Hihetetlen összeget lehet keresni vezető séfként Angliában

Mivel a munkaerő piaci-válság minden országban egyre nagyobb méreteket ölt – csak az Egyesült Államokban havonta átlagosan mintegy 700 ezer vendéglátóipari dolgozó hagyta el az iparágat az elmúlt évben –, a tapasztalt szakácsok egyre keresettebbé válnak az éttermekben és a szállodákban.

Az egyik álláshirdetés remekül szemlélteti, hogy a séfek milyen elképesztően magas jövedelemért találhatnak maguknak munkát. A Bob Bob Ricard – ami egy francia és orosz tematikájú étterem London híres Soho negyedében – ugyanis 91 ezer fontos (kb. 39 millió forintos!)  éves fizetésért hirdetett pozíciót egy főszakács számára.

A vendéglátóiparban dolgozó személyzet és a séfek évtizedek óta rendre túlhajszoltak és alulfizetettnek számítanak, ám mivel a nehéz körülmények és a juttatások hiánya sokakat elriaszt a szakmától, azok, akik kitartottak, ma már akkora fizetéseket kaphatnak, mint egy cégvezető, illetve olyan juttatásokat, mint például az egészségbiztosítás és – a Bob Bob Ricard esetében – akár évi hatezer font (kb. két és fél millió forint) értékű étkezési hozzájárulás.

Mindez az éttermi üzleti modell átrendeződését követi, amelynek eredményeként a vendéglátósok újragondolták, hogyan csalogassák magukhoz vagy tartsák meg a legjobbakat. A szövetkezeti vállalkozásoktól kezdve a borravaló-struktúrák eltörlésén vagy növelésén át egészen az alkalmazottak wellness-élményének fokozásáig mindent kipróbálnak, hogy emeljék a béreket és vonzóbbá tegyék a konyhai munkát.

Daniel Humm, a New Yorkban működő Eleven Madison Park – amelyet korábban már támadtak azért, mert eltávolította a húst az étlapról, miközben az árakat változatlanul hagyta – most bejelentette, hogy visszafordítja a sokat dicsért borravalómentes politikáját. Korábban a 335 dolláros (kb. 105 ezer forintos) menüben benne volt a borravaló, ami gyakorlatilag húsz százalékos áremelkedést jelentett. Annak érdekében vezették be, hogy a személyzet a piaci ingadozásokhoz képest elegendő fizetést kapjon.

"Egy manhattani étterem üzemeltetésének költségei soha nem voltak ilyen magasak" – áll az Eleven Madison Park vendégeinek küldött e-mailben. "Mint mindig, számunkra most is az a legfontosabb, hogy megtaláljuk a módját annak, hogy támogassuk a csapatunkat; azokat az embereket, akiknek a lelkesedését, elkötelezettségét és jelentőségét nem lehet eléggé hangsúlyozni".

Senki sem vitathatja, hogy a vendéglátásban dolgozóknak többet kell fizetni manapság, de mivel az ellátási lánc problémái és az infláció miatt az árak már most is felfelé kúsznak, a csapást a vendég szenvedi el. Egyesek azonban minden eddiginél elkötelezettebbnek tűnnek és visszatérnek az éttermekbe, míg mások  boldogan rendeltek a helyektől az elmúlt két évben.

Mindez vajon azt jelenti, hogy a fine dining drágább és exkluzívabb lesz a jövőben?

A Tripadvisor minden évben közzéteszi a világ legnépszerűbb úti céljait az amerikai felhasználói vélemények és értékelések szerint. Ezek alapján egyértelműen kiderült: a gasztronómia iránt rajongók számára Róma a földi paradicsom.

(Forrás: Finidiniglovers, fotók: Pixabay, Getty Images, Unsplash)

hiány | válság | munka | fizetés | pénz

FOLYTASD EZZEL

Csak ekkor lehet kipróbálni a Bang & Olufsen csúcsmodelljeit Magyarországon

Európa egyik legjobb és legújabb Kia-kereskedése is Budapesten van

Rendeld meg a Roadster magazin 16. számát!

Itt van a nyár, ami már önmagában remek hír, de azzal tudjuk fokozni a hangulatot, hogy a napokban megjelenik a Roadster magazin legújabb száma is. Mit találunk benne? Ellátogatunk az Azori-szigetekre, Dubajba és megnézzük Isztambul egyik legenergikusabb kerületét, Beyoğlut. Találkozunk a világhírű brit dizájnerrel, Tom Dixonnal, kifaggatjuk az ikonikus fotós, Slim Aarons hagyatékát őrző Getty Images igazgatóját, és Bott Frigyes meghívására Európa legjobb sommelier-jeivel végigkóstoljuk a régió legérdekesebb furmintjait. Elmerülünk a független kiadású zine-ek színes és hangos világába, meglátogatjuk a Tisza Cipő főhadiszállását, megtapintjuk, mit tudnak az ukrán-Kárpátokból érkező kéziszövésű szőnyegek, egy MV Agusta nyergében pedig végigmotorozzuk Szardínia vadregényes hegyeit. Ismét látványos, sok állomásos, 220 oldalas tripet alkottunk, szerintünk érdemes lesz benevezni rá! A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat és a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom