Egy San Fransicóban élő magyar elmeséli, hogyan élik meg a helyiek a pusztító tűzvészt

Mint ismeretes, Kaliforniától Washington államig lángokban áll az Egyesült Államok nyugati partvidéke, ahol erdőket és lakott területeket fenyeget a megállíthatatlanul terjedő erdő- és bozóttűz. Kaliforniában az elmúlt hetekben már több mint 2,5 millió hektárnyi területet pusztított el a tűzvész. San Franciscót csaknem teljes sötétség borította a sűrű, szinte áthatolhatatlan füst miatt, majd a sötétséget a lángok bíbor színe váltotta fel. A San Franciscóban dolgozó Gáspár András jóvoltából most első kézből tudunk beszámolni a város apokaliptikusnak tűnő hangulatáról.

Számos intézkedést vezettek be az emberek biztonsága érdekében, hiszen a szárazság, az óriási hőség és az erős szél "történelmi léptékű pusztítást" okoz.

"A tűzoltók kérték, hogy ne menjenek az emberek az óceánhoz a strandokra, mert egy esetleges evakuálást csak nehezítene az utakon kialakult dugó, illetve a tűzoltók is gyorsabban a helyszínre tudnak érni. Javasolják a lakosságnak a légtisztitó berendezések használatát – amennyiben lehetőségük van rá. Viszont a nagy fogyasztású elektromos gépeket lehetőleg csak akkor használják, ha nagyon muszáj, valamint inkább este mossanak. Alakítsanak ki menekülési útvonalat, és pakoljanak össze egy táskát a fontosabb dolgokkal, ha megtörténne az evakuálás. Kialakítottak egyébként evakuálási pontokat is, illetve még azt ajánlják, a telefon mindig legyen feltöltve, és legyen benzin a tankban"– mondta a Roadsternek az építési vállalkozóként házfelújításokkal foglalkozó Gáspár András.

A mindennapokat értelemszerűen alaposan befolyásolja a filmekben látott képsorokat megidéző katasztrófahelyzet. "Eddig is be voltunk zárva a járvány okán, de néhány hete az éttermek kinyithattak, az utakat lezárták, és kipakolták a kültérbe az asztalokat és a székeket. Így az emberek tudtak kicsit szocializálodni, de most a tűz miatt sajnos már ez a lehetőség sincs meg. A mozgás nagyon le van korlátozva – folytatja Gáspár András, akiben mindezek ellenére nincs félelemérzet. – Sokkal inkább elkeseredettség. Kalifornia ezen része is csodálatos és unikális természeti adottságokkal rendelkezik, melyek egyszerűen hamuvá válnak. Elég csak a hatalmas, több száz éves mamutfenyőket, vagy a napa-völgyi borvidéket említeni, ami teljesen elpusztul."

Érthetően kimeríti a San Franciscó-iak lelkét az újabb erőpróbra, ráadásul a koronavírus-járvány sem csengett még le. A város kihalt, alig látni embereket az utcán.

"Amint egy kicsit jobb a levegő minősége, aki teheti, kimegy a szabadba mozogni. Volt olyan nap, amikor a légszennyezettség (AQI) elérte a 235-ös értéket, miközben Budapesten ugyanez a szám 8-as volt. A gyerekek újra online oktatáson vesznek részt, és pár hete elindult a foci is, de a tűzesetek és a levegő minősége miatt hétről hétre elmaradnak az edzések. Az embereket mérhetetlenül megviseli, hogy miközben tart a járvány, még egy természeti katasztrófával is meg kell küzdeniük."

Ez is érdekelhet:

Ezekben a nagyvárosokban a legdrágább az élet

Érdekesség, hogy az első tíz helyezett között mindössze egy európai várost találunk.

(Fotók: Getty Images, a cikkhez felhasznált forrás az MTI híre)

tűzvész | tűz | bozóttűz | usa | helyszíni

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom