Nyolc jó dolog, ami 2020-ban történt

Utazási szempontból nézve egyértelműen katasztrofális évet hagytunk magunk mögött, hiszen a közismert okok miatt 2020 nagyobbik felét a négy fal között kellett töltenünk, kénytelenek voltunk például a képernyő előtt görnyedve felfedezni a világot. Naponta tucatnyi hírt olvastunk korlátozásokról, tesztekről, fertőtlenítésről, maszkviselésről, egészségügyi biztonságról, távolságtartásról, melyek aztán egy idő után – sokunknál pedig elég hamar – már nem lépték át az ingerküszöböt. Szerencsére ebben a sivár időszakban akadtak lélekmelengető történetek is.

New York összefogott

Amikor a metropolisz járványgóccá vált, a folyton zsibongó város elcsendesedett. A New York-iak azonban megtalálták a módját, hogy kapcsolatba lépjenek egymással, és ápolják a közösséget.

Együtt tornáztak és énekeltek az erkélyeken, tapssal álltak ki az egészségügyben dolgozókért, vagy épp összeházasodtak az utcán.

Jutalom a kórházi hősöknek

A frontvonalban szereplők helytállásáért számos ismert társaság fejezte ki háláját.

Olyan világmárkák, mint a Hilton, az American Express vagy a United Airlines adományozott ingyen szállást, repülőjegyet vagy vakációt az egészségügyi dolgozóknak.

Ibizán a sziget turisztikai irodájának támogatásával megalakult Együtt az egészségügy hőseiért elnevezésű közösségi szervezet, amely 2021 áprilisában, májusában vagy októberében egy hétre vendégül látja a kontinens egészségügyi dolgozóit.

Szabadságra ment az állatkert

Hosszú hónapokra kénytelenek voltak bezárni az állatkertek, de ez nem jelentette azt, hogy a kedvencek magukra maradtak volna.

Lehetőség volt élőben követni egy-egy izgalmas állatvilági sztorit, néhány állat pedig esélyt kapott egy kicsit kiszabadulni: a Kansas City Állatkert három pingvinje egy múzeumban nézelődhetett, néhány kiscica pedig a Georgia Aquariumban szaladgálhatott.

Berobbant az online tanulás

Az iskolák és a hagyományos értelemben vett tanfolyamok bezárásával az oktatás a virtuális térbe költözött. Számos képesség elsajátítására nyílt lehetőség – sokszor ingyen.

A New York-i Botanikus Kert többek között kertészeti, festészeti és kertészeti tanfolyamokat indított, míg a Frank Lloyd Wright Alapítvány ingyenes virtuális foglalkozásokat szervezett a művészet és a tudomány iránt érdeklődő gyerekek számára. A világ egyik legfontosabb modern művészeti múzeuma sem engedte, hogy a járvány a művészetek és tanulás útjába álljon, ezért lebilincselően érdekes kurzusokat indított, térítésmentesen.

Ikonikus receptek titkait fedték fel

A kényszerű otthonmaradás miatt több időt töltöttünk a konyhában, bőven jutott tehát lehetőség kísérletezgetésre.

Számos brand használta ezt ki: megjelent a legelső piña colada receptje, akárcsak a Harry Potterben látott kultikus vajsöré.

Női gondolások segítettek a rászorulóknak Velencében

Ha ismerjük a várost, annyira talán mégsem számít meglepőnek az ottani tavaszi összefogás mikéntje: gondolával szállítottak élelmiszereket azoknak a családoknak és időseknek, akik nem tudták maguk intézni a bevásárlást.

A Row Venice nonprofit szervezethez köthető kezdeményezés további érdekessége, hogy a szállítást kizárólag nők végezték.

A karanténban lévők megvadultak már ami a kreativitást illeti

Inspiráló és mulatságos esetek keringtek a világban a négy fal közé rekedt emberek találékonyságáról.

Megtörtént, hogy egy pár Monet és Picasso műveit újraalkotva minigalériát épített a macskájuknak, egy modern nagypapa pedig virtuálisan bejárható Disneylandet rakott össze az unokáinak.

Visszatért egy rég elfeledett kedvenc

Enyhén szólva kiszorult a multiplex mozik megszületésével az autósmozi, de most, az emberi érintkezések tudatos korlátozásának idején jól jött. Litvániában még egyet csavartak a dolgon, és igazolódva a koronavírus-trendekhez, a főváros elnéptelenedett repülőterénél nyitottak egyet.

Békeidőben pihenésre használja a brit királyi família a híres sandringhami birtokot, szeptember végén viszont egy nagy közösségi filmnézésnek volt a házigazdája. Itthon szintén az autósmozi segítségével helyezték új dimenzióba a Müpa-élményt: a Fesztivál Színházban zajló koncerteket az épület melletti parkoló hatalmas kivetítőjén lehetett autóból követni.

Ez is érdekelhet:

(Forrás: Travel and Leisure, fotók: Pixabay, Getty Images)

pozitív | 8 | nagy sztori | | hír

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom