak a döntéshozók számára egy szelídített, öt különálló szakaszra bontott, kilátó nélküli sétányt.

Magyar Mannheimer Gusztáv Normafáról készült festménye, 1895-ből

Az új nyomvonalterv a volt Sport Hotel elzárt, jelenleg erősen szennyezett területére kerül, így elősegíti az annak rekultivációjára vonatkozó törekvéseket. A hotel lebontásával az önkormányzat már ötezer-kétszáz köbméternyi lomot, betont és törmeléket távolított el az erdőből.

A fejlesztés által a természet visszafoglalhatja a területet, emellett előnye a teleknek, hogy lejtős, így a talajszintről induló tanösvény a fák lombjai között bukkanhat ki, ahonnan lenyűgöző kilátás nyílik Budapestre.

A Hello Wood tervezői csapatának javaslata alapján a korábbi lombkoronasétány a Normafa természeti értékeinek védelmét hirdető tanösvénnyé válik, amely a klímaváltozás miatt veszélybe került őshonos fafajokra hívja fel a figyelmet.

A tanösvény látogatói testközelből tapasztalhatják meg a környezettudatos életmód és szemlélet jelentőségét. Az odalátogató fiatalok vezetett túrákon vehetnek részt, és speciálisan kialakított madárles-fotókabinokban játékos természetmegfigyelésen keresztül gazdagodhatnak új ismeretekkel.

A tanösvény látványterve

Az önkormányzat és a tervezők szándéka, hogy az egyszerre legfeljebb százötven látogatót befogadó lombkorona-tanösvény úgy mutassa be a Normafa természeti értékeit, hogy megóvja az ősfás részeket, és ne fokozza a Normafa terhelését az egyébként is forgalmas időszakokban.

Emellett a gyakran zsúfolt Anna-rét tehermentesítése érdekében egy piknikezésre, időtöltésre alkalmas rétet és egy kávézót, illemhelyet rejtő, fákkal, bokrokkal, egyéb növényekkel beültetett pihenőt is kialakítanak a lebontott Sport Hotel területén.

"A tervezés és az egyeztetések során végig a mértékletesség és fenntarthatóság elve volt az elsődleges szempont. Örömteli, hogy az előkészítő fázis végére páratlan konszenzus alakult ki az önkormányzat, a természetvédő szervezetek, a civilek és a tervezők között"

– olvasható a Hegyvidéki Önkormányzat honlapján. Mi már eléggé várjuk!

Miközben nálunk tanösvény épül, a norvégok egy fjordok közti hajóalagutat terveznek, a Ryanair pedig a járatszámait fogja grandiózusan növelni a nyáron.

(Forrás: MTI, fotók: Getty Images, Hegyvidéki Önkormányzat)

normafa | tanösvény | konszenzus | hello wood | természet

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom