Mitikus norvég történetekről mesél ez a lenyűgöző arany szauna

Hogy milyen lehet a kifogástalan szaunaélmény, nyilván ízlésfüggő, de amit ebben a norvégiai tóparti kabinban kapunk, az alulról súrolja a tökéletest.

Kezdjük mindjárt a mesébe illő miliővel. Esetünkben a mítoszt szó szerint kell érteni, mert ezt az Oslótól százhatvan kilométerre, dél-nyugatra fekvő kis házikót egy klasszikus norvég fabula ihlette, amely egy hegyek között rejtőző aranypalotáról regél.

Első ránézésre simán hihetjük annak a Bandak tó partján felhúzott, vakító aranyszínben pompázó épületet.

Közelebbről megvizsgálva, a hozzá vezető sétányt végigjárva derül csak ki, hogy egy minimalista stílusban megálmodott szaunával van dolgunk itt, a daleni erdők mélyén.

Maga a szaunázás egyébként a közhiedelemmel ellentétben nem konkrétan Finnországból ered, hanem az északon vándorló nomád népeknek köszönhetjük. Eredetileg mosakodásra, fürdésre és amolyan hütte-elődként melegedésre építettek szaunákat: gödröt ástak a földbe, amelybe tüzet raktak, és felülről befedték. A magas hőfokú bódék tisztasága lehetővé tette a betegek ápolását is, ezért a szauna egyre fontosabb szerepet játszott a közösségek életében.

David Fjågesund építész a helyi hagyományokat és technikákat figyelembe véve vetette papírra a Soria Moria szauna alapjainak vonalait.

Az aranymánia a Dalen-környéki folklórra, és arra a kontrasztra utal, amely a megye úgymond hétköznapi lakosai, és az odaérkező jómódú turisták között alakult ki még valamikor a 19. század végén.

Az építményben a szaunán kívül öltözőt és pihenősarkot találunk, de a legcsodálatosabb adománya az egészen döbbenetes panoráma, amit izzadás közben élvezhetünk: a gyűrött hegycsúcsok, a suttogó fenyvesek és a fénylő víztükör látványa együtt katartikus élményben részesíti a Norvégia háborítatlan szépségébe minden bizonnyal azonnal beleszerető vendéget.

A víz egyébként a tó eme részén elég sekély, úgyhogy két szaunázás között nyugodtan sokkolhatjuk a szervezetünket, és megmártózhatunk a hideg vízben – bár miért is akarnánk akár egy percre is elhagyni ezt a fantasztikus kuckót?

Ez is érdekelhet:

Érezni a természet érintését ebben a különös norvégiai dobozban

Az Észak-Norvégiában található Malangen-félszigeten egészen szokatlan formájú pihenőházakra bukkantunk.

(Fotók: Archdaily)

hegyek | | dalen | norvégia | sétány

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom