Van egy ország, amely nemzeti parkokkal küzdene a klímaváltozás ellen

A bővítésnek köszönhetően Norvégia ötvenhét nemzeti parkkal büszkélkedhet.

A nemzeti parkok célja általában az, hogy egy különleges természeti kincs megőrzését segítsék, de Norvégia reméli, kezdeményezésük jó választ adhat a klímaválságra is.

A skandináv ország a közelmúltban bejelentette, hogy tíz új nemzeti parkot hoz létre. Ebből négy teljesen új nemzeti park, hat pedig korábban tájvédelmi terület besorolás alá esett. Norvégia klíma- és környezetvédelmi minisztere szerint országukat veszélyezteti a klímaválság, ezért több fronton is harcot hirdettek ellene. Az egyik válaszlépés a nemzeti parkok bővítése. Úgy vélik: ha egy terület nemzeti parkká válik, az azt jelenti, hogy különleges természeti értékei vannak, amelyeket

Norvégiának meg kell védenie, hogy gondoskodni tudjon a jövőjéről is.

A négy új nemzeti park Norvégia nyugati részén található: Hornelen, Masfjordfjella, Øystesefjella és a Sunnmøre került fel a listára.

A tájvédelmi területből nemzeti parkká emelkedettek között lesz Rohkunborri, Blåfjella-Skjækerfjella, Skarvan-Roltdalen, Femundsmarka, Dovre, Jostedalsbreen, Jotunheimen és Raet.

Jotunheimen már most is az ország legnépszerűbb nemzeti parkjai közé tartozik, mivel ott található a Jotunheimen-hegység, ahol nemcsak Norvégia legmagasabb hegyei, hanem Észak-Európa legmagasabb csúcsa is található. A nemzeti parkok között pedig több olyan is van, amely kulturális és természeti kincsei miatt az UNESCO Világörökség része.

(Forrás: Travel + Leisure, fotók: Unsplash)

norvégia | utazás | környezetvédelem | kirándulás | nemzeti park

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom