Miért van még mindig több ezer piros telefonfülke az Egyesült Királyságban?

Mivel a mobilok miatt a telefonfülkék világszerte a veszélyeztetett relikviák közé szorultak, az Egyesült Királyság úgy döntött, hogy megvédi az ikonikus piros fülkéket.

A brit távközlési szabályozó hatóság, az Ofcom új szabályokat javasolt az ország 21 ezer meglévő fülkéjéből mintegy ötezer darab megmentésére, merthogy vészhelyzetekben még mindig használják őket.

„A telefonfülkék egy részét viszonylag kevésszer alkalmazzák híváslebonyolításra – mondta Selina Chadha, az Ofcom igazgatója. – De ha az egyik ilyen hívás egy bajba jutott gyermektől, egy baleset áldozatától vagy egy öngyilkosságot fontolgató embertől érkezik, akkor ez a nyilvános telefonvonal akár életmentő is lehet... Azt is szeretnénk lehetővé tenni, hogy a mobillefedettséggel nem rendelkező, gyakran vidéki területeken élő emberek is telefonálhassanak.”

A védett telefonfülkék olyan régiókban maradnak meg, ahol egyáltalán nem, vagy csupán minimális szinten elérhető a telefonszolgáltatás, valamint azokon a területeken, amelyek baleseti vagy öngyilkossági gócpontoknak számítanak.

Minden olyan fülke megmenekül, amelyről az elmúlt évben ötvenkettőnél több hívást kezdeményeztek.

2019 májusától 2020 májusáig közel 150 ezer hívás futott be telefonfülkékből a segélyszolgálatokhoz.

A BT Group (korábbi nevén British Telecom) szerint az Egyesült Királyság telefonfülkéinek mintegy felét már eltávolították, és több mint 6500 új rendeltetési helyre talált az Adopt a Kiosk kezdeményezés révén, amelynek keretében közösségi csoportok egy fontért vásárolhatnak egyet.

Míg egyes fülkékben életmentéshez szükséges defibrillátorokat tárolnak, addig mások kreatívabb felhasználási módot találtak ki. A nyugat-yorkshire-i Warleyban például a világ legkisebb múzeumává alakították át az egyik fülkét, míg egy másik észak-yorkshire-i, Settle település által megvásárolt kioszk egyszer a Queen zenekarból ismert Brian May kiállításának adott otthont.

Az angol tengerpartok elmaradhatatlan látványosságai közé tartoznak a színesre mázolt klasszikus kis strandkunyhók, melyeket más országokban nem nagyon lehet látni. Mondhatnánk, talán azért, mert kevés olyan hely van a világban, ahol a strandok ennyire esősek és hidegek, de koncentráljunk inkább az imádnivaló brit hagyomány jó oldalára!

(Forrás: Travel and Leisure, fotók: Unsplash)

telefonfülke | hagyomyány | egyesült királyság | piros | védelem

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom