A város, ami mindig jó választás – Ilyen Prága a Károly hídon túl

Nem véletlenül tartják a világ egyik legnagyobb turistamágnes városának, erről ráadásul papírja is van: nemrég Európa negyedik legvonzóbb utazási célpontjának választották. Gyönyörű, rendezett, tiszta és élhető helynek számít, amennyiben okosan időzítve elkerüljük a csomópontjait. Igyekeztünk úgy megnézni Prágát, hogy közben ne zabáljanak fel a turistái.

Prága az a város, ami a vasfüggöny mögött élők számára az elérhető turizmus egyik legfőbb urbánus célpontja volt, de a rendszerváltást követően kiderült, hogy Prága akkor is tökéletes választás, ha az ember a világon bárhová elutazhat. A cseh főváros közel áll hozzánk, közelebb, mint Pozsony, még akkor is, ha hatszáz kilométernyire van, ami már túlmutat „a bepattanunk az autóba és két óra alatt ott vagyunk” kategórián. Ha Prágában vagyunk, ha akarjuk, ha nem, hirtelen egy halmazba kerülünk Hraballal és Menzellel, az ő legendáriumuk körbelebegi a várost, amivel nem azt akarjuk mondani, hogy Prága nem több mint irodalmi és filmtörténeti klisék, mert az.

A kilenc dombra és a Moldva folyó szigeteire épült, száztornyú városként emlegetett Prágát az UNESCO is védőszárnyai alá vette.

Különleges karakterét egyszerre adják a középkori állapotokat megőrző belvárosi épületek, a folyón átívelő hidak, a város közepén zöldellő erdő, a vad éjszakai bulik és a keskenyebbnél keskenyebb utcák.

Általában az óváros bevételével kezdi a flörtölést az idelátogató, éppen ezért, ha nem ódzkodunk reggel hat környékére beállítani az ébresztőt, érdemes kevéssel napfelkelte után bebarangolni, hogy egyszerre ébredjünk a várossal. Leírhatatlan élmény, ha így ér minket a hajnal:

Délelőtt már beindul a nyüzsgés a szépséges épületekkel átölelt Óváros téren, ahová a Szentendrét idéző hangulatos kis utcákon át juthatunk el. A tér a 12. század óta a helyi sürgés-forgás házigazdája, a város egyik legnépszerűbb találkahelye.

A templomok és az ősréginek ható műemlékek mellett olyan érdekességeket rejt, mint a városháza szomszédságában álló csillagászati óra. Az Orloj a világ legrégebbi, még ma is működő ilyen jellegű órája, melyen a Nap és a Hold állása, valamint a jelenlegi csillagjegy látható – amikor éppen nem restaurálják, mint most. Egyébként minden egész órában apostolok és egyéb mozgó bábfigurák vonzzák ide a tömeget.

A kötelezők közé sorolható a forradalmak és tüntetések fontos gócpontjaként szolgált Vencel tér. Prága egyik legismertebb nevezetességén zavartalanul sétálhatunk, mert szinte teljesen kitiltották innen a járműforgalmat.

Egymás után sorjáznak az üzletek, a sörözők és a teraszos kávézók, sőt, még sörkorcsolyaként szolgáló finom kolbászokat is kapni.

Nem könnyű kiszúrni, de egy kis árkádon át juthatunk el innen a Ferencesek kertjébe, egy fákkal, virágokkal, padokkal díszített kis parkba, ahol nyugodtan pihenőüzemmódba állíthatjuk magunkat. Ha tovább keressük a nyugalmat, megtalálhatjuk a Károly hídtól lefelé vezető lépcsőn át megközelíthető Kampa szigetén is: csendes hely, bár forgatták itt a Mission Impossible egyes jeleneteit, továbbá böngészhetjük a graffitikkel és idézetekkel teli Lennon-falat, miközben Beatles-slágereket pengető utcazenész repít vissza minket a hetvenes évekbe.

A tekintélyes Szent Vitus katedrális a város legnagyobb temploma (szó szerint, ugyanis 124 méter hosszú és 97 méter magas), a Hradzsinon (Várnegyedben) tornyosulva Prága egyik legfontosabb jelképét jelenti. A kőcsipkékkel és rózsaablakokkal díszített épület évszázadokon át adott otthont a cseh királyok és királynők megkoronázásának. Ajánlott még felcaplatni a várba is, de azzal számoljunk, hogy megmotozzák az érkezőket, ha üléseznek valamelyik teremben.

Lényegében a bejáratott útvonal részének tekinthetjük a Moldva folyó partját is, ahol számos helyen ejthetünk pihentető sétát. A békét maximum a zenészek zavarhatják meg, amikor a félig úszó szórakozóhelyeken finomhangolnak.

Ha már szórakozás és éjszakai élet: Prága sötétedés után is lenyűgöző tud lenni, igaz, máshogy.

Jó néhány kiskocsmába belépve az abszint illata csapja meg elsőként az embert, úgyhogy senki se lepődjön meg, ha egy ilyen helyen kissé kapatosan zongorázik a hangulat fokozásáért kijelölt személy, és alkalmaként félreüti az egyvonalas G hangot.

Megpróbáltuk kideríteni a prágai abszintkultusz (mert van ilyen) hátterét, de csak annyit tudtunk meg, hogy kis túlzással rögtön kulturális szimbólummá vált az erőteljes zöld főzet, amikor a kilencvenes évek elején újra legálissá tették. Erős a gyanúnk Franz Kafka műveit látva, hogy minden bizonnyal komoly inspirációt jelentett a múlt század elejének irodalmi életének is…

A csehek egyébként nagyon igyekeznek ápolni irodalmi hagyományaikat, Kafkának pedig valóságos kultfigurának számít: még szobrot is állítottak neki a közelben.

Azzal aligha mondunk újat, ha szeretnénk magunkba szippantani tipikus prágai életérzést, a kiskocsmákat vagy a kisvendéglőket érdemes keresnünk – a Kisoldalon. A csehül Malá Stranának hívott kevésbé zsúfolt városrésznek fontos szerep jutott Prága 1784-es egyesítésekor. Nevét elhelyezkedéséről kapta, ugyanis a Moldva bal partján, a Hradzsin tövében a nagyobb területű és népességű Óvárossal és Újvárossal szemközt találjuk.

Errefelé egy jó knédli sörrel és sörkorcsolyával igazán autentikus választás, akár délben, akár vacsoraidőben érkezünk.

Mi a U Modré Kachnicky éttermet választottuk, és ez remek döntésnek bizonyult: be is írtunk ceruzával egy kisötöst a kedves kiszolgálással és szó szerint minden ízében igazi prágai atmoszférával csalogató helynek.

A nyugodt légkörű, stresszmentes és bájos Prágát pedig dicséretben részesítettük.

Ez is érdekelhet:

Három pazar helyet találtunk Prágában, ahol a hús az úr

A cseh fővárosban minden mozgásban van, működik, él, szépül. A hentesboltok és éttermek pedig a gyomrunknál fogva hívogatnak vissza.


(Fotók: Pálfi Balázs)

kocsma | Szent Vitus katedrális | látnivalók | Moldva | knédli

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom