És eljött a pillanat: San Franciscóban whiskeyt nyomtattak 3D-ben

Sokkal olcsóbb lehet az égetett szesz, ha nem kell hosszú évekig hordókban érlelni és tárolni. De vajon felveszi-e a versenyt a valódi whiskeyvel a laborban gyártott, és ősöreg tradíciók híján milyen üzenettel szolgálhat?

Mire asszociálunk a whiskeyről? Komoly családi tradíciókra, generációkon át öröklődö receptre, a Skót-felföld zord kontúrjaira, esetleg az amerikai dél vad tájaira. Egy laboratóriumra San Francisco belvárosában a legkevésbé sem.

Nem is rejti véka alá a küldetését az Endless West, a cég, amelyik azt írja a palackokra:

Provocative spirit for curious minds.

Hatásos szójáték, ahol a spirit szellem és égetett szesz is lehet, mindez ugye a kíváncsiaknak. Így születik a Glyph, a világ első, laborban gyártott whiskeyje, amely a gyártó szerint vetekszik a legjobbakkal. Ugyanakkor – jegyzi meg az 1843 Magazine – fontos az idézőjel, mert az amerikai törvények szerint a szokatlan eredetű Glyph nem nevezhető whiskeynek.

Skóciában akkor sem lehet whiskey egy ital, ha három évnél kevesebbet érlelik hordóban, a legjobb márkákat pedig tizenkét évig érlelik. Merthogy közvetlenül a lepárlás után még színtelen, jobbára csak alkohol izű a whiskey, ezért kell hosszasan érlelni hordóban.

Ehhez képest a Glyph 24 óra alatt palackba kerül.

Az ízét kovászból és növényekből kinyert molekulákból kapja, amelyeket hozzáadnak az alkoholhoz. Josh Decolongon vezető termékfelelős szeret „3D-nyomtatású whiskeyként” hivatkozni rá.

Hívjuk bárhogy is, a Glyph kihívást jelenthet a hagyományos whiskeyknek, már csak azért is, mert lényegesen olcsóbb náluk. Nem kell hozzá akkora infrastruktúra, nincs hosszú években mérhető érlelési idő, egyszerűbb tárolni és szállítani. Ráadásul az Endless West szerint

a hordóknak sincs eredendő romantikájuk.

Vagyis itt nincsenek ugyan nagyívű tradíciók, ám hasonlóan fontos üzenet az ital mögötti tudományos háttér. „Mesélhetünk egy alapjaiban más történetet az innovációról, és a ételek-italok jövőjéről?” – teszi fel a kérdést Alec Lee, az Endless West igazgatója.

„Nekem whiskey ízesítésű vodkának tűnt a Glyph – mondta Henry Wilkins újságíró az italt megkóstolása után. – De ez egy merész vállalkozás, és az első próbálkozás nem rossz.”

Több kóstoló eltérő véleményeket mondott, mindenesetre abban maradtak, érdemes figyelni, mit művel az Endless West. És nem csak ők: Amerikában legalább fél tucat startup dolgozik az érlelés drámai lerövidítésén. Ki tudja, egy napon talán a whiskey establishmentnek is oda kell majd figyelnie rájuk.

3D | startup | 3D-nyomtatás | whiskey | san francisco

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom