Ha Rómában jársz, tégy úgy, mint a rómaiak. Fontos, hogy alkalmazkodjunk egy másik ország kultúrájához, ha felkeressük azt – különösen az étkezések alkalmával.
A világhírű olasz séf, Massimo Bottura nemrég elárulta, mik azok a leggyakoribb hibák, amiket az Olaszországba érkező turisták elkövetnek az asztalnál. Az egyik legnagyobb hiba szerinte az étkezés elsietése.
„Olaszországban az étkezés egy rituálé, nem pedig gyors ügyintézés. Órákig elhúzódik”. Ez azt jelenti, hogy kortyolgatni, kóstolgatni és egymással beszélgetni kell, valamint elengedni a sietségre és a struktúrára vonatkozó elvárásokat” – mondta a Travel & Leisure-nak adott interjújában.
A sztárséf azt is elmondta, hogy az olaszországi felszolgálók nincsenek oda a válogatós vendégekért.
„Egy hagyományos trattoriában, ha valaki másik ételt kér, vagy étlapon nem szereplő tételt szeretne, az tiszteletlenül hathat” – mondta. „A séf elképzelése számít – ez az élmény része”.
Ha pedig Rómában jársz, tedd azt, amit a rómaiak tesznek - tehát mondjuk szénsavas üdítő helyett inkább egy pohár helyi borral kényeztesd magad. „Minden olasz régiónak megvannak a maga csodálatos borai. Ezek felfedezése ugyancsak a kaland része” – magyarázta a séf.
Legendás séf. Látnoki képességekkel bíró restaurateur. Közösségépítő filantróp. Olasz kultúrhérosz. Massimo Botturát szimplán séfként jellemezni olyan hiba lenne, mintha Elon Muskra annyit mondanánk, hogy autógyáros, John Lennonra annyit, hogy zenész, Michelangelóra annyit, hogy festő. Massimo Bottura kreatív gondolkodó és inspiráló energia, átformálja és jobbá teszi a körülötte lévő világot. Portré és interjú napjaink egyik legizgalmasabb egyéniségével.
(Forrás: NY Post, fotók: Getty Images)
massimo bottura | turisták | elárulta | étkezés | hibák | magyarázat
5 lélegzetelállító túraútvonal Európában, amin egyszer az életben végig kell menni
Manhattan lüktető energiáját mostantól bárki magán viselheti ennek az új kollekciónak köszönhetően

Hawaiitól Tanzániáig, az egyik legjobb magyar sommeliertől a belga csúcsdizájnerig, az új Rolls-Royce-tól Horvátország titkos gyöngyszemeiig, a Roadster magazin új lapszáma ismét a világ izgalmas, kreatív és hedonistán lüktető ŕétegeibe viszi el olvasóit. Elmegyünk a bécsi három Michelin-csillagos Amadorba, ahol találkozunk Bencze Ádám sommeiler-vel, beszélgetünk Havancsák Terézzel, aki a közelmúltban kezdett el dolgozni az amerikai outerwear brand AETHERnél, Portugáliában kipróbáljuk, milyen a tengerparton száguldozni az új Ferrarival – egész kellemes –, a kortárs irodalom kedvelőinek pedig egy olyan Roadsternek írt Parti Nagy Lajos írással jelentkezünk, ami szerintünk a legjobbjai közé tartozik. Az aktuális számban lesz egy 20 oldalas mellékletünk is, amelynek főszereplője a még mindig rengeteg újdonságot rejtő Horvátország. Ezen kívül is sok színes történetünk van még, úgyhogy ezúttal is érdemes elmerülni a Roadster gazdag és kalandokkal teli világában!
Megnézem, mert érdekel!