Sokat tehet a szívedért egy teljesen átlagos reggeli rituálé

Jelentősen csökkenti a szívbetegség kockázatát, ha reggel egy kávéval indítjuk a napot, és általában is jót tesz az egészségnek – állapítja meg egy friss tanulmány.

Rengeteg tanulmány készül a kávézásról, az általános konklúzió pedig valami olyasmi, hogy mértékkel fogyasztva még egészséges is, mértéktelenül viszont árt – ahogy bármi másnak a korlátok nélküli fogyasztása is.

A napokban a European Heart Journal közölt egy átfogó amerikai kutatást, melynek keretében 40 725 felnőtt kávézási szokásait vizsgálták 1999-től 2018-ig. A kutatók teljes körű információval rendelkeztek a tesztalanyok étrendi adatairól, és klaszterelemzéssel azonosították a kávéivás időzítésének mintázatait. Az eredmény:

A reggeli kávézás hasznosabb, mint egy csésze a nap későbbi szakaszában, de a legjobb reggel, majd nap közben is inni.

Összesen a vizsgálat időtartama alatt 4295 halálesetet regisztráltak, ebből 1268-at szív- és érrendszeri betegség, 934-et rák következtében. Vizsgálták az elfogyasztott koffeinmennyiséget, az alvási mintázatokat, és más tényezőket is. Két alapvető minta rajzolódott ki: a reggel és az egész nap kávézóké, végeredményben pedig a reggel kávézóknál szignifikánsan alacsonyabb volt a bármilyen ok miatti halálesetek száma.

A reggel kávézók 16%-kal kisebb valószínűséggel haltak meg bármilyen okból, és harmadával kisebb valószínűséggel szívbetegségben, mint akik egyáltalán nem kávéztak.

Ugyanakkor nem egyértelmű a szívbetegségek csökkentése a nap közben kávézóknál. A legjobban a tanulmány szerint azok jártak, akik reggel ittak egy csésze kávét, majd valamikor nap közben is kávéztak egyszer-kétszer, tehát aki kizárólag reggel kávézott, annál sem fejtett ki egyértelműen jótékony hatást az ital.

Bár a különbségek okát nem azonosította a tanulmány, vélhetően a koffein alvásra gyakorolt ​​hatása lehet a háttérben. Ezen kívül a kutatók rámutattak, hogy a kávé néhány jótékony hatása még a koffeinmentes változatokkal is elérhető.

A tanulmányt itt találod meg teljes egészében.

Kávézni tehát a testnek és a léleknek is jó, és ha már belefogunk, legyünk tudatában annak, hogy léteznek tipikus kávéfőzési hibák, amelyek jobb elkerülni. Ennek a lépéseit ebben a cikkben gyűjtöttük össze.

(Forrás: European Heart Journal, fotók: Unsplash)

kávézás | szív | kávé | egészség | reggel

FOLYTASD EZZEL

Otthonos minimalizmus, avagy egy stílusos családi ház Szombathelyen

5 lélegzetelállító túraútvonal Európában, amin egyszer az életben végig kell menni

Rendeld meg a Roadster magazin 19. számát!

Hawaiitól Tanzániáig, az egyik legjobb magyar sommeliertől a belga csúcsdizájnerig, az új Rolls-Royce-tól Horvátország titkos gyöngyszemeiig, a Roadster magazin új lapszáma ismét a világ izgalmas, kreatív és hedonistán lüktető ŕétegeibe viszi el olvasóit. Elmegyünk a bécsi három Michelin-csillagos Amadorba, ahol találkozunk Bencze Ádám sommeiler-vel, beszélgetünk Havancsák Terézzel, aki a közelmúltban kezdett el dolgozni az amerikai outerwear brand AETHERnél, Portugáliában kipróbáljuk, milyen a tengerparton száguldozni az új Ferrarival – egész kellemes –, a kortárs irodalom kedvelőinek pedig egy olyan Roadsternek írt Parti Nagy Lajos írással jelentkezünk, ami szerintünk a legjobbjai közé tartozik. Az aktuális számban lesz egy 20 oldalas mellékletünk is, amelynek főszereplője a még mindig rengeteg újdonságot rejtő Horvátország. Ezen kívül is sok színes történetünk van még, úgyhogy ezúttal is érdemes elmerülni a Roadster gazdag és kalandokkal teli világában!

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom