Ezért vacsoráznak mindig ennyire későn Spanyolországban

A spanyolok hosszú évek óta hírhedtek a szuperkésői, általában este tíz körüli vacsoraidejükről, valamint a délutáni sziesztájukról. Ilyenkor a legtöbb üzlet és vállalkozás általában két órára bezár, hogy az alkalmazottak kipihenhessék magukat. Ezen szokásoknak azonban semmi közük sincs a laza és nyugodt kultúrához, sokkal inkább a történelemhez.

A Food & Wine cikkéből kiderül, hogy a spanyolok a második világháború óta "helytelen" időzónában élnek. Földrajzi elhelyezkedése alapján Spanyolország ugyanis ugyanabban a térségben terül el, mint például Portugália, Marokkó és az Egyesült Királyság, melyek mind a greenwichi idő (GMT) szerint működnek.

Spanyolországban viszont a közép-európai idő (CET) szerint járnak az órák, ami egy órával előrébb tol mindent.

Mindez Francisco Franco tábornoknak köszönhető, aki annak idején azért vezette be ezt, hogy sokkal inkább szinkronban legyen a náci Németországgal. Még a háború befejezése után sem állították vissza az órákat; a spanyol étkezéseket, munkanapokat, sőt még a televíziós műsorokat is egy órával előbbre tolták.

2016-ban Mariano Rajoy miniszterelnök bejelentette, hogy visszaállíttatná GMT-t és még a sziesztát is eltörölné, hogy a munkanapok estig hatig tartsanak nyolc helyett. A közvélemény támogatása ellenére mégis háttérbe szorult az időzóna-váltásról szóló döntés. A váltás egyik előnye, hogy a nyári napok később kezdődnek – a naplemente este tíz óra körül lehet –, ami viszont sötétebb téli reggeleket jelentene, mivel a nap csak  kilenc óra után kel fel.

A csokoládé finom – ez nem is lehet vita tárgya, azt azonban már érdemes kutatni, miért is olyan jó érzés egy falat csokoládé elfogyasztása. Legalábbis a leedsi egyetem gyetem szerint.

(Forrás: Travel and Leisure, fotók: Getty Images)

étkezés | spanyolország | késő | vacsora | szokás

FOLYTASD EZZEL

Hét dolog, amit ki kell próbálnod a legszebb horvát nemzeti parkban

Nagyvárosi kalandor a Volvótól

Rendeld meg a Roadster magazin 19. számát!

Hawaiitól Tanzániáig, az egyik legjobb magyar sommeliertől a belga csúcsdizájnerig, az új Rolls-Royce-tól Horvátország titkos gyöngyszemeiig, a Roadster magazin új lapszáma ismét a világ izgalmas, kreatív és hedonistán lüktető ŕétegeibe viszi el olvasóit. Elmegyünk a bécsi három Michelin-csillagos Amadorba, ahol találkozunk Bencze Ádám sommeiler-vel, beszélgetünk Havancsák Terézzel, aki a közelmúltban kezdett el dolgozni az amerikai outerwear brand AETHERnél, Portugáliában kipróbáljuk, milyen a tengerparton száguldozni az új Ferrarival – egész kellemes –, a kortárs irodalom kedvelőinek pedig egy olyan Roadsternek írt Parti Nagy Lajos írással jelentkezünk, ami szerintünk a legjobbjai közé tartozik. Az aktuális számban lesz egy 20 oldalas mellékletünk is, amelynek főszereplője a még mindig rengeteg újdonságot rejtő Horvátország. Ezen kívül is sok színes történetünk van még, úgyhogy ezúttal is érdemes elmerülni a Roadster gazdag és kalandokkal teli világában!

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom