Súlyos büntetést fizet, aki a világ talán legkülönlegesebb tengerpartjára lép

Ismét veszélyben a világhírű strand.

Extra lépéseket tesz az olasz parti őrség idén a szardíniai Spiaggia Rosa – avagy a híres rózsaszín strand – védelmében. A szabálytalankodó látogatókat ötszáz eurótól (186 ezer forinttól) egészen 3500 euróig (1.3 millió forintig) terjedő bírsággal is sújthatják.

A színeshomokos partszakasz – amelyet a világ egyik legszebb strandjaként tartanak nyilván – a Maddalena-szigetcsoport részét képező Budelli-szigeten található. A homok élénk színét a sekély vízben élő mikroorganizmusok kagylóhéjai okozzák, amelyeket az áramlatok összezúznak és aztán a homokba keverednek.

A szabályok értelmében tilos a tengerpartra lépni, csupán tengeri hajókirándulások alkalmával távolról lehet megnézni. Bár a tilalmat több mint harminc évvel ezelőtt vezették be először,

most nagyobb szigorral fogják betartatni, mert a hatóságok a strand tönkremenetelétől tartanak.

Fabrizio Fonnesu, a Maddalena-szigetcsoport nemzeti parkjának igazgatója elmondta, hogy a szaksz megint veszélyben van, mivel az emberek csónakkal közelítik meg, kimásznak a partra, majd fotókat posztolnak a helyről.

Komolyabb bírsággal azokat sújtják, akik elviszik a homokot a strandról. 2021-ben például egy házaspár ezer eurós (373 ezer forint) büntetést kapott, amiért a sziget homokjával megtöltött egy műanyag palackot – ez a szabálysértés most már 3500 eurójába fáj a vétkesnek.

– Arra számítunk, hogy ezen a nyáron naponta úgy 1200 hajó látogat el a parkba, és mivel túl sokan visznek el homokot szuvenírnek, mindez az egyre hevesebb viharokkal párosulva eróziót okoz – zárta Fonnesu.

Szardíniát nemcsak nyáron, hanem ősszel is érdemes meglátogatni, és annál is inkább érdemes az utószezont megcélozni, mert nyáron szinte mindenki ide igyekszik.

(Forrás: Independent, fotók: Getty Images)

büntetés | strand | szardínia | bírság | tenger

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom