Hihetetlen összeget lehet keresni vezető séfként Angliában

Mivel a munkaerő piaci-válság minden országban egyre nagyobb méreteket ölt – csak az Egyesült Államokban havonta átlagosan mintegy 700 ezer vendéglátóipari dolgozó hagyta el az iparágat az elmúlt évben –, a tapasztalt szakácsok egyre keresettebbé válnak az éttermekben és a szállodákban.

Az egyik álláshirdetés remekül szemlélteti, hogy a séfek milyen elképesztően magas jövedelemért találhatnak maguknak munkát. A Bob Bob Ricard – ami egy francia és orosz tematikájú étterem London híres Soho negyedében – ugyanis 91 ezer fontos (kb. 39 millió forintos!)  éves fizetésért hirdetett pozíciót egy főszakács számára.

A vendéglátóiparban dolgozó személyzet és a séfek évtizedek óta rendre túlhajszoltak és alulfizetettnek számítanak, ám mivel a nehéz körülmények és a juttatások hiánya sokakat elriaszt a szakmától, azok, akik kitartottak, ma már akkora fizetéseket kaphatnak, mint egy cégvezető, illetve olyan juttatásokat, mint például az egészségbiztosítás és – a Bob Bob Ricard esetében – akár évi hatezer font (kb. két és fél millió forint) értékű étkezési hozzájárulás.

Mindez az éttermi üzleti modell átrendeződését követi, amelynek eredményeként a vendéglátósok újragondolták, hogyan csalogassák magukhoz vagy tartsák meg a legjobbakat. A szövetkezeti vállalkozásoktól kezdve a borravaló-struktúrák eltörlésén vagy növelésén át egészen az alkalmazottak wellness-élményének fokozásáig mindent kipróbálnak, hogy emeljék a béreket és vonzóbbá tegyék a konyhai munkát.

Daniel Humm, a New Yorkban működő Eleven Madison Park – amelyet korábban már támadtak azért, mert eltávolította a húst az étlapról, miközben az árakat változatlanul hagyta – most bejelentette, hogy visszafordítja a sokat dicsért borravalómentes politikáját. Korábban a 335 dolláros (kb. 105 ezer forintos) menüben benne volt a borravaló, ami gyakorlatilag húsz százalékos áremelkedést jelentett. Annak érdekében vezették be, hogy a személyzet a piaci ingadozásokhoz képest elegendő fizetést kapjon.

"Egy manhattani étterem üzemeltetésének költségei soha nem voltak ilyen magasak" – áll az Eleven Madison Park vendégeinek küldött e-mailben. "Mint mindig, számunkra most is az a legfontosabb, hogy megtaláljuk a módját annak, hogy támogassuk a csapatunkat; azokat az embereket, akiknek a lelkesedését, elkötelezettségét és jelentőségét nem lehet eléggé hangsúlyozni".

Senki sem vitathatja, hogy a vendéglátásban dolgozóknak többet kell fizetni manapság, de mivel az ellátási lánc problémái és az infláció miatt az árak már most is felfelé kúsznak, a csapást a vendég szenvedi el. Egyesek azonban minden eddiginél elkötelezettebbnek tűnnek és visszatérnek az éttermekbe, míg mások  boldogan rendeltek a helyektől az elmúlt két évben.

Mindez vajon azt jelenti, hogy a fine dining drágább és exkluzívabb lesz a jövőben?

A Tripadvisor minden évben közzéteszi a világ legnépszerűbb úti céljait az amerikai felhasználói vélemények és értékelések szerint. Ezek alapján egyértelműen kiderült: a gasztronómia iránt rajongók számára Róma a földi paradicsom.

(Forrás: Finidiniglovers, fotók: Pixabay, Getty Images, Unsplash)

válság | munka | állás | hiány | pénz

FOLYTASD EZZEL

Ennyi kávét érdemes inni egy nap és ennyi csésze számít már soknak

Igazi nagyágyú érkezett Budapestre, megnyitott az Aleli

Rendeld meg a Roadster magazin 15. számát!

Nyakunkon a tavasz, és ami még jobb hír, itt a legújabb Roadster magazin is. Mit találunk benne? Találkozunk az amerikai képzőművésszel, Jim Denevannel, aki amellett, hogy land artban utazik, egy csodás rendezvényszervező céget is működtet, amely elképesztő helyeken szervez vacsorákat Kaliforniától kezdve Dél-Afrikán át Toszkánáig. Kifaggatjuk a kultikus Iditarod Trail Race kutyás szánhúzó verseny szervezőjét, a biennáléra készülő Nemes Márton festőművészt, megismerkedtünk a Friluftsliv filozófiával, Arnaud Montagard fotós révén megnézzük, milyen Amerika hátsó udvara, főzünk a 101 Bistróban, és a Totemism legújabb kollekcióját is szemügyre vesszük. ismét látványos, sok állomásos, 220 oldalas tripet alkottunk, szerintünk érdemes lesz benevezni rá. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram