A magyar dizájner, aki koronát rak az újrahasznosításra – Koralevics Rita és a Paper Up!

Ki tudná elfelejteni azokat az általános iskolai technikaórákat, amikor egy jól összegyúrt papírmassza és egy piros pöttyös labda segítségével gyártottunk maszkokat? A Képzőművészeti Egyetemen végzett Koralevics Rita 2012 környékén kezdett el hasonló technikával, jóllehet sokkal magasabb szinten dolgozni. Ma már főállásban készít gyönyörű dizájntárgyakat papírból, márkája, a Paper Up! Barcelonától Stockholmig ismert, komoly építészirodákkal és cégekkel dolgozik együtt. Hogy indult és hová tart a Paper Up!? Elmeséljük!

Rita 2006-ban, képgrafika szakon végezte el a Képzőt, ahol a magas- és mélynyomás technikája, a szitázás, a litográfia voltak a fő irányvonalak. Miután pár évig a NextArt Galéria egyik kiemelt alkotója volt – ahol egyik kiállításán szitanyomatait, majd később számítógépes grafikáit, úgynevezett C-printjeit mutatta be –, azt érezte, valami hiányzik, szeretne háromdimenziós formákban is gondolkozni, alkotni.

"Furcsa, amikor azt hiszed, hogy valaminek soha nem lesz vége, és egyszercsak megtörténik" – emlékszik vissza erre a fordulópontra.

2012–13 környékén ebből a háromdimenziós kísérletezésből – ahol Rita a papír mellett gyantával, fával, gipsszel és kerámiával is dolgozott – született a Paper Up!. Az alapvető cél nem az újrahasznosítás volt, sokkal inkább a gyors alkotás és az egyszerű formálhatóság lehetőségét látta a papírban – ma mégis sokan már azért veszik termékeit, mert azok a természetesség, fenntarthatóság, újrahasznosítás címkéit is hordozzák.

A papírral gyorsan lehetett dolgozni és az eredmények látványosak voltak, ez hajtotta előre a projektet.

"Nem tudtam, mi lesz ebből, de nem is gondolkoztam rajta. Olyan volt, mint amikor játék közben a gyerek teljesen megfeledkezik magáról".

Azt mondják, ha az ember rátalál az igazi küldetésére, a puzzle összes kis darabja összeáll. Ezt a gondolatot követve pedig elég sorsszerűnek tűnik, hogy Rita műhelye mellett pont volt egy nyomda, ahonnan zsákszámra hordhatta az alapanyagot, ráadásul teljesen ingyen, hiszen az apró, sokszor porszerű papírdarabok csak felesleges hulladékok voltak.

A kezdeti időszakban az ebből készített papírmasszával vont be mindent, főleg tálkák, tányérok és vázák születtek, egy egyszerű konyhai robotgéppel és fazékkal a konyhában.

Amikor elfüstölt a robotgép és úszott a konyha, láttam, hogy kell egy rendes műhely.

Végül a 16. kerületi EMG Ipari Parkba költözött a Paper Up!, a korábban elektronikai mérőkészülékeket gyártó üzembe, ahol Rita szülei is dolgoztak. A műhelyben még komolyabb munka kezdődött, a korábbi anyagösszetétel is sokat finomodott, a cellulóz alapú ragasztót a cement váltotta, így a ma készülő dizájntárgyak már jóval ellenállóbbak, mint a kezdetekkor.

Az viszont mindig fontos volt, hogy csak természetes anyagok kerüljenek a Papr Up! termékekbe, így az összes alkotóelem vízbázisú, a ma használt papírcement és lakk pedig még vízállóvá is teszi a termékeket, még ha nem is ez az elsődleges cél.

"Egyre több a vásárlói igény, sok kérdéssel bogarat ültetnek a fülembe. Sokan csak hangosan gondolkoznak, én viszont soha, semmire nem tudtam nemet mondani. Mindig kíváncsi vagyok, lehet-e még jobban csinálni" – mondja.

Ma a legtöbben az egyediség és az izgalmas alapanyag miatt keresik a Paper Up! termékeket, ami elsősorban lámpákat, tálakat, vázákat jelent, de Rita egyedi szolgáltatást is nyújt azzal, hogy megrendelésre bármilyen funkciójú és formájú papírtárgyat legyárt, amelyek pazarul passzolnak például a beton-, fa- vagy bőrkiegészítőkkel.

"Legutóbb a Kajahunak terveztünk kolomp formájú lámpacsaládot, de a Librinek is készültek már egyedi lámpák" – meséli.

A kis műhelyben egyre több a munka, a magánmegrendelőktől a nagyvállalatokig sokakat izgat, mit lehet kihozni a gipszsablonba dolgozott papírcementből. Épp ezért nemrég egy asztalossal is bővült a csapat, ahogy az is cél, hogy keramikusok bevonásával a jövőben egy kicsit felgyorsuljon a gyártás, miközben megmarad a kézzel készített, minőségi termékek varázsa.

A Paper Up! legutóbbi nagy megjelenése a Salon Budapest Lakástrend kiállításon volt, de legalább ekkora siker, amikor Svédországból érkezik felkérés, hogy szeretnének egy rövid videót készíteni a termékekről és magáról az alkotóról is.

Az már csak a ráadás, hogy bár a Paper Up! nem egy kimondottan zöldprojektnek indult, ma egy olyan területen tud egyszerre funkcionális és ízléses alternatívát nyújtani, ahol még sosem volt ilyen fontos a fenntarthatóság, a természetesség és az újrahasznosítás.

(Fotók: Paper Up!)

művész | koralevics rita | dizájnvásár | papír | wamp

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom