Önismereti utazás egy kolozsvári kávézóban

Kolozsvár eddig sem állt rosszul a különleges bisztrók terén. Ott van a Joben, amely már megannyi listán szerepelt a világ egyik legdekoratívabb és legőrültebb pubjaként, vagy az Enigma, a világ legelső steampunk kávézója.

A 6th Sense Interiors iroda azonban megint nagyot alkotott, ugyanis a szintén kolozsvári székhelyű Q Caffe univerzuma is egy igencsak izgalmas tér lett, amely

mind esztétikai, mind filozófiai szinten megdolgozgatja az odatévedő halandót.

A hely látszólag a dekorra helyezi a hangsúlyt, mégis, amint belépünk a lokálba, egy gondosan felépített történetbe csöppenünk.

Olyan ez a barangolás, mint egy önismereti utazás, annak minden poklával és katarzisával együtt.

A történet egyik központi eleme a fogyasztói társadalom és az abban őrlődő ember kapcsolata, amelyet a kávézó élet és halál viszonyrendszerében, a filozofikus képi ábrázolás segítségével ismertet velünk.

Hogyan szabadulhatunk ki a konzumerizmus útvesztőjéből, hogyan fedezzük fel a valódi törekvéseinket, s találjuk meg önmagunkat ebben az öröknyüzsgésben? A kávézóban ezekhez hasonló kérdéseket próbálnak felébreszteni bennünk, miközben a valóság határai szemlátomást kitolódnak előttünk.

Ugyanakkor a történet nem szakad szét, nem válik zajossá, tényleg érezni, hogy a tervezők minden egyes vizuális elemet jól átgondoltak. Az elénk helyezett – a szürrealitás kellemes parfümével átitatott – valóságot átgondoltan rakták össze nekünk, és még a legkisebb részleteket is gondos odafigyeléssel, mérnöki precizitással és művészi igényességgel dolgozták ki.

Az első szobát Ikarosz uralja, aki a lázadás, a szófogadatlanság és a kíváncsiság megtestesítője a görög mitológiában,

a második szobában az egyéniség és az emberség elvesztését tekinthetjük meg egy csodás falkép formájában, a következő fejezet az ember továbbalakulásáról szól.

Az utolsó szobában az uralkodó egyént ismerhetjük meg, akit folyamatosan őrülnek a rá nehezedő társadalmi elvárások, és könnyen belesodorhatják az (ön)pusztítás és (ön)kizsákmányolás karmaiba. Ezt a képet testesíti meg a mennyezetből lelógó hatalmas steampunk polip, amely ott leselkedik a kortárs ember mögött.

A Q Caffe univerzumában négy szimbolikus karakter köré épül fel a történet, ezek lényegében a kortárs ember archetípusai:

a gépies, az aggályok nélküli, a kaotikus, illetve az imádkozó ember.

A Q Caffe tervezői hisznek az egyén döntési szabadságában, és azt hangsúlyozzák, hogy a választás lehetősége még a legsötétebb órákban is a kezünkben marad – sosem késő megpróbálnunk felülkerekedni a fogyasztói énünkön, hogy kitörjünk az óriáspolip öleléséből. Nem mindennapi elmélkedések várják tehát azokat, akik beülnének egy koktélra vagy egy kávéra a kincses város egyik legkülönlegesebb kávézójába.

És ha már Kolozsvár:

Ha egy bulitól és kultúrától nyüzsgő helyre vágyunk, akkor Kolozsvár a városunk

Megpróbáljuk néhány pontban összeszedni, miért is lehet érdemes ellátogatni a kincses városba, vagy akár hosszabban is elidőzni ott.

nagy sztori | utazás | önismereti utazás | filozófia | kolozsvár

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom