Felháborító: így verik át a turistákat az éttermekben a világ egyik legnépszerűbb városában

Nem mindben persze.

Egy vizsgálat során derült ki, hogy a francia főváros egyes ikonikus vendéglátóhelyei nemes címkékkel ellátott palackokból kínálták a bort a vendégeknek, ám a benne lévő ital korántsem volt olyan nemes, mint amilyennek látszott.

A jóhiszemű turistáknak ugyanis silányabb minőségű bort öntöttek ki, miközben a prémium színvonalhoz méltó árat fizettették ki velük.

Előfordult például, hogy az elegáns észak-burgundiai chablis helyett – amiért akár kilenc eurót (3600 forintot) is elkértek – valójában egy egyszerű, öteurós (2000 forintos) sauvignon blanc került a pohárba.

A leleplezést a Le Parisien francia napilap vitte végig két borszakértő közreműködésével, akik angolul beszélő turistának álcázták magukat, miközben sorra látogatták a főváros különböző éttermeit, kávézóit és bisztróit.

A lapnak nyilatkozó vendéglátósok bevallották: a csalás szinte mindennapos, különösen turisták által sűrűn látogatott városrészekben.

Egy több mint harmincéves tapasztalattal rendelkező felszolgáló így nyilatkozott: „Azt a bort töltjük ki, amelyik épp kéznél van. Az emberek ízlelőbimbói ritkán árulják el nekik az igazságot. Lehet az akár beaujolais, Côte du Rhône, Brouilly vagy bármelyik másik – a vendég úgysem jön rá. Egy sommelier persze kiszúrja a különbséget, de egy turista? Az nem. Néha még a maradék borokat is összeöntöm egy-egy palackba” – tette hozzá kaján mosollyal.

Egy másik felszolgáló elárulta, hogy utasítást kaptak arra, hogy kerüljék a drágább borok kinyitását, s ha lehet, inkább az olcsóbb fajtákból töltsenek a vendégnek. „A főnök keményen leszidott, ha túl hamar fogyott el a legdrágább üveg. Emlékszem, csak egyszer lepleztek le minket – egy vendég volt, aki történetesen sommelier-ként dolgozik.”

A vizsgálat egyik főszereplője, a tapasztalt borkereskedő Marina Giuberti az egyik alkalommal azonnal észrevette, hogy a 7,50 eurós (2900 forintos) áron kínált sancerre valójában csak egy 5,60 eurós (2200 forintos) sauvignon volt. Panasza nyomán a felszolgáló újra kihozta neki ugyanazt a hibás tételt.

„Ez a hozzáállás nemcsak a vendéget károsítja meg, hanem a borvidék jó hírnevét, a borász munkáját és a tisztességes étterem-tulajdonosokat is. Franciaországban vagyunk, a bor hazájában! Itt a fogyasztót meg kell becsülni, nem pedig becsapni.”

A szakértők azt javasolták, hogy a vendégek kérjék meg a felszolgálót, hogy a választott bort a szemük előtt, a palackból öntsék ki a pohárba, hiszen ezt Párizsban a törvény is előírja.

Jérôme Bauer, elzászi borász és az AOC minősítésű bortermelők nemzeti szövetségének vezetője így fogalmazott: „A vendég megtévesztése hosszú távon ránk, termelőkre üt vissza. Ha valaki Côte du Rhône-t rendel, de helyette egy közönséges bordeaux-i bort kap, joggal lehet csalódott és előfordulhat, hogy örökre elfordul attól a bortól.”

Ha összesíteni szeretnénk azokat a félreeső és gyönyörű helyeket, amelyek nincsenek olyan távol Magyarországtól, akkor Sancto Lucio de Coumboscuro neve az elsők között vetődhet fel.

(Forrás: Express, fotók: Getty Images)

bor | bisztró | csalás | franciaország | párizs | kávézó

FOLYTASD EZZEL

Hét dolog, amit ki kell próbálnod a legszebb horvát nemzeti parkban

Nagyvárosi kalandor a Volvótól

Rendeld meg a Roadster magazin 19. számát!

Hawaiitól Tanzániáig, az egyik legjobb magyar sommeliertől a belga csúcsdizájnerig, az új Rolls-Royce-tól Horvátország titkos gyöngyszemeiig, a Roadster magazin új lapszáma ismét a világ izgalmas, kreatív és hedonistán lüktető ŕétegeibe viszi el olvasóit. Elmegyünk a bécsi három Michelin-csillagos Amadorba, ahol találkozunk Bencze Ádám sommeiler-vel, beszélgetünk Havancsák Terézzel, aki a közelmúltban kezdett el dolgozni az amerikai outerwear brand AETHERnél, Portugáliában kipróbáljuk, milyen a tengerparton száguldozni az új Ferrarival – egész kellemes –, a kortárs irodalom kedvelőinek pedig egy olyan Roadsternek írt Parti Nagy Lajos írással jelentkezünk, ami szerintünk a legjobbjai közé tartozik. Az aktuális számban lesz egy 20 oldalas mellékletünk is, amelynek főszereplője a még mindig rengeteg újdonságot rejtő Horvátország. Ezen kívül is sok színes történetünk van még, úgyhogy ezúttal is érdemes elmerülni a Roadster gazdag és kalandokkal teli világában!

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom