A világ konyháiban az omlett változatos módon jelenik meg; tekercselt, hajtogatott, töltött, sós és édes formában is ehetjük.
Az omlett nem csak egy népszerű reggeli étel, egy ikonikus fogás, amelyekkel egyes éttermek még a szakácsok képzettségi szintjét is tesztelik. Hiába áll csupán néhány hozzávalóból és készül el percek alatt, a tökéletes omlett megalkotása egyáltalán nem egyszerű. Az ételt a franciák szabályosan piedesztálra emelték, de a világ minden sarkában készülnek hasonló, zseniális fogások és persze mindegyiknek megvan a maga trükkje.
Szlovéniában az édes Pohorje omlett elkészítéséhez a tojásokból szinte piskótatésztát készítenek, Thaiföldön egy serpenyőben addig forgatják, amíg vékony lappá nem állnak, a denveri omlettes szendvicset pedig még az 1900-as évek elején a vasúti munkások és a cowboyok ették.
Összegyűjtöttünk hat olyan omlettet, amely nemcsak a tojás egyszerűségét és nagyszerűségét hirdeti, hanem a világ konyháinak zseniális változatosságát is.
Dan Bing
A népszerű tajvani reggeli, a dan bing tulajdonképpen fűszeres omlett, amelyet a palacsinta mintájára tekernek fel, hogy aztán felszeleteljék, majd szezámmaggal és gochugaruval megszórva ízletes falatkák készüljenek belőle.
Hangtown Fry
A képen látható, klasszikus omlettnek a tekercses változatát Timothy Hollingsworth Los Angeles-i séf készítette és igazi luxus alapanyagokkal gazdagította. Helyet kapott benne a klasszikus sült osztriga és szalonna mellett a Hollingsworth kaviár, a parmezán és a vajas mártás is.
Pepper Boy szendvics
A cowboyok és a vasúti munkások másfél évszázaddal ezelőtt éltek-haltak az omlettes szendvicsért. Ennek egy 21. századi változata a hamburgerzsömlével újjászületett Pepper Boy szendvics, amelyben a sonka helyett ropogós bacon található, de a tökéletesre sült tojás mellett a kaliforniai paprika sem hiányozhat belőle.
Khagineh
Ez az édes, töltött perzsa omlett minden falatja maga a tökéletesség. A darált diót és datolyát is tartalmazó palacsintaszerű omlett egy csepp aranyszínű sáfránysziruptól kap extra édességet. Sokoldalú és finom, tökéletes reggelire, délutáni uzsonnára vagy akár desszertre.
Krapow Khai Yat Sai
A vékony, hajtogatott tojásból készült omlettben tépett csirke és thai bazsalikomos töltelék is megtalálható, amit istenien karamellizáltak, hogy aztán egy egészen különleges osztrigaszósszal ízesítsék.
Pohorje omlett
A szlovén szakácskönyvíró, Alma Rekić édes, piskótaszerű omlettje áfonyalekvárral, mascarponehabbal és bogyós gyümölcsökkel varázsol. Az étel töltelékei változhatnak, de az alapja mindig ez a szenthármomság: három tojás, három evőkanál liszt és három evőkanál cukor kell a tökéletes tésztához.
Tudod, miért eszünk reggelire tojást? Az egyszerű okát ebben a cikkünkben áruljuk el.
(Forrás és Fotók: Food&Wine és Visit Slovenia)
palacsinta | reggeli | omlett | nagy sztori | tojás | brunch
5 lélegzetelállító túraútvonal Európában, amin egyszer az életben végig kell menni
Manhattan lüktető energiáját mostantól bárki magán viselheti ennek az új kollekciónak köszönhetően

Hawaiitól Tanzániáig, az egyik legjobb magyar sommeliertől a belga csúcsdizájnerig, az új Rolls-Royce-tól Horvátország titkos gyöngyszemeiig, a Roadster magazin új lapszáma ismét a világ izgalmas, kreatív és hedonistán lüktető ŕétegeibe viszi el olvasóit. Elmegyünk a bécsi három Michelin-csillagos Amadorba, ahol találkozunk Bencze Ádám sommeiler-vel, beszélgetünk Havancsák Terézzel, aki a közelmúltban kezdett el dolgozni az amerikai outerwear brand AETHERnél, Portugáliában kipróbáljuk, milyen a tengerparton száguldozni az új Ferrarival – egész kellemes –, a kortárs irodalom kedvelőinek pedig egy olyan Roadsternek írt Parti Nagy Lajos írással jelentkezünk, ami szerintünk a legjobbjai közé tartozik. Az aktuális számban lesz egy 20 oldalas mellékletünk is, amelynek főszereplője a még mindig rengeteg újdonságot rejtő Horvátország. Ezen kívül is sok színes történetünk van még, úgyhogy ezúttal is érdemes elmerülni a Roadster gazdag és kalandokkal teli világában!
Megnézem, mert érdekel!