A nyársak a grillezés egyik legnépszerűbb kiegészítői, hiszen nagyszerű segítséget nyújtanak abban, hogy falatnyi húsokat, tenger gyümölcseit, zöldségeket vagy akár gyümölcsöket is megsüssünk.
A saslikok variációja végtelen, tényleg mindenki a saját ízlésére tudja formálni a tűz fölé kerülő ételeket. Van azonban egy trükk, amivel forradalmasíthatjuk az amúgy pepecselős saslikozást.
Egyszerre kettőt
Amennyiben nagyobb adag saslikokat akarunk sütni, érdemes a kisebb falatok helyett nagyobb darabokat vágni minden alapanyagból, hogy aztán azokat két, egymással párhuzamos nyársra húzzuk fel. Így sokkal egyszerűbb lesz átfordítani a félkész nyársakat és
a megsült étel is kiadósabb lesz.
Ráadásul, ha két nyársat használunk, kisebb az esélye annak, hogy valamelyik összetevő leszakadjon, vagy leessen a parázsba. A két pálcát könnyebb megfogni is, különösen akkor, ha kesztyűt használunk a grillezéskor.
Milyen nyársat érdemes használni?
A bambusz nyárs jó választás lehet akkor, ha viszonylag ritkán készítünk saslikot, hiszen ezeket nem kell elmosogatni. Az egyszer használatos bambusz nyársakat azonban előzetesen be kell áztatni, ellenkező esetben meggyulladhat, megégetve a grillezett zöldségeket és húsokat. Általában harminc percig szokás ezeket vízben tartani használat előtt.
Aztán ott vannak a fém nyársak, amelyeket újra és újra fel lehet használni. Ezek, bár nem igényelnek áztatást, elő kell készíteni őket a grillezés előtt. A fém a tűz fölött átforrósodik, így mindenképpen olyat érdemes vásárolni, aminek hőálló fogantyúja van. Ugyan ezek elviekben nem melegszenek fel, fontos, hogy kellő körültekintéssel használjuk őket.
Ha sok különböző hozzávalót tartalmazó saslikot készítünk, érdemes lehet az alapanyagokat sütési idő szerint szétválogatni. A zöldségeket és a tenger gyümölcseit különítsük el a húsoktól, hiszen ez utóbbiaknak több időre van szükségük ahhoz, hogy átsüljenek.
(Forrás: The Daily Meal, fotók: Getty)
saslik | praktika | konyhai praktika | nyárs | tipp | grill
5 lélegzetelállító túraútvonal Európában, amin egyszer az életben végig kell menni
Manhattan lüktető energiáját mostantól bárki magán viselheti ennek az új kollekciónak köszönhetően

Hawaiitól Tanzániáig, az egyik legjobb magyar sommeliertől a belga csúcsdizájnerig, az új Rolls-Royce-tól Horvátország titkos gyöngyszemeiig, a Roadster magazin új lapszáma ismét a világ izgalmas, kreatív és hedonistán lüktető ŕétegeibe viszi el olvasóit. Elmegyünk a bécsi három Michelin-csillagos Amadorba, ahol találkozunk Bencze Ádám sommeiler-vel, beszélgetünk Havancsák Terézzel, aki a közelmúltban kezdett el dolgozni az amerikai outerwear brand AETHERnél, Portugáliában kipróbáljuk, milyen a tengerparton száguldozni az új Ferrarival – egész kellemes –, a kortárs irodalom kedvelőinek pedig egy olyan Roadsternek írt Parti Nagy Lajos írással jelentkezünk, ami szerintünk a legjobbjai közé tartozik. Az aktuális számban lesz egy 20 oldalas mellékletünk is, amelynek főszereplője a még mindig rengeteg újdonságot rejtő Horvátország. Ezen kívül is sok színes történetünk van még, úgyhogy ezúttal is érdemes elmerülni a Roadster gazdag és kalandokkal teli világában!
Megnézem, mert érdekel!