Ötletes módszerrel leckéztetik meg a szemetelő turistákat Thaiföldön

Szokatlan akció, de remélhetőleg hatásos lesz. 

Bangkoktól mintegy százötven kilométerre található az UNESCO Világörökségéhez tartozó Khao Yai Nemzeti Park, ahol az utóbbi időben a látogatók egy része felelőtlenül viselkedik. Rengeteg szemetet hagynak maguk után, ezért a park vezetése kénytelen volt valamilyen elrettentő akciót kitalálni, hogy felhívja a figyelmet a környezet megóvására, és eltántorítsa a turistákat a szemeteléstől.

Sikerült: a személyzet összeszedi a főként műanyag palackokat és csipszes zacskókat tartalmazó szemetet, szépen becsomagolja, majd postára adja, és visszaküldeti a tulajdonosának.

Egyfajta nyomatékosításként még egy kis kártyát is mellékelnek az ajándékcsomaghoz, melyen ez áll: "Néhány holmiját a Khao Yai Nemzeti Parkban felejtette."

A megleckéztetésre szánt akció mögött Varawut Silpa-archa, Thaiföld környezetvédelmi minisztere áll, aki néhány nappal ezelőtt egy Facebook-bejegyzésben emlékeztette az embereket arra, hogy távozáskor vigyék magukkal a szemetet, hiszen azok káros hatással lehetnek az élelmet kereső állatokra. Amennyiben nem teszik meg, ők összeszedik az általuk széthagyott hulladékot, becsomagolják egy dobozba, majd afféle szuvenírként utánuk küldik. A miniszter ismertette a környezetet károsító cselekedetekkel kapcsolatos jogsértések következményeit is, aminek értelmében a szabálytalankodók öt év börtönt vagy tizenhatezer dolláros bírságot is kaphatnak. Vagy akár mindkettőt.

A Khao Yai Nemzeti Parkot a koronavírus-járvány kitörésekor be kellett zárni, ám július 1-jén korlátozott számú látogató beengedésével ismét megnyitották. A Bangkok Post írta meg, hogy a belépésnél testhőmérsékletet mérnek, a park területén kötelező a maszkviselés, illetve a barangoló állatok számának megnövekedése miatt sebességkorlátozást is bevezettek.

Ez is érdekelhet:

Aki gyors és szerencsés, akár kilenc hónapig is élhet Thaiföldön

A látogatónak mindjárt kéthetes karanténnal kell indítania.

(Forrás: Travel and Leisure, fotók: Pixabay)

hulladék | szemetelés | thaiföld | turista | visszaküldik

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom