Repülési illemtan: öt dolog, amit tegyél, és öt, amit ne tegyél a fedélzeten

Egy repülőút néha bizonyos járulékokkal járhat, hiszen jó néhány történésre nincs ráhatásunk, és adott esetben különféle események megzavarhatják az utazásunkat – ilyen például, ha valaki nem tartja be a kimondott és kimondatlan szabályokat.

Köszöntsük az utastársunkat!

Bizonyára kevesen szeretik egy beszédes kedvében lévő utas mellett végigülni a repülőutat. Az udvariasság azt kívánja, hogy mosolyogjunk és köszönjünk a mellettünk utazónak, amikor helyet foglalunk, hiszen egy hosszú és fárasztó úton akarva-akaratlanul is sokáig élvezzük alkalmi szomszédunk társaságát.

Éppen ezért elengedhetetlen, hogy már a felszállás előtt kellemes hangulatot teremtsünk.

Csomagoljunk fogkefét a hosszabb utakra!

A repülőgépen ugyanazok az alapvető higiéniai elvárások vannak érvényben, mint otthon. Ha többórás, éjszakába nyúló utazás vár ránk, győződjünk meg arról, hogy adott-e a lehetőség a fogmosásra!

Nemcsak frissebbnek érezzük magunkat utána, de adott esetben a mellettünk ülő számára is elviselhetőbbé tehetjük az utazás perceit...

Vigyenek magukkal nikotintapaszt a dohányosok!

Pokollá válhat egy hosszú út azoknak az erős dohányosoknak, akik órákon keresztül nem gyújthatnak rá a gépen (sem).

Nekik érdemes előre bekészíteniük néhányat a több okból is praktikus nikotintapaszból, amely nem ég, nem füstöl, nincs szaga, és öngyújtó sem kell hozzá.

Legyünk figyelmesek!

Ha esetleg azt látjuk, hogy a telt házas gépen egy baráti társaság vagy egy gyermekes család tagjai kénytelenek egymástól távol ülni, nekünk viszont nem jár kényelmetlenséggel egy helycsere, akkor ajánljuk fel!

Természetesen ne a saját családunk vagy barátaink kárára, de fontoljuk meg a segítségnyújtás lehetőségét, amennyiben az megoldható!

Legyünk óvatosak!

Az elmúlt egy évben jelentősen átalakultak az utazási szokások, és a koronavírus miatt muszáj odafigyelni a szabályokra a fedélzeten is.

Elképzelhető, hogy a javasolt kétméteres távolságtartást nem lehet betartani, de viseljünk maszkot, és rendszeresen fertőtlenítsünk! Nem érdemes kockáztatni a saját és/vagy a velünk utazók egészségét.

Ne pakoljuk fullra a kézipoggyászt!

Nem sok cikibb eset létezik annál, mint amikor egy utastársunk percekig próbálja begyömöszölni a telezsúfolt táskáját a fejünk feletti rekeszbe.

A kézipoggyász egyszerű szabálya: ha nem tudjuk a fejünk fölé emelni, vegyünk ki belőle néhány dolgot! Senki más nem köteles felpakolni helyettünk a cuccunkat, ráadásul kész rémálom és egyenesen veszélyes is lehet, ha később ki kell vennünk belőle valamit!

Ne igyunk sokat!

Mármint alkoholt. Ne feledjük, egy ital a levegőben annyit számít, mint három a földön. Nincs kényelmetlenebb, mint egy részeg utas látványa.

Még akkor is, ha netán betintázva szórakoztatónak gondoljuk magunkat – mások szemében nem vagyunk azok.

Legyen elég egy ital az ellazuláshoz, aztán váltsunk vízre, mert ügyelni kell a hidratációra is!

Ne terjeszkedjünk!

Mivel mindenki számára korlátozott a hely a fedélzeten, ezért ne rakjuk át a lábunkat a szomszéd területére! Hasonlóan íratlan szabály vonatkozik a karfák le-, vagy felhajtására.

Ne vigyünk szagos ételt a gépre!

A még komfortosabb repülés érdekében szeretünk elcsomagolni egy kis hazai harapnivalót is, de ha lehet, ne jellegzetes illatú ételt válasszunk.

A tonhal, a sajt, a tojás vagy a hamburger persze mind nagyon finomak, de az illatuk is fajsúlyos. Tegyünk el inkább csokoládét vagy gyümölcsöt!

Ne döntsük hátra önkényesen az ülést!

Örök vitatéma. Persze nem véletlenül dönthetők az ülések támlái, hiszen repülés közben mindenki szeret a lehető legkényelmesebben helyet foglalni.

De a lehajtás előtt mindig győződjünk meg arról, hogy a mögöttünk ülő személy nem eszik-e éppen, vagy nem használja-e a kisasztalt, netán nem a laptopján dolgozik épp.

Világszerte napról napra egyre többen kapják meg a koronavírus elleni vakcinát, ez pedig jelentősen átalakíthatja a szokásokat és a feltételeket is. Eközben digitális egészségügyi igazolást vezetett be Kína a külföldi utazásokhoz, amely a jelenlegi szakaszban a kínai állampolgárok külföldi útjait könnyítheti meg.

(Forrás: Traveldailynews, fotók: Getty Images, Pixabay, Unsplash)

repülőgép | lista | tilos | hosszú | etikett

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom