Öt év múlva már túl forróak lesznek ezek a népszerű nyaralóhelyek?

Legalábbis a britek – nem a tudósok – szerint.

Nyaranta – érthetően – dél felé indulnak el az – érthetően – napsütésre vágyó britek, de mivel a hőmérő higanyszála évről évre folyamatosan emelkedik, ez a tendencia megváltozhat – derül ki egy új kutatásból.

Az utasbiztosítással foglalkozó InsureandGo felmérése szerint az éghajlatváltozás átírhatja a nyaralással kapcsolatos elvárásokat.

A több mint kétezer válaszadó 71 százaléka úgy vélte, 2027-re Európa egyes részein túl meleg lesz ahhoz, hogy nyáron oda utazzon.

"Az eredmények megdöbbentőek" – mondta mindjárt Chris Rolland, az InsureandGo utasbiztosító vezérigazgatója. "Bár a jövőkép most aggasztónak tűnhet, van remény arra, hogy ezek az előrejelzések nem válnak valóra, ha a zéró kibocsátásra vonatkozó célok betartásával és az általános fogyasztás csökkentésével együtt kézben tudjuk tartani az éghajlatváltozást".

Bajban a déliek

A hőmérséklet emelkedése leginkább a spanyol turizmust sújthatja. A világjárvány előtt évente több mint 15 millió brit utazott oda, ám most közel kétharmaduk (65 százalék) aggódik amiatt, hogy 2027-re túl meleg lesz az országban. Görögország – a britek másik népszerű úti célja – ugyancsak jelentős turistaforgalmat veszíthet, mert az emberek 59 százaléka nyugtalankodik az ottani hőség miatt.

A megkérdezettek több mint fele mondta azt, hogy 2027-re elkerüli Törökországot (55 százalék) és Ciprust (51 százalék). Portugália és Olaszország is veszíthet potenciális látogatóiból, a válaszadók 49, illetve 42 százaléka érzi úgy, hogy ezekben az országokban túl meleg lesz.

A hőséggel kapcsolatos aggodalmak egyébként az életkor előrehaladtával fokozatosan nőnek. Míg a 18-34 évesek 53 százaléka szerint Spanyolországban 2027-re túl meleg lesz ahhoz, hogy oda látogasson, addig a 65 év felettiek már 83 százaléka mondta ugyanezt.

Hol emelkedik a hőmérséklet Európa-szerte?

A kontinensen most regisztrálták az eddigi legmelegebb nyarat, gondoljunk csak a példátlan hőhullámokra és az aszályra. Az átlaghőmérséklet idén 0,4 Celsius-fokkal volt magasabb, mint az előző évben felállított rekord.

Borzalmasan hangzik, de az 50 Celsius-fok feletti nyári hőmérséklet előbb-utóbb valósággá válhat Európában.

"Nem tudjuk pontosan megmondani, hogy ez mikor fog bekövetkezni, de Európának fel kell készülnie arra az eshetőségre, hogy további rekordok dőlhetnek meg. Erre a Földközi-tenger közelében lévő területeken a legnagyobb az esély, ahol az Észak-Afrikából érkező forró levegő hatása a legerősebb" – mondta Peter Stott professzor, a Met Office meteorológusa, miután Szicíliában 2021-ben 48,8°C-ot mértek.

Ezekért a válotázsokért az ember által okozott globális felmelegedés a felelős. Földünk felszíni átlaghőmérséklete az iparosodás előtti időszak (1850-1900) óta mintegy 1,1°C-kal emelkedett, Európában ez a szám közelebb van az 1,8°C-hoz.

Hová menekülnek a turisták a hőség elől?

A hőmérséklet emelkedése mindenhol érezteti majd hatását. A felmérés eredménye nem meglepő módon azt mutatja, hogy a leendő utazókat a hidegebb éghajlatok vonzzák majd. Mindössze a válaszadók négy százaléka gondolja úgy, hogy Skandináviában és Svájcban túl meleg lesz ahhoz, hogy oda menjenek nyaralni, míg Hollandiáról öt százalék tartja ugyanezt.

"A kutatásunk azt sugallja, hogy a nyaralók a hűvösebb éghajlatú területek felé mozdulnak el és talán a húsvéti és a karácsony szünidei időszakban megy majd a legtöbb család külföldre. Azt hiszem, ez a kutatás tényleg felnyitja a szemünket, hogy a dolgoknak változniuk kell – méghozzá gyorsan" – állítja Chris Rolland. A változás pedig az utazás fenntarthatóbbá tételét jelenti, azaz például a repülőutak vonatra cserélését és a tömegturizmus visszaszorítását.

Eközben a Which? szolgáltatásösszehasonlító oldal a kilátás, a kényelem, az elérhető szolgáltatások és az ár-érték arány alapján értékelte a kontinens legfestőibb vonatútjait. Mutatjuk a listát.

(Forrás: EuroNews, fotók: Getty Images)

nyaralás | forróság | úti cél | túl meleg | jövő

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom