Egy utazási szakértő elárulta azt a négy alapdolgot, amit semmiképp se tegyünk a repülőn

Mindannyian ismerjük a repülésre érvényes nyilvánvaló normákat, azaz például ne dohányozzunk a fedélzeten, ne rúgjunk be és ne viselkedjünk gorombán. Jess Bohorquez utazási szakértő szerint azonban vannak még bizonyos etikettszabályok, amelyeket mindenkinek be kellene tartania.

Az első számú a fedélzetre  vonatkozik. – Ez egy csapatsport, a célunk pedig az, hogy időben induljunk, ezért tényleg nem kellene, hogy négy másodpercnél több időbe teljen, míg a cuccaidat a fej feletti tárolóba rakod, és elfoglalod a helyed. Kérj valakitől segítséget, ha magadtól nem tudod megcsinálni – nyit a szakértő.

A másodikkal sem késett sokat:  – Ha abban a luxusban van részed, hogy ablakos vagy folyosói ülésen utazol, ne foglald el mindkét kartámaszt. Hagyd, hogy a szegény középen ülőnek legalább ennyi jusson.

Alapvetően ügyelni kell rá, hogy legyen hely másoknak is. Figyeljünk arra is, hogy gyorsan és hatékonyan helyezzük el a bőröndöt a fej feletti szekrényben (vagy a táskát és a hátizsákot az elöl lévő ülés alatt).

A harmadik fontos etikettszabály, hogy  ne tegyünk fel egymás után kettőnél több kérdést a mellettünk ülő idegennek, hiszen utazás közben általában olvasunk, vagy filmet, sorozatot nézünk, tehát idegesítőek és zavaróak lehetnek ezek a kérdések. Ha az ülésszomszéd tovább akar beszélgetni, akkor majd kérdezni fog. Figyeljünk a nyilvánvaló jelekre, amelyek arra utalnak, ha valaki nem akar megismerni. Ezek közé tartoznak a rövid vagy egyszavas válaszok, a nagy sóhajok és a szemkontaktus kerülése.

– Végül, talán mondanom sem kell, mindig tartsd magadon a zoknidat. Ez a légiutas-kísérők és az utasok egyik leggyakoribb bosszúsága, a zokni levétele ugyanis (kivéve, ha orvosi szükségletről van szó) egyszerűen bunkóság. Nyilván senki sem akarja érezni más meztelen, izzadt lábának a szagát, vagy nézni a lábujjait, ahogyan a karfára pakolja őket. Ráadásul, a cipő nélkül sétálgatás a fedélzeten egyszerűen nem higiénikus. A légiutas-kísérők már korábban is figyelmeztették az utasokat, hogy a wc padlóján lévő víz nem a mosdóból ömlött ki...

Az utazás, mint tudjuk, szélesebb látókört biztosít a világról, egyben alkalmazkodást is igényel. Utóbbi azt jelenti, hogy indulás előtt ajánlott utánanézni a helyi kulturális normáknak, az éttermi etikettnek és a nyelvnek. Az alábbi bosszantó szokásokat pedig mindenképp javasolt ejteni.

(Forrás: Daily Star, fotók: Getty Images)

utazás | betartás | szakértő | fedélzet | illem

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom