Ez a mesés kis olasz sziget legalább olyan jó, mint Szicília vagy Szardínia, mégis alig ismerik

Évente milliók özönlenek Olaszországba, hogy élvezzék az ország csodáit, legyen az a tenger, a látnivalók, a kultúra, a finom ételek, vagy maga az élet. De mivel mindenki szeretne egy szeletet a tortából, néhány helyen elég nagy a forgalom. Sőt, nagyon nagy. De nem mindenhol.

Akad egy apró településrész a Pontine-szigeteken, ami megadja azt olasz varázst, amit mindannyian keresünk, csak tömegek nélkül. Ez nem más, mint Ponza szigete.

Ponza a legnagyobb a hat Pontine-sziget közül. Mintegy negyven kilométerre délre található a Circeo-foktól a Földközi-tenger részét képező Tirrén-tengeren.

A többi szigethez képest aprócska: mindössze hét kilométer hosszú és alig két kilométer széles, pedig vaskos történelemmel büszkélkedhet, merthogy már a római korban is lakták.

A helyi legenda szerint nevét a hírhedt Poncius Pilátusról kapta.

Ponza a színek berobbanásával fogadja a látogatót; élénk rózsaszínben, kékben és sárgában pompázik majd' minden épülete.

Míg a "konkurens" Szicíliában és Szardínián nyáron milliók tülekednek az utcákon, addig Ponzába évente csupán harmincezer látogató talál el.

Az idők során mindig népszerűnek számított a hírességek, köztük római hadvezérek és gazdag kereskedők körében, az utóbbi évtizedekben pedig többek között Kirk Douglas és fia, Michael, Burt Lancaster, Sophia Loren, Caroline monacói hercegnő vagy Jacques Cousteau is gyakori vendégnek számított arrafelé.

Ennek megfelelően nincs hiány szállodákból és panziókból, melyek közül néhányat a hegyoldalban rejtettek el, hogy a nyári hőségben – amikor a hőmérő higanyszála bőven meghaladja a 30 Celsius-fokot – biztosítsák a hőn áhított hűvös levegőt.

Ha már nyár, az azúrkék vízzel átölelt szigeten minden az úszásról, a szörfözésről, a siklóernyőzésről, és a napozásról szól, még akkor is, ha Ponza számos eldugottabb strandját csupán hajóval lehet megközelíteni. Nagy kedvenc a Spiaggia di Frontone és a Chiaia di Luna, amelyhez egy 2500 éves római kori, hegyekbe vájt alagúton keresztül lehet eljutni.

Természetesen az éttermek kínálata is tenger-hangsúlyos; Ponza a tenger gyümölcseit kedvelők álma, számtalan különleges vendéglátóhellyel, köztük a legjobbnak tartott Acqua Pazzával, ami a sziget egyetlen Michelin-csillagos étterme.

A Resonance Consultancy minden évben megvizsgálja Európa száznyolcvan városát, hogy az éjszakai életétől kezdve a facebookos bejelentkezések számán át egészen a repülőterek megközelíthetőségéig összehasonlítsa őket. A kapott eredmények alapján rangsorolják a helyeket, így végül kiderül, melyek azok az úti célok, amelyek az adott évben tényleg kihagyhatatlanok.

(Forrás: Express, fotók: Getty Images)

ponza | olaszország | strand | gyöngyszem | tenger

FOLYTASD EZZEL

Ezen a 10 repülőtéren a leglátványosabb a leszállás a világon

Hat csodálatos európai nemzeti park, ahol feltöltheted a lelked – és a tüdőd

Rendeld meg a Roadster magazin 15. számát!

Nyakunkon a tavasz, és ami még jobb hír, itt a legújabb Roadster magazin is. Mit találunk benne? Találkozunk az amerikai képzőművésszel, Jim Denevannel, aki amellett, hogy land artban utazik, egy csodás rendezvényszervező céget is működtet, amely elképesztő helyeken szervez vacsorákat Kaliforniától kezdve Dél-Afrikán át Toszkánáig. Kifaggatjuk a kultikus Iditarod Trail Race kutyás szánhúzó verseny szervezőjét, a biennáléra készülő Nemes Márton festőművészt, megismerkedtünk a Friluftsliv filozófiával, Arnaud Montagard fotós révén megnézzük, milyen Amerika hátsó udvara, főzünk a 101 Bistróban, és a Totemism legújabb kollekcióját is szemügyre vesszük. ismét látványos, sok állomásos, 220 oldalas tripet alkottunk, szerintünk érdemes lesz benevezni rá. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram